Σε δικαίωση των εργαζομένων στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ) οι οποίοι θα επιστρέψουν στην εργασία τους και άμεσα θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα, οδηγήθηκε η τριμερής διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων των εργαζομένων, της εργοδότριας εταιρείας και του υπουργείου Εργασίας.
Σήμερα το βράδυ σε κλίμα ευφορίας πραγματοποιήθηκε στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καβάλας η Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου Εργαζομένων στη ΒΦΛ, προκειμένου να ανακοινωθούν και να επικυρωθούν οι αποφάσεις της τριμερούς που δικαιώνουν τον πολύμηνο αγώνα των εργαζομένων.
Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επιφωνήματα ενθουσιασμού υποδέχτηκαν οι 180 εργαζόμενοι – απολυμένοι της Β.Φ.Λ. τον πρόεδρο Νίκο Βογιατζή και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου κατά την είσοδό τους στην κατάμεστη αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.
Στην ομιλία του ο κ. Βογιατζής χαρακτήρισε υποδειγματική τη διαδικασία που ακολούθησε το υπουργείο Εργασίας και η οποία είχε αίσια έκβαση, ενώ εξήρε το ρόλο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανδρέα Νεφελούδη.
Η απόφαση προβλέπει μεταξύ άλλων: α) η άμεση επιστροφή όλων των απολυμένων στις αρχικές τους θέσεις μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου 2018, β) η άμεση καταβολή ποσού 4.000 ευρώ ως έναντι των δεδουλευμένων που έχουν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, γ) η καταβολή έντεκα ισόποσων δόσεων μέχρι 31/12/2018 για τη συνολική εξόφληση των δεδουλευμένων που θα λαμβάνουν μαζί με τον μηνιαίο μισθό τους.
Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο κ. Βογιατζής στο Σώμα της Γενικής Συνέλευσης η εργοδότρια εταιρεία εντός του 2018 θα προχωρήσει σε εξυγίανση της βιομηχανικής μονάδας και θα θέσει σε εφαρμογή ελκυστικό πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου όσων εργαζομένων το επιθυμούν.
Ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων υπογράμμισε ότι στόχος είναι η σταδιακή αποκατάσταση τους κλίματος εμπιστοσύνης ανάμεσα στους εργαζόμενους και την εταιρεία, ενώ μετέφερε την άποψη του υπουργείου ότι κρίνει θετικά την υποβληθείσα πρόταση της εργοδότριας εταιρείας. Επίσης, χαρακτήρισε τον 18μηνο αγώνα των εργαζομένων αγώνα δικαίωσης, υπογραμμίζοντας ότι επιστρέφουν στη δουλειά με αξιοπρέπεια και ίσα δικαιώματα.