Skip to main content

Κορωνοϊός: Αυτονόητη η παράταση των μέτρων- Η πίεση στο ΕΣΥ κίνδυνος και για ασθενείς με απλά νοσήματα

Με την παράταση του lockdown τουλάχιστον για μία εβδομάδα πέρα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα να θεωρείται πια δεδομένη, η εβδομάδα που διανύουμε αναδεικνύεται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες, και κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων πιέζουν.

Ειδικοί και κυβέρνηση έχουν άλλωστε επισημάνει την κρισιμότητα αυτών των ημερών για τις αντοχές του ΕΣΥ που βρίσκεται στα όριά του με τις ΜΕΘ να ασφυκτιούν σταθερά. Καθημερινή είναι άλλωστε πλέον η ανανέωση του αρνητικού ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών με Covid. Έτσι, με την τάση να συνεχίζεται, την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως φθάνουν πλέον στους 597.

Το ΕΣΥ πιέζεται

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, προσθέτοντας ότι «όμως αντέχει».

Καθώς λοιπόν αργούν να αποδώσουν τα μέτρα, ή αργεί να φανεί η επίδρασή τους, η επιδημιολογική εικόνα έχει ως εξής: οι εισαγωγές στις ΜΕΘ αυξάνονται, οι νεκροί είναι δεκάδες καθημερινά και φαίνεται να σταθεροποιούνται κοντά στους 100. Την ίδια στιγμή το πρόβλημα παραμένει στην Θεσσαλονίκη όπου η κατάσταση «ζορίζει», ενώ πανελλαδικά τα κρούσματα «επιμένουν» σε υψηλά επίπεδα ή περίπου στο 10% επί των τεστ.

Δεδομένη η παράταση

Μέσα σε αυτό το επιδημιολογικό σκηνικό εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση θα μπορούσε να επιτρέψει μία χαλάρωση των περιορισμών. Έχοντας καταλήξει πως ο στόχος της 1ης Δεκεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός, εξετάζεται το σταδιακό άνοιγμα με τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, εφόσον το επιτρέψουν τα δεδομένα, να αναμένονται να λειτουργήσουν πρώτα. Έπειτα, και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας, κατά τις 14 Δεκεμβρίου τοποθετείται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ το άνοιγμα της εστίασης φαίνεται να τοποθετείται στην επόμενη φάση.

Για κλιμακωτό άνοιγμα του λιανικού εμπορίου έκανε λόγο χθες ο  υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Όταν οι ειδικοί μας δώσουν ημερομηνία για το πότε μπορούμε να ανοίξουμε το λιανεμπόριο, αυτό θα γίνει κλιμακωτά, όπως έγινε και τον Μάιο, από τα μικρότερα καταστήματα προς τα μεγαλύτερα και με πολύ αυστηρούς κανόνες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπάρξει συνωστισμός μέσα σε πολύ μικρούς χώρους. Ακόμα και αν περπατάμε για να ψωνίσουμε σε εμπορικούς δρόμους, θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα. Δεν πρέπει κανείς να κυκλοφορεί αυτές τις γιορτές χωρίς μάσκα και αντισηπτικό στην τσέπη», σημείωσε.

«Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση»

«Αυτονόητη» χαρακτήρισε σήμερα την παράταση του lockdown, ακόμα και για δύο εβδομάδες ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας ότι η οποιαδήποτε συζήτηση για άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αρχίσει εφόσον αρχίσει να  καταγράφεται μείωση των διασωληνωμένων και των νεκρών από κορωνοϊό. Τόνισε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή «δεν βλέπουμε κάμψη, αλλά σταθεροποίηση των κρουσμάτων και μάλιστα σε υψηλούς αριθμούς» επισημαίνοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί μια παράτολμη άρση των μέτρων.

«Όταν έχουμε 596 ασθενείς στις ΜΕΘ, αν αύριο μια χαλάρωση φέρει άλλους 100, θα υπάρξει ένας πεπερασμένος αριθμός και μετά σηκώνουμε τα χέρια. Το σύστημα υγείας έχει έναν συγκεκριμένο αριθμό κρεβατιών και ήδη ο αριθμός τους έχει ξεπεραστεί. Όσο και να τα αυξήσει κανείς, αν αφήσει ανεξέλεγκτο τον κρουνό του ιού και της μόλυνσης, κάποια στιγμή το ΕΣΥ θα εξαντληθεί», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τόνισε επίσης πως αν το σύστημα εξαντληθεί τότε θα κινδυνέψουν ζωές ανθρώπων που θα βρεθούν σε αδιέξοδο αδικαιολόγητα.  «Αν όλες οι κλίνες νοσηλείας που διαθέτει η χώρα μας, καταληφθεί με ασθενείς που πάσχουν από κορωνοϊό, τότε ασθενείς που πάσχουν από άλλα, απλά πράγματα θα βρίσκονται προ αδιεξόδου αδικαιολόγητα. Θα υπάρχει ένας άνθρωπος που θα έχει σκωληκοειδίτιδα και η οποία θεραπεύεται απόλυτα και θα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Μπορεί να χάνονται άνθρωποι από άλλα, απλά νοσήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Οι επιστήμονες αισθανόμαστε μια πίεση από την κοινωνία για άρση του lockdown. Θα σας πω έναν αριθμό για να καταλάβει ο κόσμος που βρισκόμαστε. Από την αρχή της πανδημίας έχουν χάσει τη μάχη με τον κορωνοϊό 1.902 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 1.257 από την 1η Νοεμβρίου . Είμαστε σε μια φάση που μαίνεται η μάχη και συζητάμε για το πότε θα στηθεί η παρέλαση», είπε επίσης και πρόσθεσε ότι «θα έπρεπε το lockdown να επιβληθεί νωρίτερα». 

naftemporiki.gr