Όλα τα δεδομένα αλλά και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ανατρέπει η επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα μας, έπειτα και από την χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων που είχε, ωστόσο, αρχίσει να διακρίνεται από την αυξητική τάση που επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι χθες και έπειτα από 35 ημέρες, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ κατέγραψε τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορωνοϊού. Πιο αναλυτικά, χθες ανακοινώθηκαν 1.261 νέα κρούσματα, αριθμός που μας οπισθοδρομεί στα επίπεδα Δεκεμβρίου. Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική όπου εντοπίστηκαν τα μισά σχεδόν κρούσματα, καταγράφοντας 652 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 126 νέα κρούσματα και στην Αχαΐα 64 νέα κρούσματα.
Πέρα από την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, την Θεσσαλονίκη- όπου το ιικό φορτίο των λυμάτων παρουσιάζει έντονα αυξητική τάση– και την Αχαΐα, προβληματισμό έχουν προκαλέσει στις υγειονομικές αρχές της χώρας η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους και η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, πράγμα που προμηνύει πίεση στο σύστημα υγείας.
Όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον πιθανά, με την αυστηροποίηση των μέτρων να πέφτει και πάλι στο τραπέζι. Οι επόμενες μέρες θεωρούνται μάλιστα ιδιαίτερης κρισιμότητας καθώς θα καθορίσουν την πιθανότητα λήψης επιπλέον περιορισμών.
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας λένε ότι δεν χρειάζεται να κλείσουν τα σχολεία, γιατί δεν ήταν αυτά που αύξησαν την κινητικότητα, όμως η περαιτέρω απαγόρευση κυκλοφορίας είναι ένα σενάριο υπό συζήτηση.
Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι πραγματοποιείται η τακτική συνεδρίαση της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, η οποία θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή για να αποσαφηνίσει την εισήγησή της στον πρωθυπουργό που έπειτα θα αποφασίσει τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Lockdown τύπου Μαρτίου για τρεις εβδομάδες η λύση;
Στο μεταξύ αυξάνονται οι φωνές των ειδικών που θέλουν πιο αυστηρά μέτρα ώστε να ανακοπεί το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δήλωσε σήμερα πως η λύση θα μπορούσε να είναι η επιβολή ενός αυστηρού lockdown, τύπου Μαρτίου, για τρεις εβδομάδες. Σημείωσε μάλιστα πως έχει γίνει μια τέτοια πρόταση, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως προς το παρόν δεν το προτείνει ακόμα.
Κληθείς να σχολιάσει το σενάριο για την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00, σημείωσε ότι είναι ημίμετρο. «Αν θέλουμε να προλάβουνε δραστικά το τρίτο κύμα, πρέπει να πάμε σε lockdown τύπου Μαρτίου για ακριβώς τρεις εβδομάδες, ούτε δύο ούτε τέσσερις», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Όπως διευκρίνισε, αναφέρεται σε περιορισμό πολλών δραστηριοτήτων και τόνισε μιλάμε ή για «ήπια μέτρα για πολύ καιρό ή σκληρότερα για τρεις εβδομάδες».
Να αποφύγουμε μια «νέα Θεσσαλονίκη»
Από την πλευρά του ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης Γιώργος Σουρβίνος εμφανίστηκε επίσης σύμφωνος με την αυστηροποίηση των μέτρων, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τρίτο κύμα.
«Πρέπει να αποφύγουμε το σενάριο της Θεσσαλονίκης», σημείωσε, δηλαδή την «εκτίναξη» των κρουσμάτων, εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Υπάρχει καθημερινά αυξητική τάση στα κρούσματα σε περιοχές που είναι στην κόκκινη ζώνη είτε έχουν δυναμική από πορτοκαλί να μπουν σε κόκκινη. Αύξηση κρουσμάτων οδηγήσει σε αυξημένες νοσηλείες και εισαγωγές σε ΜΕΘ», συνέχισε.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο τρίτο κύμα, είμαστε σε προσπάθειες σταθεροποίησης του δεύτερου κύματος», διευκρίνισε ο κ. Σουρβίνος τονίζοντας πως οι μεταλλάξεις μπορούν να πυροδοτήσουν μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού. «Ενδεχομένως να υπάρξουν κι άλλες μεταλλάξεις που δίνουν το πλεονέκτημα στον ίο να αυξήσει τη μεταδοτικότητά του», υπογράμμισε.
«Είμαστε στα όρια του συναγερμού»
«Είμαστε στα όρια του συναγερμού» προειδοποίησε χθες ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Βασιλακόπουλος. Ο κ. Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι εδώ και κάποιες ημέρες ο δείκτης θετικότητας σταμάτησε να είναι κάτω από το 2% και είναι στο 3,5 και συνεπώς η Ελλάδα βρίσκεται στο όριο να αλλάξει χρώμα και να «κοκκινίσει» στον χάρτη της Ευρώπης για τον κορωνοϊό.
Μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις
Σχολιάζοντας τα σενάρια που «βλέπουν» να έρχεται το κλείσιμο του λιανεμπορίου, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης δήλωσε πως δεν θέλει να σκέφτεται αυτό το ενδεχόμενο.
«Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες», σημείωσε υπογραμμίζοντας ότι «μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις».
«Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πως θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε», εξήγησε μιλώντας στην τηλεόραση του Mega. Όπως επίσης υποστήριξε, το click away και το click inside περιόρισαν την κινητικότητα. Ωστόσο, αν πρέπει να περιοριστεί κι άλλο η κινητικότητα, θα το αποφασίσουν η κυβέρνηση και οι ειδικοί, εξήγησε.
Σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο τα καταστήματα λιανεμπορίου στην Αττική να κλείνουν στις 17:00, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου σημείωσε ότι οι συνθήκες στην Αττική είναι διαφορετικές από τις επαρχιακές πόλεις, σε μια σειρά δραστηριοτήτων, όπως η εργασία.
naftemporiki.gr