Skip to main content

Β. Κικίλιας: Ζητάμε λίγη υπομονή ακόμα- Δεν αξίζουν οι Έλληνες καταστάσεις άλλων χωρών

Τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με την πορεία της πανδημίας εξέφρασε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Υπάρχει προβληματισμός, όπως είπε και ανησυχία και στους επιστήμονές μας, και προφανώς στην κυβέρνηση από τον πρωθυπουργό μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο. «Καθημερινά όλοι μας ασχολούμαστε, με πρώτο τον πρόεδρο της κυβέρνησης, με το τι συμβαίνει στη χώρα επιδημιολογικά, ποια είναι τα δεδομένα, πώς αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, πώς διασπείρεται ο κορωνοϊός», τόνισε ο υπουργός. 

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι «Αυτή τη στιγμή έχουμε 1.305 κλίνες ΜΕΘ στη χώρα, 748 κλίνες Covid και 557 non-Covid, και συνεχίζουμε να εγκαινιάζουμε, να ανοίγουμε νέες κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, με lockdown ενός μήνα στη χώρα, είναι  κατειλημμένες οι 1.083, από τη Λαμία και πάνω σχεδόν όλες. Παραλάβαμε 557 ΜΕΘ.

Καταφέραμε να ισορροπήσουμε στη μάχη της Θεσσαλονίκης αυξάνοντας 300% τις ΜΕΘ 

Αυτή την εποχή, Δεκέμβριο μήνα, χωρίς κορωνοϊό, και επί ΣΥΡΙΖΑ και πριν, υπήρχε αναμονή 35-50 συμπολιτών μας την ημέρα για κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεν υπήρχε Covid, υπήρχε μόνο ο ιός της γρίπης και τα τροχαία, εγκεφαλικά, καρδιακά και οι ανάγκες των ανθρώπων. Και έμεναν 35-50 συμπολίτες μας εκτός ΜΕΘ και περίμεναν να βρουν ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας, που ήταν το πιο ντροπιαστικό ρουσφέτι του πολιτικού συστήματος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης».

Επίσης, υπογράμμισε ο υπουργός, «έχουμε 4.000 συμπολίτες μας που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία της χώρας και συνεχίζει να διασπείρεται ο κορωνοϊός σε συγκεκριμένες πόλεις, όπου η πίεση την οποία δεχόμαστε είναι  αφόρητη. Έχω αναφέρει ξανά τα Νοσοκομεία της Δράμας, της Κατερίνης, των Γιαννιτσών, των Σερρών, της Βέροιας, της Φλώρινας, της Έδεσσας. Στείλαμε εκεί επιπλέον 167 γιατρούς, 265 νοσηλευτές και 110 άτομα λοιπό προσωπικό και 60 ιδιώτες γιατρούς». 

Ο κ. Κικίλιας, ανέφερε ότι «καταφέραμε να ισορροπήσουμε στη μάχη της Θεσσαλονίκης αυξάνοντας 300% τις ΜΕΘ μας και 150% τις απλές κλίνες Covid και θέλω για μία ακόμη φορά να ευχαριστήσω τους ηρωικούς γιατρούς και νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό, τους ΥΠΕάρχες και όλους όσοι δίνουν τη μάχη εκεί. Δυστυχώς, τα κρούσματα μειώνονται λιγότερο από όσο περιμέναμε κάθε μέρα. Το Ε.Σ.Υ. πιέζεται, οι γιατροί μας είναι κουρασμένοι από την τεράστια μάχη που δίνουν σε αυτό το δεύτερο κύμα». 

«Και βγαίνουν οι επιστήμονες του ECDC, οι δικοί μας επιστήμονες και όλος ο πλανήτης και μιλάει για τρίτο κύμα το οποίο θα ξεκινήσει ανάλογα με το πότε και πώς θα ανοίξουν οι χώρες, είτε στα τέλη Δεκεμβρίου, είτε στις αρχές Ιανουαρίου. Προεξοφλούν οι επιστήμονες ότι με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις κλιματολογικές συνθήκες, ανάλογα με το πώς θα ανοίξουμε και εάν θα ανοίξουμε ή δεν θα ανοίξουμε και το πόσο θα προσέξουμε, όσο πιο αργά γίνει, τόσο πιο αργά και στρωτά, θα έρθει το τρίτο κύμα. Όσο πιο νωρίς ανοίξουμε και χωρίς να λάβουμε υπόψη μας τους υγειονομικούς κανόνες, τόσο πιο γρήγορα και τόσο πιο σφοδρά», πρόσθεσε. 

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι «Αυτός είναι ο προβληματισμός και αυτή είναι η κατάσταση. Όπως πολύ σωστά είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν τίθεται θέμα ημερομηνίας αλλά του πόσο διασπείρεται ο ιός, πόσα κρούσματα έχουμε καθημερινά και πόσο αντέχει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Θέλουμε να προσπαθήσουμε να ξαναμπούμε βήμα-βήμα σε μία μερική κανονικότητα. Αλλά αν είναι γεμάτα τα Νοσοκομεία και οι ΜΕΘ με ασθενείς, στην περίπτωση που ξανά αυξηθούν οι αριθμοί που είναι ουσιαστικά λίγο έως πολύ επιβεβαιωμένο από τους ειδικούς, θα έχουμε τρίτο κύμα. Γιατί η κινητικότητα, δυστυχώς, συντελεί στην αύξηση της μετάδοσης.
Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα στην αγορά και στην κοινωνία. Ζητάμε λίγη υπομονή ακόμα. Δεν αξίζουν οι Έλληνες να δουν καταστάσεις και συνθήκες όπως τις βλέπουμε σε άλλες χώρες, να καταρρέουν τα υγειονομικά συστήματα και να έρχεται η καταστροφή», πρόσθεσε. 

7.000 προσλήψεις εν μέσω πανδημίας – 1.400 μόνιμοι γιατροί, 4.000 νοσηλευτές μονιμοποιούνται

Εν μέσω πανδημίας, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, δήλωσε ο υπουργός, προσελήφθη επικουρικό προσωπικό 7.000 υγειονομικών. Περίπου 4.000 νοσηλευτές, 800 γιατροί και οι υπόλοιποι ήταν λοιπόν προσωπικό.

Με εντολή του πρωθυπουργού, συνέχισε ο Β. Κικίλιας,  οι 4.000 μέσω ΑΣΕΠ μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, για τους 800 γιατρούς θα γίνει η ανάλογη προσπάθεια. Εντός του μήνα, ολοκληρώνονται οι διαδικασίες των συμβουλίων κρίσεων για την πρόσληψη ακόμα 900 μόνιμων γιατρών. «Το Σεπτέμβριο αν θυμάστε προκηρύξαμε άλλες 400 θέσεις μονίμων γιατρών, εκ των οποίων οι 200 στελέχωσαν τις ΜΕΘ και με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή προσλάβαμε και τους αναπληρωματικούς. 
Συνολικά, το 2020 έχουν προσληφθεί πάνω από 1.400 μόνιμοι γιατροί και θα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 4.000 νοσηλευτές», τόνισε. 

Σχετικά με την αναφορά του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ότι θα προσλάβουν 15.000 γιατρούς, ο υπουργός υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή  στις 7 Υγειονομικές Περιφέρειες, στις λίστες των επικουρικών γιατρών για τις ειδικότητες που μας ενδιαφέρουν, αναισθησιολόγοι, εντατικολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, υπάρχουν γύρω στις 35 αιτήσεις.
«Αν ερχόταν, δηλαδή, ο κύριος Τσίπρας στην εξουσία, θα έπαιρνε 35 άτομα», σημείωσε. 

Η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού περιλαμβάνει τους πάντες

Αναφερόμενος στον εμβολιασμό, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι «σε συνεργασία με το  υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα φτάσουμε στον πολίτη, θα ενημερώσουμε, ο πολίτης θα αποδεχθεί την πρόσκληση του εμβολιασμού και αναλόγως τη γεωγραφική περιοχή θα ενημερωθεί για την ώρα, το ραντεβού και το σημείο εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός από το Σύνταγμά μας δεν είναι υποχρεωτικός». 

Είμαι πολύ περήφανος, είπε, για τους Έλληνες που πριν από δυο χρόνια για τον ιό της γρίπης εμβολιάστηκαν 2.000.000 κόσμος και φέτος 4.200.000. Αυτό δείχνει ότι έχουμε κουλτούρα αλληλεγγύης, μια κουλτούρα στήριξης στις ευάλωτες ομάδες, μια κουλτούρα του να αγκαλιάσουμε τους ανθρώπους που δεν μπορούν, που δεν έχουν και πρέπει να τους στηρίξουμε. 

Για να φτιάξουμε ένα τείχος ανοσίας, τόνισε ο υπουργός, πρέπει η πλειοψηφία των Ελλήνων να εμβολιαστεί. Το εμβόλιο θα είναι ασφαλές, θα είναι ελεγμένο από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκου. Μόλις εγκριθεί, θα έρθει στην ίδια χρονική στιγμή σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες, σε όλα τα κράτη-μέλη, πρόσθεσε. 

«Τόνισα και χθες ότι είναι η πιο μεγάλη, η πιο σημαντική και η πιο κρίσιμη υγειονομική επιχείρηση στην ιστορία της χώρας.
Αγκαλιάζουμε όλη την κοινωνία και η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού περιλαμβάνει τους πάντες. Είναι μια εθνική προσπάθεια, ξεπερνάει τα κόμματα, ξεπερνάει τις παρατάξεις, ξεπερνάει τη μικροπολιτική. Και θα ήθελα να παρακαλέσω θερμά όλοι να τη δουν έτσι και όλοι να συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Με εντολή του πρωθυπουργού, θα ενημερώσω ξανά τα κόμματα μέσα στις επόμενες μέρες», υπογράμμισε. 

Εκεί που ο πολίτης δεν μπορεί να πάει σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, τότε θα πηγαίνει το Κράτος στον πολίτη

Ο υπουργός επανέλαβε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες. Πρώτα θα εμβολιάστουν, όπως είπε, οι υγειονομικοί, ευπαθείς ομάδες, γηροκομεία, κέντρα αποκατάστασης, κλειστές δομές.
Και εκεί που ο πολίτης δεν μπορεί να πάει σε ένα εμβολιαστικό κέντρο, τότε θα πηγαίνει το Κράτος. «Εξήγησα πώς θα γίνει η διαδικασία εμβολιασμού στα γηροκομεία με τις ΚΟΜΥ.

Θα υπάρχει πρόβλεψη για όλους τους συνανθρώπους μας που δεν μπορούν, για όλους τους συνανθρώπους μας οι οποίοι χρειάζονται στήριξη», σημείωσε. 

Κρίσιμη η διαφάνεια και η σωστή ενημέρωση για το σχέδιο εμβολιασμού

Ο Β. Κικίλιας, τόνισε ότι η διαφάνεια και η σωστή ενημέρωση για το πώς ξεδιπλώνεται το σχέδιο εμβολιασμού είναι κρίσιμη. Σύντομα λοιπόν, δήλωσε, όταν θα έρθουν τα πρώτα εμβόλια, θα είναι καθημερινή η ενημέρωση για όλα τα θέματα του εμβολιασμού. «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν αμφιβολίες και ‘σκιές’ σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό και θα απαντάμε καθημερινά σε όλους αυτούς οι οποίοι θα προσπαθήσουν να βλάψουν την εθνική προσπάθεια», υποστήριξε. 

«Ο εμβολιασμός είναι δωρεάν για όλους τους Έλληνες. Όλοι μαζί πρέπει να συνεισφέρουμε, να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία δεν έχει να κάνει με την Κυβέρνηση, έχει να κάνει με το μέλλον της χώρας, με το μέλλον των πολιτών και με την πολύ μεγάλη βούλησή τους να ξαναπάρουν τις ζωές τους πίσω.

Ο δρόμος για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας πίσω, περνά από έναν σωστό και επιτυχή εμβολιασμό», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.