Skip to main content

ΑΔΕΔΥ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 14 Δεκεμβρίου

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη, 14 Δεκέμβρη 2017, κήρυξε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, καλώντας τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στην κινητοποίηση.

Η ΑΔΕΔΥ επισημαίνει ότι «η απεργία της 14ης του Δεκέμβρη είναι πανελλαδική – πανεργατική» και σε αυτή θα συμμετέχουν «οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα».

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, «ο αγώνας για να διεκδικήσουμε μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για την αντιμετώπιση της ανεργίας, για την προαγωγή της δημόσιας υγείας και παιδείας, της περίθαλψης και της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι τώρα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ», καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «φέρνει για ψήφιση στη Βουλή έναν προϋπολογισμό λιτότητας, δυσβάσταχτης φορολόγησης, όπου για μια ακόμη φορά οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρές επιχειρήσεις καλούνται να σηκώσουν τα βάρη».

Αναφερόμενη στο «κοινωνικό μέρισμα» η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «για να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και να τους παραπλανήσει ανακοινώνοντας μέρισμα 700.000.000 ευρώ, τη στιγμή που έχει αποφασίσει και υλοποιεί με το 3ο και το 4ο μνημόνιο μέτρα 17 δισ. ευρώ».

Ήδη, όπως σημειώνει, πέρα από τα μέτρα του προϋπολογισμού για το 2018 (κατάργηση ΕΚΑΣ, αύξηση του ΦΠΑ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών, περικοπή κοινωνικών επιδομάτων κτλ) η κυβέρνηση «έχει ψηφίσει με τον Ν. 4442/2017 (τέταρτο μνημόνιο) τη μείωση του αφορολόγητου από 9.545 ευρώ στα 5.681 ευρώ, που συνεπάγεται αφαίμαξη ενός μισθού ετησίως και με τον Ν.4387/2016 περικόπτει τις κύριες και επικουρικές συντάξεις μέχρι και 40% για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους».

Αναλυτικότερα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούν:

  • Κατάργηση του «νόμου – λαιμητόμου Κατρούγκαλου» για το συνταξιοδοτικό (ν. 4387/2016).
  • Κατάργηση της τροπολογίας Γεροβασίλη για την αξιολόγηση.
  • Μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας. Υπολογισμό της διετίας 2016-2018 για τη μισθολογική εξέλιξη. Ξεπάγωμα του μισθολογίου.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά (Παιδεία, Υγεία, Δήμους, Ασφαλιστικά Ταμεία, Κοινωνικές Υπηρεσίες κτλ). Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – μέσω του ΑΣΕΠ – που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες με γενναία μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.
  • Να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός, για την πρώτη κατοικία, για τους εργαζόμενους που αδυνατούν να πληρώσουν.
  • Να σταματήσει «η φορολογική επιδρομή και η καταλήστευση του εισοδήματός» τους. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
  • Να μην υπάρξει καμία αλλαγή στον συνδικαλιστικό νόμο.