Skip to main content

Ηλ. Μόσιαλος: Στο Ισραήλ 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους

 Στο Ισραήλ υπάρχουν 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους από ό,τι στους εμβολιασμένους, σύμφωνα με ανάρτηση του καθηγητή Πολιτικής της Υγείας Ηλία Μόσιαλου της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

 Αν γίνει στάθμιση του αριθμού των κρουσμάτων στο Ισραήλ με βάση τον αριθμό των εμβολιασμένων ή των μη εμβολιασμένων (ανά εκατομμύριο πληθυσμού), τότε προκύπτει ότι υπάρχουν 13 φορές περισσότερες σοβαρές περιπτώσεις στους ανεμβολίαστους, αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook. 

Όπως επισημαίνει, «πολλοί έχουν την εντύπωση πως το Ισραήλ συνεχίζει να προπορεύεται στους εμβολιασμούς. Όμως αυτό δεν ισχύει. Ούτε ισχύει πως στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού και επειδή το εμβόλιο αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, ξεκίνησαν να κάνουν την τρίτη δόση. Στο Ισραήλ έχει εμβολιαστεί μόνο το 60,5% του πληθυσμού. 

Επίσης, δεν είναι γνωστό σε πολλούς ότι σε ορισμένες κοινότητες το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι χαμηλό. Για παράδειγμα, μόνο το 35,9% των υπερορθοδόξων Εβραίων έχουν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση (οι 342.971 από τους 959.185 υπερορθόδοξους). Χαμηλό είναι επίσης και το ποσοστό των εμβολιασθέντων στις κοινότητες των Αραβοϊσραηλινών, όπου μόνο το 45,48% του πληθυσμού είχαν εμβολιαστεί με μια τουλάχιστον δόση μέχρι τις 16 Αυγούστου (888.000 από τους 1.954.460 αραβοϊσραηλινούς)».

Ο κ. Μόσιαλος παραθέτει ένα γράφημα από τις υγειονομικές Αρχές του Ισραήλ, το οποίο δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων που νόσησαν σοβαρά στις ηλικίες 60 ετών και άνω, από τις 14 Ιουνίου έως και τις 28 Αυγούστου 2021. Σε αυτό το διάστημα και σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, σε έναν πληθυσμό 1,4 εκατομμυρίου εμβολιασμένων καταγράφηκαν 35 σοβαρές περιπτώσεις, ενώ από την άλλη στους 110 χιλιάδες ανεμβολίαστους καταγράφηκαν 30 σοβαρές λοιμώξεις.

Όπως σημειώνει, «γνωρίζουμε ότι η διασπορά του ιού που προκαλεί τη νόσο Covid-19 στις κλειστές κοινότητες, ιδιαίτερα σε συνοικίες πόλεων και χωριά όπου κυριαρχούν οι ανεμβολίαστοι, μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Επομένως, και πιο συγκεκριμένα όταν αναλύουμε τα στοιχεία του Ισραήλ, είναι θεμιτό να συνυπολογίζουμε ότι:

1. περίπου 40% του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί

 2. τα ποσοστά των ανεμβολίαστων είναι υψηλά σε συγκεκριμένες κοινότητες και επομένως και η διασπορά της λοίμωξης στις κοινότητες αυτές είναι μεγάλη

 3. όταν συγκρίνουμε τα δεδομένα μεταξύ εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, καλό θα ήταν να κάνουμε στάθμιση με βάση τον αριθμό των πολιτών που ανήκουν σε κάθε κατηγορία.

Η στάθμιση αυτή κάνει τεράστια διαφορά και δείχνει την αποτελεσματικότητα της προστασίας του εμβολίου στους εμβολιασμένους».