Skip to main content

Πολλαπλά μηνύματα στη διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Χρήσιμα συμπεράσματα για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αλλά και για το κλίμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος προκύπτουν από τη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο.

Σε ό,τι αφορά στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, όλα σχεδόν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος και της κυβέρνησης εξέπεμψαν μια εικόνα στασιμότητας, η οποία για να ξεπεραστεί θα απαιτηθούν αμοιβαίες υποχωρήσεις, κυρίως όμως από την πλευρά του ΔΝΤ και του Βερολίνου. Αυτό σημαίνει ότι δύσκολα θα βγει λευκός καπνός μέχρι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, εκτός κι αν η Αθήνα αποδεχθεί όσα της ζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή.

Το Μαξίμου πάντως και ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επιμένουν να ζητούν ανταλλάγματα. Βασικά, τον συνυπολογισμό της υπεραπόδοσης το 2016. Με απλά ελληνικά να χαμηλώσει η απαίτηση για νομοθέτηση μέτρων ύψους 1,8 δισ. (μείωση αφορολόγητου) και δευτερευόντως στοχευμένες φοροελαφρύνσεις με στόχο την ανάπτυξη.

Κυβερνητικά στελέχη στα πηγαδάκια στην Κ.Ε. κατέστησαν σαφές πως και μια περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που θα ανοίξει την πόρτα στην ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι «εκ των ων ουκ άνευ».

Λεπτομέρεια, αλλά εξόχως σημαντική, το γεγονός ότι ο κ. Τσακαλώτος αισθάνθηκε την ανάγκη να υπενθυμίσει στους δημοσιογράφους, και μέσω αυτών στους «53», ότι «η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λάβει λευκή επιταγή και πάντοτε το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης απορρέει από συλλογικές αποφάσεις».

Πέραν της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, αλλά εκ των πραγμάτων αλληλένδετη μαζί της, η επανεμφάνιση σε κορυφαίο επίπεδο μιας αντιπολίτευσης στο Μαξίμου και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης φώναξε «παρών», θέτοντας μάλιστα ζήτημα συμμαχιών, για να λάβει άμεση απάντηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή θέμα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.  

«Ο κ. Φίλης πάντως επέλεξε να πει όσα είπε σε ένα εκ των κορυφαίων οργάνων του κόμματος, εκεί δηλαδή που πρέπει να λαμβάνονται οι συλλογικές αποφάσεις για θέματα γραμμής και όχι στα ΜΜΕ και αυτό έχει τη σημασία του», έλεγαν το απόγευμα της Κυριακής στους δημοσιογράφους πολλά μέλη της Κ.Ε..