Για «κωλυσιεργία της κυβέρνησης» επί της αξίωσης των δικαστών από την αντισυνταγματική αναστολή των μισθολογικών ωριμάνσεων και προαγωγών κάνει λόγο η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.
Όπως σημειώνει, επί της εν λόγω αξίωσης των δικαστικών λειτουργών για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 έως 31/12/2018, «η κυβέρνηση πρότεινε να καταβληθούν τα σχετικά ποσά στους δικαιούχους σε μία δόση τον Ιανουάριο του 2021. Όπως είπε ο υφυπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης, «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος» για ικανοποίησή μας το έτος 2020.
Την ίδια ώρα, όμως, που η κυβέρνηση μας διαμηνύει ότι δεν υπάρχει “δημοσιονομικός χώρος” ύψους μόλις 10 εκατ. ευρώ για μία αξίωση μισθολογικής φύσης, αναγνωρισμένης αμετάκλητα με την 209/2018 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος, κατέθετε το φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπεται η μείωση του συντελεστή του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων και του φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων των μετόχων επιχειρήσεων. Η απώλεια των κρατικών εσόδων από τη μείωση αυτή αναμένεται να ανέλθει σε 700 περίπου εκατ. ευρώ ετησίως. Εδώ προφανώς υπάρχει “δημοσιονομικός χώρος”».
Οι διοικητικοί δικαστές δηλώνουν πως δεν αποδέχονται τη συγκεκριμένη πρόταση. Όπως επισημαίνουν, «εξάλλου, το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το υπουργείο Οικονομικών γνώριζαν από την αρχή του τρέχοντος έτους την αξίωση των δικαστών, καθόσον είχαμε κοινοποιήσει αρμοδίως την 209/2018 απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου. Μάλιστα, είχαμε συζητήσει πολλάκις με την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την εκπλήρωση της υποχρέωσης του Δημοσίου έναντι ημών. Παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις μας, όμως, όχι μόνο δεν μας χορηγήθηκαν τα αναδρομικά, αλλά η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης με πρωτοφανή καθυστέρηση εκδίδει τις πράξεις χορήγησης του χρονοεπιδόματος των δικαστών για τον χρόνο από 1/1/2019. Τέλος, οι δικαστές έχουμε εμπειρία από κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες αναβλήθηκε ο χρόνος που είχε οριστεί για την καταβολή άλλων αναδρομικών» καταλήγει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.