Skip to main content

Ιερώνυμος: Το καράβι βουλιάζει και άμα βουλιάξει δεν γλιτώνει ούτε το αφεντικό ούτε ο μούτσος

Το μήνυμα ότι δεν είναι ώρα να συζητηθεί ο χωρισμός κράτους – Εκκλησίας έστειλε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μιλώντας στη Βουλή στην Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς. Παράλληλα «κάλυψε» και τις ακραίες φωνές στους κόλπους της Ιεραρχίας λέγοντας ότι «κάνουν λάθος, αλλά δεν θα τους κόψει το χέρι». Ο Ιερώνυμος ζήτησε να αποδοθεί στην Εκκλησία η περιουσία της για να κάνει εκείνη φιλανθρωπικό έργο.

«Δεν πρέπει να παίζουμε με τέτοια πράγματα. Όλοι έχουμε παιδικές αρρώστιες που μας σπρώχνουν. Έχουμε ιδεοληψίες. Το καράβι βουλιάζει και άμα βουλιάξει δεν γλιτώνει ούτε το αφεντικό ούτε ο μούτσος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος και πρόσθεσε ότι ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου στη συνάντηση που είχαν «ευγενικός είναι, μου είπε έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Και του είπε: άμα πάμε καλά, έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε. Άμα δεν πάμε».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία ρώτησε τον Ιερώνυμο για τις ακραίες φωνές ιεραρχών. «Ποιος θα τον τιμωρήσει;», ρώτησε ο αρχιεπίσκοπος. «Ακόμη και αν είναι φωνές μίσους;» επέμεινε η Α. Καββαδία. «Νομίζετε ότι αυτοί δεν εκπροσωπούν ανθρώπους;», την ρώτησε ο αρχιεπίσκοπος. «Αυτές οι φωνές τι σχέση έχουν με το χριστιανικό μήνυμα αγάπης;», είπε η βουλευτής. «Θα του πω ότι κάνει λάθος, αλλά δεν μπορώ να του κόψω το κεφάλι», κατέληξε ο Ιερώνυμος;

Για το θέμα του χωρισμού κράτους – Εκκλησίας ο αρχιεπίσκοπος επισήμανε ότι «όταν έχω λογισμούς με απασχολεί εσωτερικά. Εξωτερικά δεν με απασχολεί το θέμα, γιατί ξέρω ότι είμαστε εθισμένοι στα λόγια και ξέρω ότι θα αργήσει να έρθει μία ώρα που (θα συζητηθούν) σοβαρά θέματα που απασχολούν τον τόπο και την Εκκλησία».

«Αν είχαμε την δυνατότητα να κάνουμε μία Επιτροπή της Εκκλησίας και της Βουλής από όλα τα κόμματα, να συναντηθούμε σε ένα τραπέζι και να πούμε ότι δεν θα φύγουμε αν δεν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα…», είπε χαρακτηριστικά ο αρχιεπίσκοπος και σχολίασε ότι «είμαστε πιο πολύ ονειροπόλοι παρά ρεαλιστές, να κάτσουμε κάτω και να λύσουμε το πρόβλημα που μας απασχολεί».

«Μπορούμε να συνεργαστούμε; Μπορούμε να πούμε άστε οικονομικά ελεύθερη την Εκκλησία; Διότι όλα τα άλλα είναι καλά, αλλά αν δεν έχεις λεφτά μπορείς να κάνει φιλανθρωπία και όλα αυτά;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε ο Ιερώνυμος και πρόσθεσε: «η πρότασή μου είναι διακριτοί, αλλά καθαροί ρόλοι, και να προσθέσουμε συνεργασία όταν είναι ανάγκη. Ακούσθηκε για χωρισμό. Όποιος θέλει μπορεί να φύγει, πάρε τα πράγματά σου και φύγε, εμείς δεν σε διώχνουμε. Αν αργότερα θυμηθείς το σπίτι το πατρικό σου, μπορείς να επιστρέψεις».

«Δεν υπάρχει ποιμαντική ορολογία για χωρισμό. Είναι διάφορες λεπτομέρειες που πρέπει να συζητηθούν», είπε χαρακτηριστικά και έθεσε παραδείγματα που το κράτος πήρε την περιουσία της Εκκλησίας, η οποία είναι «μικρή, αλλά τεράστιας αξίας».

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι 350 στρέμματα στην Κατεχάκη που δόθηκαν επί Σεραφείμ για να γίνουν νοσοκομείο εντός 10 ετών, αλλιώς θα επιστρέφονταν στην Εκκλησία. Όταν πήγε το 2010 στον τότε υπουργό Οικονομικών για να τα ζητήσει πίσω, δεν του δόθηκαν και πήγε στα δικαστήρια όπου η Εκκλησία έχασε την υπόθεση επειδή δεν είχε πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το ακίνητο που είχε δώσει στο δημόσιο.

Ακόμη ανέφερε ότι «η Σχολή Χωροφυλακής είναι το πρώτο πανεπιστήμιο της Εκκλησίας από το 1857. Είναι 25 στρέμματα και τα διεκδικούμε».

Μάλιστα σημείωσε ότι στην ιστορία της Ελλάδας «η δικτατορία δεν είναι επινόηση της Εκκλησίας, αν και μερικές φορές συμμετέχει. Η δικτατορία είναι ένα δυνατό όπλο της πολιτείας» για να της υφαρπάζει την περιουσία.

«Δεν έφερα την Εκκλησία για να καταστρέψει το νόμο, το κράτος, τη Βουλή, αλλά να τα συμπληρώσω. Εκεί που δεν μπορείτε, να έρθω εγώ να συμπληρώσω», υπογράμμισε ο αριχείσκοπος και πρόσθεσε: «έχουμε ανάγκη μεγάλης συνεργασίας, όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού. Την Εκκλησία ούτε εγώ μπορώ να την εκμεταλλευτώ ούτε εσείς μπορείτε να την εκμεταλλευτείτε».

naftemporiki.gr