Για δημιουργική κίνηση και φυγή προς τα εμπρός που δρομολογείται με το επετειακό έτος 2021, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που προήδρευσε σήμερα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και της ΚΕΔΕ, στην οποία συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης 114 δήμαρχοι από ολόκληρη την Ελλάδα.
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν τα έργα με αναπτυξιακό πρόσημο που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” με το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους όλης της Ελλάδας ενόψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια από το 1821 και τα οποία θα αποτελέσουν υποσύνολο των συνολικών έργων που θα ενταχθούν στο εμβληματικό πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”.
«Θέλω κάθε δήμος της χώρας, εάν αυτό είναι εφικτό, να δρομολογήσει ένα έργο κατ’ ελάχιστον το οποίο στη συνείδηση των πολιτών να ταυτιστεί με το 2021. Θα είναι έργο όμως το οποίο θα κοιτάει στο μέλλον, θα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος -είτε μιλάμε για έργα τα οποία έχουν να κάνουν με βασικές περιβαλλοντικές υποδομές- είτε με ψηφιακές υποδομές, είτε έργα τα οποία έχουν να κάνουν με δεξιότητες ή σύγχρονες ματιές στο παρελθόν μας. Όλα αυτά έχουν μία τεράστια σημασία ώστε και όταν περάσει το 2021 και πάμε στο 2022, στο 2023, στο 2024 να θυμόμαστε αυτή τη χρόνια ως μία χρονιά ορόσημο» τόνισε στη σύσκεψη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Το 2021 είναι φυγή προς τα εμπρός
Επεσήμανε επίσης πως «αυτή η προσπάθεια θα αγκαλιάσει όλη την Ελλάδα. Από τους Οθωνούς μέχρι το Καστελόριζο, από τη Μεσσηνία μέχρι την Ορεστιάδα και γι αυτό και θεώρησα απολύτως απαραίτητη την ενεργό συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη αυτήν την πολύ γόνιμη και δημιουργική προσπάθεια». Μιλώντας για το νόημα αυτής της πρωτοβουλίας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Στην ουσία όλοι σας καλείστε, δεκάδες, εκατοντάδες ελληνικές πόλεις να κάνετε τις δικές σας μικρές επαναστάσεις και με αυτόν τον τρόπο να αποδείξετε ότι ένα έθνος μπορεί να ξαναδιαβάζει γόνιμα την ιστορία του μόνο αν το ίδιο βρίσκεται σε διαρκή κίνηση. Και αυτή τη δημιουργική κίνηση, αυτή τη φυγή προς τα εμπρός θέλουμε να δρομολογήσουμε σε αυτό το επετειακό έτος, ξεκινώντας από κάτω προς τα πάνω».
Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη τόνισε ότι βασική επιδίωξη της Επιτροπής είναι το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821 να διαμορφωθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή όλων των φορέων, όλων των πολιτών στην Ελλάδα «και στην Ελλάδα που είναι εκτός Ελλάδος».
Επισήμανε πως υπήρξε επικοινωνία με 332 δήμους και περιφέρειες που κλήθηκαν να υποβάλουν προτάσεις και τις ιδέες τους. Πρόσθεσε ότι «114 δήμοι ανταποκρίθηκαν και υπέβαλαν στην επιτροπή 383 προτάσεις εκ των οποίων οι 151 έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Είναι δράσεις που ανοίγουν παράθυρο στο μέλλον, έργα σημαντικών οικολογικών παρεμβάσεων, αλλαγής στη διαχείριση ενέργειας, δράσεις βιώσιμης ανάπτυξης, βιώσιμης αστικής κινητικότητας, δημιουργίας επιχειρηματικών και εκπαιδευτικών κέντρων, ανάδειξης τοπόσημων με αναπτυξιακό χαρακτήρα, δημιουργίας ψηφιακών μουσείων και πολιτιστικών κέντρων». Η πρόεδρος της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” μίλησε για «έργα που κάνουν καλύτερη τη ζωή των συμπολιτών μας και χαράζουν δρόμους ανάπτυξης για το μέλλον».
«Τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης είναι μια σημαντική ευκαιρία για να σηματοδοτήσουμε τη σύγχρονη εθνική αυτοσυνείδηση, την ανάταση των Ελλήνων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ασφάλεια και την προοπτική της πατρίδας μας, σε έναν κόσμο που αλλάζει και αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και κινδύνους» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Πρόσθεσε ότι «η Επιτροπή είχε μεγάλη και εξαιρετική συνεργασία με το σύνολο της αυτοδιοίκησης σε ολόκληρη τη χώρα», τονίζοντας ότι «μέσα από τη συνεργασία των Δήμων και της Επιτροπής, αναπτύχθηκε ένα πακέτο προτάσεων που αλλάζουν την εικόνα της αυτοδιοίκησης σε ένα πολύ σημαντικό αριθμό δήμων και Ππεριφερειών». Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, «το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στη διατύπωση ξεχωριστής πρόσκλησης μέσα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για τα έργα που συνδέονται με την αφετηρία του εορτασμού των 200 χρόνων». Ο καταρχήν προϋπολογισμός φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ και μπορούν να ενταχθούν αμέσως 102 έργα υποδομών από 59 δήμους και 4 περιφέρειες της χώρας.
«Έργα που θα μείνουν»
«Δεν είναι μια ευκαιρία μόνο για εφήμερους εορτασμούς αλλά και μια ευκαιρία να μείνει μια παρακαταθήκη στον τόπο», ανέφερε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και εξήγησε: «Χαίρομαι πάρα πολύ που οι προτάσεις έχουν και έναν χαρακτήρα λίγο εκτός των συνηθισμένων ορίων, είναι προτάσεις οι οποίες δεν περιορίζονται απλώς σε μία ιστορική αναπαράσταση, είναι προτάσεις οι οποίες και μετά το 2021, και το 2022 και το 2023 και τα επόμενα χρόνια θα μείνουν».
«Πραγματικά έχω να μεταφέρω το τεράστιο ενδιαφέρον των συναδέλφων μου για το πως θα μπορέσουμε αυτό το μήνυμα για τα 200 χρόνια, αλλά και την Ελλάδα από εδώ και πέρα, να το μεταφέρουμε παντού, να φτιάξουμε “νέα στέκια επαρχιώτικα” όπως λέει και το τραγούδι στο υπέροχο βίντεο του “Ελλάδα 2021″» σημείωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Οι θεματικές κατηγορίες
Μετά από την επεξεργασία του συνόλου των 383 προτάσεων ΟΤΑ, που έχουν καταχωρηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”, επιλέγονται 151 προτάσεις που έχουν αναπτυξιακό περιεχόμενο με συνολική αιτούμενη χρηματοδότηση 36 εκατ. ευρώ. Παραλλήλως έχουν αξιολογηθεί θετικά ως προς το περιεχόμενο 7 προτάσεις που αφορούν σε έργα ανάπτυξης και ευρύτερων υποδομών.
Οι 151 προτάσεις έχουν κατανεμηθεί στις ακόλουθες θεματικές κατηγορίες λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενό τους:
1. Ψηφιοποίηση – Νέες Τεχνολογίες – Έξυπνη Πόλη
2. Τουρισμός- Αθλητισμός- Πολιτισμός και Ιστορία με Αναπτυξιακό Περιεχόμενο
3. Ενέργεια- Περιβάλλον- Ανακύκλωση- Βιώσιμη Πόλη και Αστική Κινητικότητα
4. Υποδομές
5. Επιχειρηματικότητα
6. Πολυπολιτισμικότητα – Κοινωνική Συνοχή
7. Συνέδρια- Ημερίδες- Εκθέσεις σε ετήσια, περιοδική ή μόνιμη βάση με Αναπτυξιακό Περιεχόμενο.