Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για την αύξηση του κατώτατου μισθού τον Ιούνιο και την υλοποίηση ενός πλέγματος προγραμμάτων απασχόλησης αναφέρθηκε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Για σχεδόν πέντε ώρες ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί διασταύρωναν τα ξίφη τους για θέματα που σχετίζονται με την αγορά εργασίας, με τη συζήτηση σε πολλά σημεία να οδηγείται σε μία εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση. Κεντρικό θέμα συζήτησης ήταν η «τύχη» του κατώτατου μισθού, που σήμερα διαμορφώνεται στα 650 ευρώ.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα λάβει το υπουργικό συμβούλιο απόφαση για τον κατώτατο μισθό, σημειώνοντας πως «θα νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό». Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση υπογράμμισε πως «δεν θα κάνει πλειοδοσία στο θέμα αυτό», ενώ σημείωσε πως «η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής ισχύει απόλυτα». Συνέστησε, δε, «υπομονή μέχρι το τέλος Ιουνίου όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για αύξηση 7,5% του κατώτατου μισθού το 2020 και 7,5% το 2021. Για επαναφορά της απόφασης στους κοινωνικούς εταίρους έκανε λόγο η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, ζητώντας να σταματήσει το «ανατολίτικο παζάρι».
Νέες δράσεις
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και σε ένα πακέτο νέων δράσεων που θα «τρέξουν» το επόμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Χαρακτηριστικά σημείωσε πως 111.000 άνεργοι θα καταρτιστούν και θα εξειδικευτούν, προκειμένου να αποκτήσουν σταθερά εφόδια. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό: 52.000 νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης (σε τομείς όπως η ψηφιακή, η «πράσινη οικονομία» και ο τουρισμός), 36.500 άνεργοι θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων του Δημοσίου, 3.000 άτομα με ειδικές ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία, 22.000 μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας, 5.000 γυναίκες θα γνωριστούν με τις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας και 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας. Στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ -με έμφαση κυρίως στην Περιφέρεια- θα καλύψουν 32.500 άτομα με το κονδύλι να αγγίζει τα 225 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως θα έρθει το επόμενο διάστημα νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών (οι οποίες να σημειωθεί πως καταβάλλονται μειωμένες επειδή δεν έχουν 40 έτη παραμονής στη χώρα).
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στη Ναυτεμπορική