Την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας κατά το επόμενο διάστημα και την περίοδο των εορτών, καταγράφουν αναλυτικά τα στοιχεία που επεξεργάζεται, αναλύει και δημοσιεύει η ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον καθηγητή Στέργιο Λογοθετίδη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία:
Από Σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, μετά το μέγιστο αριθμό των διασωληνωμένων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες, προβλέπεται γρήγορη ελάττωσή τους σε όλες τις κλινικές της χώρας, ενώ σε δύο εβδομάδες και συγκεκριμένα από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά προβλέπεται να έχουμε σημαντική μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, και να μειωθούν περίπου στις 320 σε όλη την χώρα, όπως δείχνουν οι «καμπύλες πρόβλεψης».
Αντίθετα, κατά την διάρκεια αυτής της εβδομάδας προβλέπεται να είναι υψηλός ακόμη και μάλιστα να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας στην Ελλάδα, και να φθάνει στο μέγιστο γύρο από τις 5-6 Δεκεμβρίου. Μετά από αυτή την ημερομηνία θα αρχίσει η σταδιακή ελάττωση, όπως δείχνουν οι «καμπύλες ανάλυσης» και πρόβλεψης με τα μέχρι σήμερα στοιχεία.
Σε ότι αφορά τις λοιμώξεις ή τα κρούσματα, τα οποία παρουσίασαν μέγιστο αριθμό στις 16 Νοεμβρίου, αυτά θα συνεχίσουν να ελαττώνονται ταχύτατα τόσο σε όλη την Ελλάδα όσο και στην Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες, και θα προσεγγίσουν στις 14 Δεκεμβρίου, περίπου στα 540 και 110 κρούσματα, αντίστοιχα, όπως δείχνουν οι καμπύλες πρόβλεψης. Όλα αυτά θα ισχύουν με την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθούν ευλαβικά μέχρι τότε τα μέτρα τουlockdown που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα
Από την άλλη μεριά, και σε περιοχές όπως της Νότιας και Νησιωτικής Ελλάδας όπου όλη αυτή την περίοδο οι λοιμώξεις και τα κρούσματα ήταν περιορισμένα, θα μπορούσαν να αίρονται νωρίτερα ορισμένα από τα μέτρα του lockdownπου ισχύουν σε όλη την χώρα. Θα πρέπει όμως να τονισθεί για οποιαδήποτε άρση, για παράδειγμα, άνοιγμα των καταστημάτων να γίνεται κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα ατομικής προστασίας και χρήσης μάσκας παντού. Επιπλέον, και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γίνεται πολύ αυστηρή επίβλεψη και παρακολούθηση, και να πραγματοποιούνται συστηματικά τεστ και μετρήσεις από τις Αρχές, έτσι ώστε στην περίπτωση που για κάποιο λόγο εμφανισθεί απότομη ή σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, να επιβληθούν οι κατάλληλοι περιορισμοί και μέτρα, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως αυτό της Θεσσαλονίκης.
Η ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας συλλέγει και επεξεργάζεται στοιχεία για την πορεία της πανδημίας, καθημερινά από τον Φεβρουάριο βασισμένη σε αυστηρές αρχές,εργαλεία και μοντέλα,προκειμένου να ενημερώσει με εγκυρότητα και ασφάλεια, τις αρχές, τους αρμόδιους φορείς και τους πολίτες της χώρας, ενώ πραγματοποιεί αντίστοιχες μελέτες για τις κυριότερες χώρες και γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη και πληροφορεί κατά περιόδους περισσότερους από 100000 επιστήμονες, ερευνητές και επιχειρηματίες σε όλο τον πλανήτη.