Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας το 2019 και την εφαρμογή του θεσμού του οικογενειακού γιατρού εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου.
Ειδικότερα, ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης κανονικά στις υπηρεσίες υγείας το 2019, παρά τα προβλήματα και τις καθυστερήσεις, που αναγνώρισε ότι υφίστανται στην οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. «Υποτιμήσαμε τις δυσκολίες ανάπτυξης που βρήκαμε» παραδέχθηκε ο υπουργός, υπονοώντας την υποστελέχωση ΤΟΜΥ, αλλά και τα λάθη που ενδεχομένως έγιναν στον σχεδιασμό τους. Επισήμανε ωστόσο πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν είναι μνημονική υποχρέωση, αλλά εθνική υπόθεση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τις 236 ΤΟΜΥ που θα έπρεπε να λειτουργούν, σήμερα λειτουργούν 101 και η πρόβλεψη είναι να λειτουργούν τουλάχιστον 120 έως το τέλος Ιανουαρίου του 2019. Στον οικογενειακό γιατρό έχουν εγγραφεί 1.150.000 πολίτες και 450.000 αναμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής τους.
Όπως έγινε γνωστό, οι πολίτες που έχουν ήδη εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα, καθώς, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, η ιδέα είναι να υπάρχει προτεραιοποίηση και λιγότερη αναμονή για ραντεβού με τον γιατρό είτε για συνταγογράφηση είτε για διαγνωστικές εξετάσεις.
Οι πολίτες θα μπορούν δύο φορές τον χρόνο να αλλάζουν τον οικογενειακό γιατρό τους, εάν η περιοχή κατοικίας τους μεταβάλλεται (όπως για παράδειγμα οι φοιτητές) μέσα σε έναν χρόνο ή δεν επιθυμούν να συνέχισουν με τον γιατρό που αρχικά επέλεξαν. Εάν κάποιος δεν βρίσκει στον δήμο του οικογενειακό γιατρό, θα μπορεί να απευθυνθεί σε όμορους δήμους.
Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τη στελέχωση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού καταγράφεται στην Αττική, την ώρα που, έως σήμερα, οι οικογενειακοί γιατροί στη χώρα είναι 710.
ΙΣΑ: Ο θεσμός φαίνεται να ναυαγεί
Υπενθυμίζεται πως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει εκφράσει επανειλημμένα τον προβληματισμό ότι «το νέο σύστημα βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στην περίθαλψή του καταστρατηγώντας την ελεύθερη επιλογή ιατρού, αποστερώντας τελικά τον ασθενή από τις υπηρεσίες του υψηλά εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού της χώρας».
Έχει επισημάνει παράλληλα ότι ο οικογενειακός γιατρός πρέπει να έχει σημαντικό ρόλο στο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά έχει εκφράσει επίσης την αντίθεσή του στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό ιατρό στους εξειδικευμένους γιατρούς (gatekeeping).
«Σήμερα αποδεικνύεται στην πράξη ότι η υλοποίηση ακόμη ενός εγχειρήματος που αφορά στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και στον ιδιαίτερα σημαντικό για τον πολίτη τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας φαίνεται να ναυαγεί» ανέφερε ο ΙΣΑ σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «τομές αυτού του διαμετρήματος δεν μπορούν παρά να έχουν έρεισμα ένα σωστό σχεδιασμό προσανατολισμένο στις ανάγκες του ασθενή, το υφιστάμενο ιατρικό δυναμικό αλλά και το σεβασμό του ιατρού και του έργου του ως πυλώνα του συστήματος».
Ν.Δ.: Χαριστική βολή στη δημόσια υγεία
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο γραμματέας της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης είχε χαρακτηρίσει «πρόχειρο και ανεφάρμοστο μέτρο» τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού, το οποίο, όπως επισήμανε, αποτελεί τη «χαριστική βολή» στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης έκανε λόγο για ένα ακόμη μεταρρυθμιστικό φιάσκο, με την κυβέρνηση να καλεί εκβιαστικά τους πολίτες σε κυνήγι οικογενειακού γιατρού, καθώς, όπως ανέφερε, για κάθε 10.000 ασφαλισμένους αντιστοιχεί μόλις ένας οικογενειακός γιατρός.
Εκτός από «το κυνήγι του οικογενειακού γιατρού» ο γεωγραφικός καταμερισμός των θέσεων των γιατρών δημιουργεί πολίτες δύο ταχυτήτων, καθώς στην περιφέρεια ο «κοντινότερος» διαθέσιμος οικογενειακός γιατρός μπορεί να απέχει πάνω από 20 χιλιόμετρα, σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης προσθέτοντας: «Τυφλωμένοι από τις ιδεοληψίες τους καταστρατηγούν την ελεύθερη επιλογή γιατρού από τους πολίτες, τόσο χρονικά όσο και χωροταξικά, από την στιγμή που ο πολίτης μπορεί να επισκεφθεί μόνο συγκεκριμένο ιατρό και σε συγκεκριμένο προκαθορισμένο χρόνο, λες και η ασθένεια μπορεί να προγραμματιστεί και να περιμένει τα αντανακλαστικά ενός ξεδοντιασμένου και αργοκίνητου συστήματος υγείας».
Κίνημα Αλλαγής: Φιάσκο
Για «φιάσκο» έκανε λόγο από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής. «Έχουν οδηγήσει σε νευρική κρίση τους πολίτες, με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητα τους και αντί να ζητήσουν συγνώμη, αναγγέλλουν μπόνους και ποινές για τον ‘οικογενειακό’ γιατρό, που δεν μπορούν να υλοποιήσουν από το 2016, που υποτίθεται τον σχεδίαζαν και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση» ανέφερε ο Τομέας Υγείας του Κινήματος Αλλαγής σε σχετική ανακοίνωσή του προσθέτοντας: «Το 2019 είναι πράγματι έτος επιλογής και οι πολίτες προφανώς θα επιλέξουν να διώξουν τους ανίκανους που τους ταλαιπωρούν».