Skip to main content

Μαξίμου: Στόχος συμφωνία-πακέτο στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Χαμηλά για ευνόητους λόγους κρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου τον πήχη εν όψει της επίσκεψης του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί αύριο Τετάρτη στην Αθήνα. Ωστόσο ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει στο naftemporiki.gr ότι «προφανώς και είναι θετικό ότι έρχεται ο επίτροπος Οικονομικών ο οποίος φυσικά και δεν έρχεται για να δει την Αθήνα».

Το ίδιο στέλεχος, αναφερόμενο στην πενταμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες την περασμένη Παρασκευή, σημειώνει με νόημα ότι δεν υπήρξε κανένα τελεσίγραφο από πλευράς δανειστών και αυτό «δείχνει και τη διάθεση των δύο πλευρών να φτάσουν σε έναν κοινό τόπο».

Ομοίως και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο πιο σκληρή γίνεται για να κάνει υποχώρηση όσο μικρότερη γίνεται».

Παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος επιβεβαίωσε ότι στόχος της Αθήνας είναι μια πολιτική συμφωνία – πακέτο, στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας (20 Φεβρουαρίου).

Το πόσο κρίσιμες και πολυπαραγοντικές είναι οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτήν τη στιγμή στο παρασκήνιο πιστοποιείται και από το γεγονός ότι η σημερινή συζήτηση για την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, θα διεξαχθεί χωρίς την παρουσία του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, παρά το γεγονός ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προκλήθηκε επανειλημμένα.

Πού όμως μπορεί να κλείσει αυτή η διαπραγμάτευση; Το υπονόησε και πάλι ο κ. Τσακαλώτος. «Δεν διαπραγματευόμαστε μόνο για το αφορολόγητο. Θέλουμε και θετικά πράγματα. Θα κάνουμε και θετικά πράγματα», είπε φωτογραφίζοντας το ελληνικό αίτημα – «κόκκινη» γραμμή να συνυπολογιστούν η υπεραπόδοση του 2016 και ενδεχόμενη υπεραπόδοση του 2017. Η πρώτη θα μειώσει το αίτημα για νομοθέτηση από τώρα μέτρων 1,8 δισ., φέρνοντας το αφορολόγητο λίγο πάνω από τα 7.000 ευρώ, εκεί δηλαδή που ζητεί η Αθήνα. Τα δεύτερα θα λειτουργήσουν ως «μαξιλάρι» για την ενεργοποίηση ή μη του «κόφτη» το 2019 αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για το πλεόνασμα.

Άλλωστε και ο κ. Μοσκοβισί, μιλώντας χθες στην ελληνική υπηρεσία του Euronews, ζήτησε να ληφθεί υπ’ όψιν η υπεραπόδοση της Ελλάδος ως προς τους δημοσιονομικούς στόχους.