Ο εντοπισμός της αδήλωτης εργασίας, η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και η προστασία των εργαζομένων εντάσσονται σε ένα πλαίσιο πολιτικής, το οποίο αντιστοιχεί με τους βασικούς προσανατολισμούς του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα την «Απλούστευση των διαδικασιών και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας».
«Είναι λίγο υποκριτικό» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας, «να μιλάμε για απλούστευση των διαδικασιών, να καλούμε το Σώμα να παίξει το ρόλο του, όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε διαμορφωθεί ένα τέτοιο πλαίσιο πολιτικής το οποίο αποδιάρθρωσε πλήρως τις εργασιακές σχέσεις».
«Στόχος του υπουργείου Εργασίας» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης, «είναι να ανατάξουμε όλες τις μεγάλες ζημιές, τα «κατάγματα» που έγιναν σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Που σχετίζονται με τις συλλογικές συμβάσεις, οι οποίες έγιναν ένα «αδειανό πουκάμισο». Που σχετίζονται με την αποκατάσταση της δύναμης και της ικανότητας του ΣΕΠΕ να παίζει το ρόλο του, με την ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να καταστεί ένας αξιόμαχος φορέας που θα επιτελεί το καθήκον του, ενισχυμένος, φιλικός και προς τους εργοδότες και προς τους εργαζόμενους, όχι απόμακρος, όχι φόβητρο, αλλά ενταγμένος μέσα σε έναν συνολικό σχεδιασμό που πράγματι θα δημιουργεί και θα φέρνει έναν νέο άνεμο στους χώρους εργασίας».
Αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαπραγματευση με τους εταιρούς, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι η κυβέρνηση ζητάει το αυτονόητο: «να εγκαταλειφθεί μία πολιτική η οποία αποδείχτηκε ισοπεδωτική, αντικοινωνική, περιθωριοποίησε τη χώρα και την κατέστησε συνώνυμο της ανθρωπιστικής κρίση».
«Αντιλαμβανόμαστε ότι απέναντι σε αυτή την επιχειρηματολογία δεν υπάρχουν ισχυρά αντεπιχειρήματα, τα οποία να “πατούν” στην πραγματικότητα, απ’ τους εταίρους μας, παρά μόνο ένα: Να αμφισβητηθεί η ηγεμονία κάποιων πολιτικών δυνάμεων. Αλλά, αυτό είναι πολιτικό ζήτημα. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι από τον τρόπο που η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την ελληνική περίπτωση ουσιαστικά “φωτογραφίζει” το πώς αντιλαμβάνεται το ίδιο της το μέλλον, τα επόμενα βήματα. Εάν θα συνεχίσει στον δρόμο των πολιτικών της ακραίας λιτότητας ή αν θα ξαναπιάσει το νήμα με εκείνες τις μεγάλες αξίες που γέννησαν την ιδέα και την ανάγκη της Ενωμένης Ευρώπης. Της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης».
Πηγή: ΑΜΠΕ