Skip to main content

Γιούνκερ: Θέλουμε χειραφέτηση στην ασφάλεια, αλλά όχι σε βάρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ

Η Ευρώπη πρέπει η ίδια να φροντίσει για τα συμφέροντα και την ασφάλειά της, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι στρέφεται κατά του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ, τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

«Δεν αποτελεί έκπληξη ότι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πιστεύουν ότι η Ε.Ε. θα γίνει υπερβολικά ανεξάρτητη σε ό,τι αφορά τα θέματα άμυνας και ασφάλειας. Ναι, θέλουμε να χειραφετηθούμε, αλλά δεν θέλουμε να το πετύχουμε εναντίον του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ» είπε, προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΟ «είναι ένα εγχείρημα που πρέπει να διατηρήσουμε και είναι προς το συμφέρον των επόμενων γενιών».

Τάχθηκε επίσης υπέρ της εγκατάλειψης της λήψης αποφάσεων με ομοφωνία στα θέματα εξωτερικής πολιτικής στην Ε.Ε.. «Η ανάγκη για ομοφωνία μας εμποδίζει. Πρέπει να κάνουμε απλούστερες τις διαδικασίες μας» σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά την Βρετανία και την μελλοντική της σχέση με την Ε.Ε. σε θέματα ασφάλειας, ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προσπαθεί να εκδικηθεί την Βρετανία για το Brexit, αλλά, όπως είπε, μια συμφωνία ασφάλειας δεν θα πρέπει να προωθηθεί μαζί με την κεντρική διαπραγμάτευση για την αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε.. «Πιστεύω ότι αφού δεν είμαστε σε πόλεμο με την Βρετανία και αφού δεν θέλουμε να την εκδικηθούμε για αυτό που αποφάσισαν οι πολίτες της, η γέφυρα ασφάλειας μεταξύ Ε.Ε. και Βρετανίας θα διατηρηθεί. Εξακολουθούμε να την χρειαζόμαστε», δήλωσε.

Νωρίτερα η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, μιλώντας στην ίδια Διάσκεψη ζήτησε μια ειδική συμφωνία σε θέματα ασφάλειας, προκειμένου, όπως είπε, η ασφάλεια των πολιτών «να μην τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας του ανταγωνισμού μεταξύ εταίρων, εξαιτίας θεσμικών δυσκαμψιών και παγιωμένων ιδεολογιών».

Σε ό,τι αφορά τέλος την προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει, διευκρίνισε ωστόσο ότι πρέπει προηγουμένως να επιλυθούν οι συνοριακές διαφορές μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της διαφοράς Κροατίας – Σλοβενίας, η οποία δεν διευθετήθηκε πριν από την ένταξη και εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πηγή: ΑΜΠΕ