Skip to main content

Επικράτηση Αλ. Τσίπρα εν μέσω διαμαρτυριών εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα περί των αρμών της εξουσίας που ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ελέγξει μόλις επανέλθει στην εξουσία, ήταν ο πρωταγωνιστής της διήμερης συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία επικράτησε ο Αλέξης Τσίπρας και οι υποστηρικτές του έναντι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με ποσοστά ομοφωνίας το Κείμενο Απολογισμού και τον Οδικό Χάρτη προς το Συνέδριο, ενώ καταψηφίστηκαν οι δύο τροπολογίες που κατατέθηκαν από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, η πρώτη που προέβλεπε για τα νέα μέλη του isyriza να υπάρχει μια τουλάχιστον αυτοπρόσωπη παρουσία σε κομματική διαδικασία εν όψει του συνεδρίου, ως προϋπόθεση για το δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και η δεύτερη που αφορούσε στην άρση της ποσόστωσης του 20% για μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας στη νέα Κ.Ε. που θα προκύψει από το Συνέδριο.

Σχετικά με τον τίτλο του κόμματος, η απόφαση θα ληφθεί τελικά στις 8 Μαρτίου και όχι την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε νέα αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που ήταν να γίνει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. «Τώρα συζητάμε να προστεθεί και ένας όρος που θα μπορεί να εκφράζει ένα μεγάλο κομμάτι συντρόφων που δεν ήταν μαζί μας μέχρι προχτές και στην πορεία ήρθαν μαζί μας» είπε ο κ. Τσίπρας με τις πληροφορίες να λένε ότι και το θέμα του ονόματος θα περάσει από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία. «Στον δικό μας πολιτικό χώρο που πήρε πάντα τολμηρές αποφάσεις μας ταιριάζει να είμαστε πιο τολμηροί και υποτιμούμε τον εαυτό μας επιλέγοντας μια μάχη οπισθοφυλακής και χαρακωμάτων σε οργανωτικά ζητήματα», ανέφερε στέλνοντας το μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση και τάχθηκε υπέρ και ριζοσπαστικού και ανοικτού κόμματος. 

Παρά το κλίμα εσωστρέφειας που κυριάρχησε το διήμερο, όλα δείχνουν ότι ο κ. Τσίπρας προχωρά σε ότι έχει σχεδιάσει, παρά τις κινήσεις τακτικής και τους ελιγμούς.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε χθες να μετριάσει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από τη δήλωση του Σαββάτου, κυρίως επειδή δέχθηκε συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση περί ολοκληρωτικών αντιλήψεων.

Το θέμα ωστόσο είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Στην τοποθέτησή του ο Παύλος Πολάκης, μεταξύ άλλων, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε ως κυβέρνηση να είχε αλλάξει τη διάταξη της εκλογής των Ανεξάρτητων Αρχών, ώστε να μην απαιτούνταν τα 4/5 για την εκλογή τους, επικαλούμενος τον πόλεμο που πολλές εξ αυτών έκαναν στον ΣΥΡΙΖΑ. «Ο τρόπος εκλογής των Αρχών προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βούτσης, χαρακτηρίζοντας «άσχετο» – τουλάχιστον έτσι λένε όσοι ήταν εκεί – τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο οποίος επέμεινε λέγοντας ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συγκρουστεί με το παλιό πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα.

Στην τοποθέτηση του, ο κ. Βούτσης, φέρεται να είπε ακόμα ότι «πρέπει να μείνουμε σταθερά στη διεκδίκηση της ηγεμονίας και όχι της κυριαρχίας δια της επιβολής και υποστήριξε ότι «η “θεσμική προσήλωση” για την Αριστερά γνωρίζουμε ότι εμπεριέχει συμμετοχή και σεβασμό στις θεσμικές διαδικασίες και τις πρόνοιες του Συντάγματος με στρατηγική δημοκρατικής μεταρρύθμισης των θεσμών, δημιουργία νέων θεσμών και ριζοσπαστικής ανανέωσης αντιλήψεων και προσώπων με “κανόνες, διαφάνεια, αξιοκρατία”».

Στο χθεσινό κλείσιμο, ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να πείσει ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ναι μεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά υπάρχει και ενότητα και αλληλεγγύη και πως μετά από τη διήμερη συνεδρίαση δεν δικαιώθηκαν όσοι προέβλεπαν συντροφικά «μαχαιρώματα» μεταξύ δύο στρατοπέδων και ένταση.

Ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτέθηκε ευθέως όχι μόνο στον κ. Βούτση, αλλά και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Φέρεται να είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές λόγω της οικονομικής του πολιτικής και παίρνοντας αποστάσεις από το κείμενο απολογισμού φέρεται να είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές λόγω του «μαξιλαριού» των 37 δισ. ευρώ (σ.σ. φέρεται να διαμαρτυρήθηκε γιατί ο κ. Τσακαλώτος δεν το άφησε 30 δισ. ευρώ ώστε να κάνει και άλλες προεκλογικές παροχές) αλλά και των 120 δόσεων.

Στην ομιλία του ο Ευκλ. Τσακαλώτος φέρεται να μην απάντησε στον κ. Πολάκη. «Να μείνουμε ΣΥΡΙΖΑ, μόνο το ΠΑΣΟΚ αλλάζει ονόματα», φέρεται να είπε για παράδειγμα το μέλος των 53+ Πάνος Λάμπρου, ο οποίος φέρεται να υπογράμμισε πως «η αυτοπρόσωπη παρουσία στις κομματικές διαδικασίες είναι ο τρόπος για να μην υπάρχουν μέλη ‘δυο ταχυτήτων’».

«Το προηγούμενο διάστημα με δίκη μας ευθύνη τροφοδοτήσαμε μια αδιέξοδη εικόνα εσωστρέφειας. Ανακαλύψαμε εσωτερικούς εχθρούς, υπερασπιστές της διεύρυνσης και υπονομευτές της, γίναμε πρωταθλητές στις διαρροές στον τύπο αποφεύγοντας τον ανοιχτό διάλογο. Φτιάξαμε μια καρικατούρα αντίθετης άποψης για να την πολεμήσουμε. Για ποιους λόγους άραγε;» φέρεται να είπε ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, μην αφήνοντας αναπάντητη και την τοποθέτηση Πολάκη: «Η στάση της δίκης μας Αριστεράς έναντι των θεσμών είναι προσπάθεια εξυγίανσης τους με κανόνες, σεβασμό στη δημοκρατία και αξιοκρατία».

«Είναι δικό μας έλλειμμα το ότι δεν μπορέσαμε να κάνουμε πράξη τα θέλω μας», φέρεται να είπε ο πρώην υπουργός Σταύρος Κοντονής, ασκώντας κριτική στα περί «αρμών της εξουσίας». Ο πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας, όμως, πρώτα να γίνει ο απολογισμός και το πρόγραμμα και το φθινόπωρο να γίνει συνέδριο μετασχηματισμού και διεύρυνσης. «Η πολιτική μας θα βάλει τέλος στη σήψη και κανένας άλλος τρόπος» είπε δε απαντώντας και στον κ. Πολάκη, που ήθελε ορισμό μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις Ανεξάρτητες Αρχές. «Προστατεύαμε την α΄ κατοικία, αλλά ήταν λάθος χειρισμός να ανακοινώσουμε φοροελαφρύνσεις 20 μέρες πριν τις ευρωεκλογές» φέρεται να είπε ο Λευτέρης Κρέτσος, εκφράζοντας τη γενικότερη δυσφορία των «προεδρικών» κατά του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου. 

«Βάλτε όλοι τα μαχαίρια στα θηκάρια» φέρεται να ζήτησε από τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης – φράση που δεν ταιριάζει ούτε με ενότητα, ούτε με αλληλεγγύη. Ο αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου φέρεται να υποστήριξε ακόμα  «χάσαμε καθαρά στις εκλογές» και να μίλησε για τρία πλεονεκτήματα, το 32% των εθνικών εκλογών, το ότι ο κ. Τσίπρας δεν αμφισβητείται και την εκλογική επιρροή στις λαϊκές τάξεις. Απευθυνόμενος δε στον Παύλο Πολάκη και τους άλλους υπερασπιστές του κ. Τσίπρα, ο κ. Παπαδημούλης φέρεται να είπε ότι «ο Τσίπρας ως αδιαφιλονίκητος ηγέτης δεν έχει ανάγκη από Τσιπροφύλακες».

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος είχε πει για το θέμα του ονόματος, ότι «δεν θεωρεί ότι είναι το μείζον» και σχολίασε ότι δεν του αρέσει ιδιαίτερα το «συμμαχία» και πως θα προτιμούσε να περιλαμβάνει τη λέξη «συσπείρωση», καθώς και αναφορά στο πράσινο της Οικολογίας. Σημείωσε πάντως ότι είναι ένα θέμα, το οποίο θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. «Κάποιος με ρώτησε αν φοβάμαι ότι θα χάσω την αριστερή μου ταυτότητα», είπε ο κ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε: «Εγώ απάντησα πως ένας αριστερός πάντα φοβάται, γιατί το σύστημα προσπαθεί να τον κάνει πιο δεξιό, αλλά δεν έχω φοβικά σύνδρομα».