Skip to main content

Χρ. Ταραντίλης: Ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε θα κρίνει τα νέα μέτρα

«Το φαινόμενο της πανδημίας είναι ένα δυναμικό φαινόμενο, αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα αλλάζουν από, όχι μόνο από μέρα σε μέρα, αλλά και από ώρα σε ώρα. Αν θέλετε κιόλας την δική μου εμπειρία σε αυτό το φαινόμενο, έχει δείξει ότι συνήθως τα δεδομένα αλλάζουν πιο γρήγορα προς το χειρότερο και λιγότερο γρήγορα προς το καλύτερο», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απαντώντας σε ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το κατά πόσο είναι πιθανό ένα lockdown τύπου Μαρτίου.

«Το καθήκον μας είναι να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές», πρόσθεσε αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την σχετική εισήγηση της επιτροπής την Παρασκευή και έπειτα θα αποφασίσει.

«Όπως έχουμε πει από την αρχή της πανδημίας, η εξέλιξή της είναι δυναμική και δεν ακολουθεί γραμμική πορεία», δήλωσε ξεκινώντας την ενημέρωση. «Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνει τις εισηγήσεις των ειδικών και αποφασίζει προληπτικά τα απαραίτητα μέτρα», πρόσθεσε.

«Προτεραιότητά μας είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η ανάκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων λειτουργιών της εκπαίδευσης και της οικονομίας. Επίσης, όσο η επιδημιολογική κατάσταση μας υποχρεώνει σε επιβολή περιοριστικών μέτρων τόσο η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται καθώς και των ανέργων», είπε. 

Απαντώντας έπειτα σε ερώτηση για το στοιχείο εκείνο που θα κρίνει εάν παρθούν τελικά νέα μέτρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως το στοιχείο αυτό είναι «ο ρυθμός μεταβολής των δεδομένων που έχουμε». 

«Το σημαντικό για εμάς είναι να είμαστε έτοιμοι ώστε να προσαρμοστούμε έγκαιρα σε αυτά τα δεδομένα», εξήγησε, διευκρινίζοντας επίσης πως το όριο στον αριθμό των κρουσμάτων που κρίνει το εύρος των μέτρων δεν αποφασίζεται από την κυβέρνηση αλλά τους ειδικούς.

«Αφού πάρουμε τις αποφάσεις από την εισήγηση των ειδικών θα πάρουμε και τις αποφάσεις μας», είπε προσθέτοντας ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα.  Ο κ. Ταραντίλης σημείωσε επίσης ότι δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο αύξησης του προστίμου για την τήρηση των μέτρων.

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik, η Ελλάδα κινείται μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο αγοράς των εμβολίων. «Το θέμα του ρωσικού εμβολίου δεν είναι πάρα πολύ επίκαιρο γιατί ακόμα δεν έχουν καν καταθέσει έγκριση προς τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων», σχολίασε ο κ. Ταραντίλης. 

Αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το ηλικιακό όριο για την χορήγησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «το σωστό είναι να περιμένουμε την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών που θα είναι την Παρασκευή το πρωί». 

Σε ερώτηση για το πανελλαδικό ποσοστό των γιατρών και νοσηλευτών του ΕΣΥ που εχουν εμβολιαστεί ο κ. Ταραντίλης απάντησε πως «δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο ποσοστό που μπορούμε να πούμε πόσοι έχουν εμβολιαστεί και πόσοι όχι γιατί αυτό μεταβάλλεται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο».  Τόνισε επίσης ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εμβολιάζονται οι υγειονομικοι καθώς έρχονται σε επαφή με ασθενείς, ενώ , όπως είπε, δεν έχει συζητηθεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού. «Για εμάς το θέμα του εμβολιασμού είναι θέμα ατομικής ευθύνης», υπογράμμισε. 

Κατά την ενημέρωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνόψισε επίσης τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη όσων πλήττονται:

-Για τη στήριξη των ανέργων παράταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας που έληξαν τον Ιανουάριο και αυτών που θα λήξουν τον Φεβρουάριο

– Συνέχιση του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας με κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες και επιπλέον επιδότηση 200 ευρώ σε περίπτωση πρόσληψης μακροχρόνια ανέργου

– Εφαρμογή σειράς προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με επιχορήγηση μισθού και κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών

Αναφορικά με τη στήριξη των εργαζομένων και των νοικοικυριών:

– Αναστολή, από την 1η του χρόνου, της καταβολής Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού 534 ευρώ σε μηνιαία βάση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε προσωρινή αναστολή.

– Αποζημίωση ειδικού σκοπού σε εργαζόμενους ειδικών κατηγοριών (όπως οι επαγγελματίες της Τέχνης και του Πολιτισμού).

– Οικονομική ενίσχυση σε επιστήμονες.

– Υποχρέωση διατήρησης των θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων εργασίας ως προϋπόθεση για την κρατική συνδρομή σε επιχειρήσεις.

– Επιδότηση της δόσης δανείων έως 90% για 9 μήνες (πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ») σε δανειολήπτες, που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας και έχουν δάνεια με προσημείωση-υποθήκη στην 1η κατοικία.

– Απαλλαγή από το 40% του ενοικίου που καταβάλλουν εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή, καθώς και αυτού που καταβάλλουν οι φοιτητές των οποίων ο ένας γονέας βρίσκεται σε αναστολή εργασίας.

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα που καλύπτουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις: 

-Μείωση, από την 1η του χρόνου, κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

-Αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι τον Απρίλιο, και ρύθμισή τους σε 12 άτοκες ή σε 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

-Κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή.

-Κάλυψη 60% του καθαρού μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών με το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για το χρόνο μειωμένης απασχόλησης.

Σχετικά με τη στήριξη επιχειρήσεων

-Πλήρης απαλλαγή των επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές από την καταβολή του ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές του 80% του μηνιαίου μισθώματος.

-Αναστολή πληρωμών αξιογράφων και χορήγηση διευκολύνσεων στους κομιστές.

-Μείωση έως μηδενισμός της προκαταβολής φόρου εισοδήματος σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία.

-Αναστολή αποπληρωμής δόσεων των ενήμερων τραπεζικών δανείων για επιχειρήσεις που πλήττονται.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων

-Πέμπτος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.

-Στήριξη επιχειρήσεων στην άντληση δανείων μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας και του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ).

-Μη επιστρεπτέα επιχορήγηση σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».