Πόσοι πρόσφυγες έχουν μετακινηθεί μόνοι τους από τα νησιά προς την ηπειρωτική Ελλάδα και πόσοι βρίσκονται ακόμη στη χώρα; Το ερώτημα αυτό θέτει η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝZZ).
Σε ρεπορτάζ με τίτλο «Μυστηριώδης εξαφάνιση προσφύγων στην Ελλάδα» αναφέρεται ότι η εικόνα για τον ακριβή αριθμό των προσφύγων και μεταναστών είναι αρκετά συγκεχυμένη.
«Ασαφές είναι κυρίως πόσοι πρόσφυγες μετακινούνται παρανόμως από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα και κατά πόσον ανταποκρίνεται εν τέλει στην πραγματικότητα ο αριθμός των καταγεγραμμένων σήμερα 15.400 μεταναστών (στα νησιά)», συμπληρώνεται.
Η εφημερίδα γράφει ότι «η ελληνική αστυνομία ελέγχει μεν στα νησιά την πρόσβαση στα πλοία και τα τουριστικά γραφεία δεν πωλούν πλέον ακτοπλοϊκά εισιτήρια από τότε που τέθηκε σε ισχύ η προσφυγική συμφωνία με την Τουρκία […]. Οι έλεγχοι στα μικρά αεροδρόμια των νησιών όμως θεωρούνται πλημμελείς»,.
Όπως σημειώνεται, από το περασμένο καλοκαίρι δεν δημοσιοποιούνται πλέον στοιχεία για τον αριθμό και τη μετεγκατάσταση προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα. «Μη κυβερνητικές οργανώσεις αλλά και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες τούς υπολογίζουν στις 35.000 περίπου. Άλλη, μη επιβεβαιωμένη εκτίμηση κύκλων ασφαλείας ανεβάζει τον αριθμό των “παράνομων” μόνον στην Αθήνα σε 18.000-20.000». Οι άνθρωποι αυτοί είτε μένουν σε ιδιωτικά καταλύματα, είτε κρύβονται και ανάλογα με τις οικονομικές τους δυνατότητες πληρώνουν διακινητές και πλαστογράφους διαβατηρίων για να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη.
Η εφημερίδα συνδέει μάλιστα ακριβώς αυτές τις εκτιμήσεις με την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα γερμανικά αεροδρόμια σε πτήσεις από την Ελλάδα. Όπως γράφει, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που επιχειρούν να μεταβούν στη Γερμανία με πλαστά έγγραφα είναι πολύ μεγάλος. Γι’ αυτό και η Γερμανία προχωρά από το Νοέμβριο σε αυστηρούς ελέγχους στις πτήσεις από την Ελλάδα.
Πάντως, η ΝΖΖ δικαιολογεί την απόφαση των ελληνικών αρχών να μην προχωρήσει σε αποσυμφόρηση των νησιών μεταφέροντας τους πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως αξιώνουν οργανώσεις αρωγής. Αν το έκανε αυτό, όπως επισημαίνεται, οι διακινητές στην Τουρκία θα μετέφεραν άμεσα και νέους πρόσφυγες με τα πλοιάριά τους στα ελληνικά νησιά.
Παρά ταύτα ο Γκέραλντ Κνάους, επικεφαλής του European Stability Initiative, σε προτάσεις του οποίου βασίστηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, προχωρά σε έναν καταστροφικό απολογισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα. «Φρικτές οι συνθήκες» έγραψε στο Twitter για τη Μόρια της Λέσβου, προσθέτοντας ότι τους τελευταίους 15 μήνες και παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τρόφιμα και περίθαλψη δεν υπήρξε καμία βελτίωση.
«Η αποτυχία αυτή είναι αδικαιολόγητη», όπως είπε. Ο Κνάους επικρίνει τόσο τον τρόπο που διαχειρίζονται την κατάσταση οι ελληνικές αρχές όσο και τη βραδύτητα των δικαστικών αρχών στην εκδίκαση υποθέσεων ασύλου.