Δύσκολες ισορροπίες ανάμεσα στην ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτές οι γέφυρες επικοινωνίας με την Άγκυρα, αλλά και στην επιδίωξη να αναδειχθούν οι «κόκκινες» γραμμές σε ό,τι αφορά την προάσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καλείται να τηρήσει η Αθήνα.
Εν όψει και της συνέχισης του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17-21 Φεβρουαρίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε χθες συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλούσι Ακάρ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον κ. Ακάρ, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε τη σημασία των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και την ανάγκη η Τουρκία να αποφεύγει ενέργειες που τροφοδοτούν την ένταση.
Το σύντομο τετ α τετ που είχαν οι δύο υπουργοί έλαβε χώρα στη σκιά του νέου μπαράζ υπερπτήσεων που πραγματοποίησαν χθες τουρκικά μαχητικά πάνω από ελληνικά νησιά, δυναμιτίζοντας το κλίμα.
Μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αποδοκίμασε την τουρκική προκλητικότητα, επανέλαβε ότι «δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο» και υπογράμμισε πως «το νομικό καθεστώς των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο και αδιαπραγμάτευτο».
«Η ρητορική της γειτονικής χώρας είναι δεδομένη και είναι προκλητική. Αυτή η προκλητικότητα έχει καταδικαστεί από όλους. Από την Ε.Ε. από τις ΗΠΑ από τις χώρες της Αν. Μεσογείου ακόμη και από τη Ρωσία. Το ερώτημα είναι: ‘Υπάρχουν θέματα για τα οποία μπορούμε να ανοίξουμε μία ατζέντα;’. Εμείς λέμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι υπάρχει μία μόνο νομική εκκρεμότητα. Αυτή η νομική εκκρεμότητα λέγεται οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας» ανέφερε.
Έθεσε επίσης την θετική εξέλιξη των συζητήσεων για τα ΜΟΕ και τον τερματισμό της τουρκικής προκλητικότητας ως προϋποθέσεις για προσφυγή στη Χάγη με σκοπό τη διευθέτηση της νομικής εκκρεμότητας σχετικά με την υφαλοκρηπίδα. «Αν αυτά προχωρήσουν, να έχουμε τη δυνατότητα για διερευνητικές επαφές. Kαι αν αυτές προχωρήσουν, να φτάσουμε σε ένα συνυποσχετικό για αυτή τη νομική εκκρεμότητα» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως ο δρόμος «είναι μακρύς».
Διαβεβαιώσεις για συναίνεση εντός, επαφές εκτός συνόρων
Στο πλαίσιο της διπλωματικής εκστρατείας του με στόχο την ανάδειξη της ελληνικής θέσης περί ακυρότητας του μνημονίου της Άγκυρας με την κυβέρνηση Σάρατζ ο κ. Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στην Αλγερία, όπου θα έχει επαφές με τον πρόεδρο της χώρας και τον ομόλογό του.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ενημέρωσε τους εκπροσώπους τον κομμάτων «για την κατάσταση στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, για τους ανιστόρητους και νομικά αβάσιμους ισχυρισμούς».
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων σε ό,τι αφορά τις θεμελιώσεις διαπιστώσεις, παρά τις επιμέρους εκτιμήσεις, και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη σε διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας» με τη γειτονική χώρα.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του Βερολίνου για την λιβυκή κρίση τόνισε πως «είναι άδικο να αποδίδεται ευθύνη στην παρούσα κυβέρνηση για τη μη συμμετοχή στο Βερολίνο» καθώς – όπως είπε – δεν ξεκίνησε επί των ημερών της. Σημείωσε ακόμη πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει διαμηνύσει στους Γερμανούς και πιθανότατα έχει γίνει δεκτό ότι θα πρέπει να συμμετέχει στη συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας, η οποία όμως περνάει στον ΟΗΕ».
Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου