Skip to main content

Ενστάσεις ΚΕΔΕ για τα άρθρα 30 και 31 του ν/σ με τα προαπαιτούμενα

Τις ενστάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) για τα άρθρα 31 (για τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων) και 30 (για τα λιμάνια) του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα κατέθεσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, στις Διαρκείς Επιτροπές Παραγωγής και Εμπορίου, Μορφωτικών Υποθέσεων και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καταγγέλλοντας ότι ψηφίζονται ρυθμίσεις ερήμην της για ζητήματα που την αφορούν, και ζήτησε απόσυρση του άρθρου 31 και τροποποίηση του άρθρου 30. Παράλληλα, έκανε λόγο για «πρωτόγνωρη πρακτική», η οποία δεν συνάδει με τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας.

Αναφερόμενος στο άρθρο 31 του νομοσχεδίου που αφορά στην τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΔΣΑ), εξέφρασε την αντίθεση της ΚΕΔΕ στην πρόταση, εξηγώντας ότι «δημιουργεί ένα συγκεντρωτικό σύστημα ελέγχου της κεντρικής εξουσίας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Η προαναφερόμενη νομοθετική πρωτοβουλία έρχεται σε αντίθεση και με το αναρτημένο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), το οποίο προβλέπει αυξημένο ρόλο στους Δήμους και βεβαίως την αναγνώριση του δικαιώματος του σχεδιασμού και την υλοποίησή του» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Πατούλης και τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει επεξεργασμένες προτάσεις για το σύνολο του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων.

Επιπλέον, κάλεσε τα συναρμόδια υπουργεία να συνδράμουν μέσα από έναν γόνιμο διάλογο, στην δρομολόγηση βιώσιμων λύσεων στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Σε ότι αφορά το άρθρο 30, για τη συγκρότηση της «Επιτροπής Τουριστικών Λιμένων», ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε επίσης την αντίθεσή του με τις προβλέψεις της ρύθμισης, τονίζοντας ότι η παραπάνω Επιτροπή, «αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων».

«Θεωρούμε απαραίτητο και αναγκαίο, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης, «να μετέχει στην Επιτροπή αυτή εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ καθ’ όσον κύριο έργο της είναι η χωροθέτηση, τροποποίηση, συμπλήρωση και έγκριση χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης του τουριστικού λιμένα ή η μετατροπή υπάρχοντος λιμένα σε τουριστικό».