Skip to main content

Βloomberg: H Νοvartis απειλεί να δώσει ώθηση σε ακραίους και λαϊκιστές

Τον πολιτικό αντίκτυπο της υπόθεσης Novartis επιχειρεί να εξετάσει σε σημερινό δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg. Υπενθυμίζοντας ότι πρόκειται για μία υπόθεση δωροδοκίας, η οποία υπολογίζεται πως στοίχισε στη χώρα περί τα 23 δισ. ευρώ, εκτιμά ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο των ακροδεξιών και λαϊκιστικών δυνάμεων.

«Η έρευνα για την υπόθεση προκαλεί αναταραχή στο πολιτικό τοπίο, την ώρα που η χώρα ετοιμάζεται να εξέλθει από το πρόγραμμα διάσωσης»,  σχολιάζει το Bloomberg και προειδοποιεί: «Απειλεί να εμβαθύνει την απογοήτευση της κοινής γνώμης απέναντι στα πολιτικά κόμματα του κατεστημένου και να ενισχύσει  πολιτικές ομάδες στα άκρα».

Ο Μουτάμπα Ραχμάν, γενικός διευθυντής της Εurasia Group στο Λονδίνο επισημαίνει πως το «το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται τώρα σε κατάσταση πολέμου» και προσθέτει πως «παρά το γεγονός ότι ο αντίκτυπος του σκανδάλου στην έξοδο από το πρόγραμμα θα είναι μάλλον αμελητέος, η υπόθεση πυροδοτεί ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ειδικά μεσοπρόθεσμα, εάν οι εκλογές του επόμενου έτους δεν οδηγήσουν σε σχηματισμό κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολιάζει πως η υπόθεση πιθανότατα δεν βοηθήσει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. «Η υπόθεση δεν έχει να κάνει τόσο με τα χρήματα, που έλαβαν πολιτικοί ως δωροληψία, αλλά με το γεγονός ότι οι πράξεις τους είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσει το χρέος της χώρας» λέει και ερωτηθείς για τον αντίκτυπο στις επόμενες εκλογές αναφέρει: «Οι επόμενες εκλογές θα είναι πολύ άσχημες. Τα όπλα θα βγουν από νωρίς και θα δούμε τα πιο βρώμικα παιχνίδια».

Ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας σχολιάζει πως αν και ο συνολικός αντίκτυπος της υπόθεσης στο πολιτικό σύστημα είναι δύσκολο να υπολογιστεί, πιθανότατα θα οδηγήσει στην άνοδο της άκρας δεξιάς και των λαϊκιστικών κομμάτων.

Η Ελλάδα έχει όλα τα στοιχεία, που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν την άνοδο ακροδεξιών κινημάτων, καταλήγει το πρακτορείο. Ποια είναι αυτά; Οικονομική κρίση, αίσθημα εθνικής ταπείνωσης υπό το πρόγραμμα, απουσία εμπιστοσύνης  στους κρατικούς θεσμούς, μεταναστευτικές ροές και αίσθημα ανασφάλειας.

naftemporiki.gr