Περισσότερες από τρεις ώρες ανέμενε στη ΓΑΔΑ η αντιπροσωπεία της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης τον προστατευόμενο μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης». Ο μάρτυρας δεν προσήλθε να καταθέσει, διατάχθηκε ένταλμα βίαιης προσαγωγής, που ωστόσο δεν κατέστη εφικτό να εκτελεστεί.
Εξερχόμενος της ΓΑΔΑ, ο εισηγητής της ΝΔ, Θανάσης Πλεύρης, δήλωσε:
«Σήμερα είχε οριστεί η εξέταση του προστατευόμενου μάρτυρα, ακριβώς με το ίδιο καθεστώς που είχε εξεταστεί από τις εισαγγελικές αρχές και απ’ τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον κ. Σοφουλάκη. Άρα, ο τρόπος εξέτασής του θα ήταν ακριβώς όπως ορίζεται από την ίδια διάταξη που τον έχει εντάξει στο καθεστώς προστασίας. Ο μάρτυρας δεν προσήλθε, μας ενημέρωσε ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί, γιατί θα εξεταστεί μόνο με τον τρόπο που ο ίδιος θέλει. Διατάχθηκε ένταλμα βιαίας προσαγωγής, όπως ρητώς ορίζεται από το άρθρο 231 του ΚΠΔ. Έχουμε ενημερωθεί ότι δεν έχει καταστεί εφικτή η εκτέλεση αυτού του εντάλματος και συνεπώς η επιτροπή διέκοψε για την επόμενη ημέρα και ώρα που έχει οριστεί ώστε να προσέλθει και να εκτελεστεί το ένταλμα βιαίας προσαγωγής».
Από την πλευρά του, ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, ανέφερε: «Σήμερα μπορεί να μην εμφανίστηκε ο προστατευόμενος μάρτυρας, όμως αποκαλύφθηκαν οι προστάτες του. Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από μια κοινοβουλευτική επιτροπή που αναζητεί την αλήθεια. Κινδυνεύει από αυτούς που θέλουν να ελέγξουν κάθε θεσμό, κάθε αρμό της εξουσίας, όπως λένε, και όπως φαίνεται, το επιχείρησαν το προηγούμενο διάστημα με την υπόθεση που ερευνούμε».
Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, υποστήριξε πως «η διαδικασία αυτή καταντάει παρωδία. Πιστεύουμε ότι το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας των μαρτύρων όχι μόνο δεν συμβάλλει στην αποκάλυψη της αλήθειας και στη διερεύνηση της ουσίας της υπόθεσης, αλλά αντίθετα δημιουργεί προσκόμματα. Γι’ αυτό και εμείς δεν συμφωνήσαμε με το ένταλμα βίαιης προσαγωγής, αλλά ζητήσαμε να αρθεί το καθεστώς της ανωνυμίας και της προστασίας, για να γίνει ουσιαστική εξέταση της υπόθεσης».
Ο εισηγητής της Ελληνική Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος, είπε πως «εμείς είμαστε εναντίον αυτής της διαδικασίας. Συμμετέχουμε ως παρατηρητές. Η κατάσταση εξελίσσεται σε παρωδία».
Πλέον μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους «Μάξιμο Σαράφη» και «Αικατερίνη Κελέση», εάν και η προγραμματισμένη για αύριο εξέταση της «Αικατερίνης Κελέση» λάβει την ίδια τροπή με την εξέταση του «Μάξιμου Σαράφη».
Πηγές της ειδικής επιτροπής ανέφεραν ότι αν ούτε αύριο καταστεί εφικτό να εκτελεστεί το ένταλμα βίαιης πρσαγωγής του «Μάξιμου Σαράφη» κι αν υπάρξει αντίστοιχη εξέλιξη με την «Αικατερίνη Κελέση», τότε η επιτροπή την Πέμπτη θα ρίξει στο «τραπέζι» την άρση του καθεστώτος προστασίας για τους δύο μάρτυρες.
Η Επιτροπή έχει προγραμματίσει συνεδρίαση την προσεχή Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί, με θέμα την εξέταση μαρτύρων, πιθανότατα του Δημήτρη Τζανακόπουλου. Μέλη της, ωστόσο, ανέφεραν ότι προηγουμένως θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της άρσης προστασίας για τους δύο μάρτυρες, δηλαδή να υπάρξει αίτημα της επιτροπής στην αρμόδια προς τούτο Αρχή.
Πηγή: ΑΜΠΕ