Skip to main content

Βρετανία και Ιρλανδία ενώνουν δυνάμεις για να σχηματιστεί τοπική κυβέρνηση στη Β. Ιρλανδία

Οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Μ. Βρετανίας θα αναζητήσουν τρόπους προκειμένου να επανέλθουν πάλι σε τροχιά οι συνομιλίες για την αποκατάσταση της κυβέρνησης στη Βόρεια Ιρλανδία και καμία εκ των δύο δεν μελετά το ενδεχόμενο επιστροφής στην άμεση διακυβέρνηση από το Λονδίνο, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών.

Οι συνομιλίες για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου κατέρρευσαν εκ νέου την Τετάρτη αφού η επικεφαλής του μεγαλύτερου φιλοβρετανικού – ενωτικού κόμματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική για συμφωνία και κάλεσε τη Μ. Βρετανία να αναλάβει τον οικονομικό έλεγχο της περιοχής.

Η βρετανική επαρχία βρίσκεται χωρίς αποκεντρωμένη εκτελεστική εξουσία – κεντρικό κομμάτι της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1998 που έδωσε τέλος σε τρεις δεκαετίες βίας – εδώ και πάνω από έναν χρόνο από τότε οι Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν αποσύρθηκαν από την κυβέρνηση, την οποία μοιράζονται με τους βασικούς τους αντιπάλους, το δεξιό φιλοβρετανικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP).

«Το βάρος τώρα πέφτει στο να προσπαθήσουμε να επανέλθουν σε τροχιά αυτές οι συζητήσεις προκειμένου οι δύο κυβερνήσεις να μπορέσουν να βρουν ένα τρόπο για να διασφαλίσουν ότι οι θεσμοί που είναι η καρδιά της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής μπορούν να επανασυσταθούν», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Σάιμον Κόβενι στο ιρλανδικό δίκτυο RTE.

«Σίγουρα δεν υπάρχει διάθεση να κινηθούμε προς την άμεση διακυβέρνηση από το Λονδίνο… Η δήλωση από το DUP ήταν τόσο μη καλοδεχούμενη και τόσο απογοητευτική, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε».

Τα δύο κόμματα, τα οποία εκπροσωπούν κυρίως τους Καθολικούς υποστηρικτές μιας ενωμένης Ιρλανδίας και τους Προτεστάντες οπαδούς της συνέχισης της διακυβέρνησης από τη Μ. Βρετανία, δεν κατάφεραν να τηρήσουν μια σειρά από προθεσμίες και ο τελευταίος γύρος συνομιλιών κατέρρευσε, λόγω της διαφωνίας για την παροχή πρόσθετων δικαιωμάτων για όσους μιλούν την ιρλανδική γλώσσα.

Η απουσία εκτελεστικής εξουσίας έχει περιορίσει το ρόλο του Μπέλφαστ στις διαπραγματεύσεις της Βρετανίας για την αποχώρηση από την Ε.Ε., με το Brexit να αναμένεται να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στη Βόρεια Ιρλανδία από οποιοδήποτε άλλο τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πολλοί φοβούνται ότι μια επιστροφή στην άμεση διακυβέρνηση από τους Βρετανούς θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την εύθραυστη ισορροπία μεταξύ εθνικιστών και ενωτικών.