Skip to main content

Σ. Τσιόδρας: Με μαθηματική ακρίβεια το σύστημα υγείας θα πιεστεί στο 2ο κύμα

Της Ανθής Αγγελοπούλου

«Ο ιός είναι εδώ και η πάλη μαζί του συνεχίζεται και όλοι μαζί θα το ξεπεράσουμε» τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την πανδημία Σωτήρης Τσιόδραςμε αφορμή την ανακοίνωση του δεύτερου καθολικού lockdown σε όλη τη χώρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η επιδημική καμπύλη του ιού μέχρι 4 Νοεμβρίου ανήλθε πάνω από το 5, γεγονός που δείχνει τη δυναμική της διασποράς. Η νόσος κατά κύριο λόγο αφορά τους άνδρες σε ποσοστό πάνω από 50% (σχεδόν 56%) ενώ οι γυναίκες είναι σε λίγο καλύτερα επίπεδα (περίπου 44%), σχεδόν από την έναρξη της πανδημίας.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες διάγνωσης, οι καμπύλες δείχνουν τις τελευταίες ημέρες η πλειοψηφία αφορά τις ηλικιακές ομάδες των 45-54 και 55- 64 ετών. Ενώ αυτό το 2ο κύμα δείχνει πιο επιθετικό και στις ηλικίες 34-45 ετών καθώς αυξάνονται τα κρούσματα σε αυτές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή, εξαιτίας της ευρείας διασποράς του ιού, αναμένεται να πλήξει σοβαρά τις μεγαλύτερες ηλικίες στις οποίες και παρατηρείται το υψηλότερο φορτίο νοσηρότητας και θνητότητας (οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους αφορούν ηλικιωμένους).

Με μαθηματική ακρίβεια λοιπόν θα πιεστεί το σύστημα υγείας από την εξέλιξη αυτή. Ενώ, μεγάλο πρόβλημα με τη διασπορά θα αντιμετωπίσουν οι κλειστές δομές και οι επαγγελματικοί χώροι. 

Η διασπορά ωστόσο, επιφέρει σημαντικά προβλήματα στο σύστημα υγείας καθώς ο φόβος να μην αντέξει αυτό το 2ο κύμα της πανδημίας είναι ορατός. Όπως ανέφερε ο καθηγητής, έχουν ήδη καλυφθεί οι ΜΕΘ σε ποσοστό 66% στην Αττική και 78% στη Θεσσαλονίκη. Από τις 213 ΜΕΘ covid το 60% στην επικράτεια είναι καλυμμένο.

Το τελευταίο πενθήμερο  τόνισε ότι  τα επιδημιολογικά δεδομένα  δείχνουν το σύνολο των κρουσμάτων να  ξεπερνούν  τα 1600 κρούσματα την ημέρα. Ενώ, το σύνολο των νοσηλευομένων με νόσο Covid19 μέχρι 4 Νοεμβρίου φτάνει στους 1596 ασθενείς. Οι διασωληνωμένοι σε όλοι την επικράτεια μέχρι χθες 4 Νοεμβρίου ήταν 191. Οι νοσηλείες ανά ηλικία τις τελευταίες 7 μέρες δείχνουν ότι μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τις ηλικίες άνω των 45 ετών. Ωστόσο, αυτό που έχει προκαλέσει έκπληξη είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες 9 ημέρες υπερτερούν οι εισαγωγές ασθενών από ότι τα εξιτήρια.

Αναφορικά με το από που προέρχονται τα κρούσματα στη χώρα μας τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα ότι πάνω από το 90% είναι εγχώρια και περίπου το 10% είναι εισαγόμενα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η τουριστική περίοδος κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης ο καθηγητής είπε ότι φτάσαμε να κάνουμε πάνω από 20.000 ημερησίως γι’ αυτό και στο χάρτη του ECDC η Ελλάδα είναι σε πολύ καλό σημείο αναφορικά με το testing

Η Ευρώπη στενάζει από την πανδημία

Αναλύοντας ένα σχεδιάγραμμα για τους θανάτους ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι ένα δεύτερο κύμα θανάτων θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες λόγω της διασποράς και θα αφορά ηλικίες άνω των 75 ετών. Ενώ, αναφερόμενος, και στον ευρωπαϊκό δείκτη θανάτων, ECDC, λέγοντας ότι σύμφωνα με αυτόν υπάρχει περίπτωση να δούμε μεγάλη επιδείνωση και στην χώρα μας, εξηγώντας ότι ο εν λόγω δείκτης ανέβηκε για την χώρα μας κατά το παρελθόν της περιόδους έξαρσης της γρίπης.

Τα fake news επηρεάζουν την αποδοχή των εμβολίων

Αναφέρθηκε και στα face news λέγοντας ότι επηρεάζουν και την αποδοχή του εμβολίου από το κοινό. Στη Ελλάδα αυτή η αποδοχή είναι γύρω στο 50%. Η σημασία των επιστημονικών κανόνων στο θέμα αυτό είναι σημαντική καθώς τα εμβόλια μπήκαν σε stop όταν και όπου κρίθηκε απαραίτητο για να συνεχίσουν με τους κανόνες της επιστήμης.

«Δυστυχώς ακραία στοιχεία διαδίδουν ψευδές ειδήσεις και ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του» τόνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας ο καθηγητής Τσιόδρας επεσήμανε ότι, το ECDC έχει ταξινομήσει πρώτο από όλα τη χρήση μάσκας. Στην Ελλάδα μόνο το 58% των κατοίκων την χρησιμοποιεί αλλά για την μείωση της διασποράς χρειάζεται την εφαρμογή του μέτρου από το 95% του πληθυσμού.