Ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι «ο υπηρέτης της βιομηχανίας και όχι τα αφεντικά όλων», όταν το αντιπολιτευόμενο, κεντροαριστερό Εργατικό Κόμμα έρθει στην εξουσία, δήλωσε ο ηγέτης του, Τζέρεμι Κόρμπιν, κατηγορώντας τους τραπεζίτες ότι κρατούν «όμηρο» την οικονομία.
Ο Κόρμπιν, ριζοσπάστης σοσιαλιστής που έχει κερδίσει πολλούς ψηφοφόρους με υποσχέσεις για επανεθνικοποίηση υπηρεσιών και αύξηση των δημόσιων δαπανών, έχει από καιρό βάλει στο στόχαστρό του τον κερδοφόρο χρηματοπιστωτικό τομέα του Λονδίνου, λέγοντας ότι οι πολιτικοί ήταν για υπερβολικά πολύ καιρό υποτελείς αυτών που βγάζουν χρήματα.
Σε ομιλία του σε συνέδριο βιοτεχνών, ο Τζ. Κόρμπιν ανανέωσε τη δέσμευσή του να «αναπρογραμματίσει» την οικονομία της Μ. Βρετανίας, εφόσον κερδίσει την εξουσία στις εκλογές, που πάντως δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το 2022, και δήλωσε ότι μια κυβέρνηση των Εργατικών θα προσέφερε στις επιχειρήσεις σαφήνεια σχετικά με το Brexit, επαναλαμβάνοντας τη θέση του ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια τελωνειακή ένωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Για μια γενιά, αντί ο χρηματοπιστωτικός τομέας να υπηρετεί τη βιομηχανία, οι πολιτικοί υπηρέτησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Είδαμε που καταλήγει αυτό: η παραγωγική οικονομία, οι δημόσιες υπηρεσίες μας και οι ζωές των ανθρώπων καθίστανται όμηροι μικρού αριθμού τραπεζών που είναι πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν και χρηματοπιστωτικών θεσμών καζίνο», δήλωσε.
«Αυτό που λέω είναι ‘φτάνει πια’. Η επόμενη κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος θα είναι η πρώτη σε 40 χρόνια που θα στηρίξει την πραγματική οικονομία… Θα λάβουμε αποφάσεις και θα δράσουμε αποφασιστικά για να κάνουμε τον χρηματοπιστωτικό τομέα υπηρέτη της βιομηχανίας, όχι τα αφεντικά όλων».
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters