Αντιμέτωπος με μια σημαντική ψηφοφορία στη Γερουσία, η οποία θα κρίνει αν θα παραπεμφθεί ενώπιον της δικαιοσύνης για τον αποκλεισμό ενός πλοίου με μετανάστες για μέρες ανοιχτά των ιταλικών ακτών όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών, βρίσκεται σήμερα ο αρχηγός της ιταλικής ακροδεξιάς Ματέο Σαλβίνι.
Σε δικαστήριο της Κατάνης στη Σικελία έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος του Ματέο Σαλβίνι για «κατάχρηση εξουσίας και παράνομη κατακράτηση προσώπων», για τον αποκλεισμό πέρυσι το καλοκαίρι για μέρες 116 μεταναστών σε πλοίο της ιταλικής ακτοφυλακής, το «Gregoretti». Σε περίπτωση που η Γερουσία αποφασίσει να άρει την ασυλία του, ο Σαλβίνι μπορεί να καταδικαστεί σε κάθειρξη 15 ετών.
Το επίσημο αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των 319 μελών της Γερουσίας, στην οποία η Λέγκα και οι σύμμαχοί τους αποτελούν μειοψηφία, θα γίνει γνωστό αργότερα σήμερα γύρω στις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Στις 25 Ιουλίου του 2019, την ημέρα κατά την οποία περισσότεροι από 110 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης, το πλοίο «Gregoretti» επιβίβασε 140 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τις λιβυκές ακτές μερικές μέρες νωρίτερα με δύο πλεούμενα και είχαν διασωθεί από την ιταλική ακτοφυλακή.
Κάποιοι μετανάστες κατέστη δυνατό να αποβιβαστούν για ιατρικούς λόγους, αλλά 116 παρέμειναν στο πλοίο σχεδόν για μια εβδομάδα, επειδή δεν έδιδε άδεια για την αποβίβασή τους ο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης που είχαν σχηματίσει το κόμμα του, η Λέγκα, και το αντισυστημικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S).
Το ιταλικό Σύνταγμα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να αποκλείσει τη δίωξη υπουργού αν οι κοινοβουλευτικοί κρίνουν ότι αυτός ενήργησε στο πλαίσιο των καθηκόντων του και προς το ύψιστο συμφέρον του κράτους.
Ωστόσο καθώς η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων σκοπεύει να ψηφίσει την άρση της ασυλίας του, μια δίκη του είναι πιθανή.
Τη Δευτέρα, ο Σαλβίνι δήλωσε «απολύτως ήρεμος». «Είναι δεδομένο ότι το αίτημα για μια δίκη εναντίον μου θα περάσει», δήλωσε ο Σαλβίνι, ο οποίος στήριξε πάνω στον αγώνα κατά της μετανάστευσης την άνοδό του και αυτήν του κόμματός του, στο οποίο οι δημοσκοπήσεις δίδουν ποσοστό περίπου 30% της πρόθεσης ψήφου, δηλαδή το φέρουν πρώτο στην Ιταλία.
«Ανυπομονώ να βρεθώ ενώπιον του δικαστηρίου, να κοιτάξω τον δικαστή στα μάτια και να του εξηγήσω ότι η υπεράσπιση των συνόρων της χώρας μου ήταν δικαίωμα και καθήκον μου και όχι ένα έγκλημα», σημείωσε.
Ο Σαλβίνι διαβεβαίωσε ότι η απόφαση να εμποδιστεί η ελεύθερη αποβίβαση των μεταναστών αυτών δεν ήταν ατομική, αλλά συλλογική, καθώς είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε.
Ο Κόντε ωστόσο, ο οποίος ηγείται ξανά από τον Σεπτέμβριο κυβέρνησης, η οποία σχηματίστηκε αυτήν τη φορά από το M5S και το Δημοκρατικό Κόμμα, το κύριο κόμμα της αριστεράς, αμφισβητεί αυτή την εκδοχή των γεγονότων.
«Ο υπουργός είχε εξασφαλίσει την έγκριση ενός νέου νομοθετικού διατάγματος, το οποίο ενίσχυε τις αρμοδιότητές του, διεκδίκησε να έχει αυτός την επιλογή αν θα αποβιβαστούν ή όχι οι άνθρωποι αυτοί που επέβαιναν στο Gregoretti, όπως επίσης και τη στιγμή που αυτό θα γίνει», γνωστοποίησε ο Κόντε τον Ιανουάριο, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτήν του Σαλβίνι.
Υπερασπιζόμενος τον εαυτό του, ο Σαλβίνι επικαλέστηκε παρόμοια περίπτωση, τον Αύγουστο του 2018, όταν 177 μετανάστες που βρίσκονταν στο πλοίο «Diciotti» της ιταλικής ακτοφυλακής εμποδίστηκαν να αποβιβαστούν για μέρες.
Τότε η κυβέρνηση είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο για συλλογική απόφαση και η Γερουσία είχε αποκλείσει αίτημα για την παραπομπή στη δικαιοσύνη του Σαλβίνι.
Στο μεταξύ, τον Ιούνιο του 2019, ο Σαλβίνι εξασφάλισε την υιοθέτηση νομοθετικού διατάγματος που ενίσχυε τις εξουσίες του και προέβλεπε ότι «ο υπουργός Εσωτερικών (…) μπορεί να περιορίσει και να απαγορεύσει την είσοδο, τη διέλευση ή την αγκυροβόληση πλοίων στα χωρικά ύδατα (…) για λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας».
Τα προβλήματα του Σαλβίνι δεν τελειώνουν με την υπόθεση «Gregoretti». Μια επιτροπή της Γερουσίας θα αποφανθεί στις 27 Φεβρουαρίου όσον αφορά άλλο αίτημα για παραπομπή του στη δικαιοσύνη, αυτήν τη φορά όσον αφορά το ανθρωπιστικό πλοίο «Open Arms», το οποίο αποκλείστηκε στα μέσα Αυγούστου του 2019 για μέρες μπροστά από τη νήσο Λαμπεντούζα, βάσει εντολής του Σαλβίνι.
Ακόμη όμως και μετά την πιθανή παραπομπή του στη δικαιοσύνη, ενώπιον ειδικού δικαστηρίου που απαρτίζεται από τρεις πεπειραμένους δικαστές της Κατάνης, ο Σαλβίνι θα πρέπει ίσως να περιμένει χρόνια για να κριθεί η τύχη του, λαμβάνοντας υπόψη τη βραδύτητα της ιταλικής δικαιοσύνης και των δυνατοτήτων προσφυγής.
Στην περίπτωση τελεσίδικης καταδίκης του, δηλαδή από την ανώτατη δικαστική αρχή, το Ακυρωτικό Δικαστήριο, ο επικεφαλής της Λέγκα διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για έξι έως οκτώ χρόνια.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA