Από την έντυπη έκδοση
Του Μωυσή Λίτση
[email protected]
Πληθαίνουν τα «συντροφικά μαχαιρώματα» σε CDU και SPD, με στελέχη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος να θέτουν θέμα ηγεσίας, ενώ στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα αποφασίζεται σήμερα ο διάδοχος του Μάρτιν Σουλτς.
Από την ευφορία για την κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού και το τέλος της «ακυβερνησίας», η Γερμανία περνά στις ανοιχτές αντιδικίες, καθώς η συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς έχει δημιουργήσει πολλούς δυσαρεστημένους και στα δύο κόμματα. Το παράδοξο, πριν καλά-καλά ανακοινωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, τα δύο κόμματα να γίνονται άνω-κάτω, αποτυπώνει τον παρασκηνιακό πόλεμο εξουσίας στο Βερολίνο. Πόλεμος ο οποίος δεν αφορά μόνο τα πρόσωπα αλλά και τον πολιτικό προσανατολισμό που πρέπει να έχει η νέα κυβέρνηση μπροστά στις ογκούμενες προκλήσεις.
Ο Γκιούντερ Έτινγκερ, κορυφαίο μέλος του CDU και επίτροπος για θέματα προϋπολογισμού στην Ε.Ε., με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk υπερασπίστηκε τις επιλογές της Μέρκελ να παραχωρήσει σημαντικά υπουργεία, όπως το Οικονομικών και το Εξωτερικών, στους Σοσιαλδημοκράτες, προανήγγειλε ωστόσο πως η τρέχουσα θητεία θα είναι η τελευταία για τη Γερμανίδα καγκελάριο, θέτοντας ζήτημα διαδοχής.
«Είναι ξεκάθαρο σε όλους πως η καγκελάριος εισέρχεται στην τελευταία της θητεία» επισήμανε ο Έτινγκερ, προσθέτοντας πως πρέπει «επιδέξια να θέσει σε κίνηση τη διαδοχή στα τέσσερα αυτά χρόνια».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρώην αντιπρόεδρος του CDU Ρόλαντ Κοχ, μιλώντας στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», καταλογίζει στην ηγεσία του κόμματος έλλειψη αυτοπεποίθησης και ενδοτικότητα στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με το SPD και ζητά από τη Μέρκελ να αναδείξει από τώρα τη νέα γενιά κομματικών στελεχών που θα αναλάβει τα ηνία της ηγεσίας. Υποστηρίζει μάλιστα πως η αλλαγή φρουράς πρέπει να γίνει πριν από τις επόμενες εκλογές.
Το ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στο CDU είχε αρχίσει να τίθεται ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, με τη νεολαία του κόμματος να πρωτοστατεί. Ο Πολ Ζίμιακ, επικεφαλής της νεολαίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και αυτού της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας, είχε την προηγούμενη Παρασκευή δηλώσει πως το κόμμα πρέπει να σκεφτεί το ποιος θα αναλάβει τα ηνία από τη Μέρκελ. Αν το CDU δεν ανοίξει τον δρόμο σε νέα πρόσωπα «το κλίμα θα παραμείνει πολύ, πολύ άσχημο» είχε πει.
Χθες ο Ζίμιακ υποδέχθηκε πολύ θετικά το γεγονός πως η Μέρκελ δήλωσε ότι είναι έτοιμη να θέσει το ζήτημα της κατανομής των υπουργείων στο συνέδριο του CDU στις 26 του μήνα, επέκρινε ωστόσο δριμύτατα την απόφαση να δοθεί το υπουργείο Οικονομικών στο SPD. «Δεν πήγε καλά στη βάση μας (σ.σ. στο κόμμα)» επισήμανε.
Αν οι κόντρες στο εσωτερικό του CDU είναι προς το παρόν ήπιας μορφής, στο SPD μαίνεται ο πόλεμος κατά του Σουλτς, που από φιλόδοξος υπουργός Εξωτερικών οδεύει στην έξοδο από την ηγεσία του κόμματος. Σήμερα συνεδριάζουν τα ανώτατα στελέχη του SPD προκειμένου να αποφασίσουν τη νέα ηγεσία.
Ο Σουλτς, ο οποίος ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος, κάλεσε τα μέλη να υποστηρίξουν για την αρχηγία τη σημερινή κοινοβουλευτική εκπρόσωπο Αντρέα Νάλες.
Ενδεικτική του κλίματος «εμφυλίου» που επικρατεί στο SPD είναι η χθεσινή δήλωση της αδελφής του Μάρτιν Σουλτς, της Ντόρις Χαρστ, η οποία χαρακτήρισε την ηγεσία του κόμματος «λάκκο με φίδια».
Μιλώντας στην εφημερίδα «Die Welt», η κα Χαρστ, μέλος και η ίδια του SPD, άσκησε αυστηρή κριτική στην ηγετική ομάδα του κόμματος για τη συμπεριφορά της έναντι του αδελφού της, ενώ αποκάλυψε ότι και ο αποκλεισμός του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ από την επόμενη κυβέρνηση ήταν στο πνεύμα της συγκεκριμένης ομάδας. «Η Αντρέα Νάλες, ο Όλαφ Σολτς και άλλοι τον χρησιμοποιούν ως αποδιοπομπαίο τράγο, θέλουν να του φορτώσουν την ευθύνη για όλα» δήλωσε για τον αδελφό της.
Η κα Χαρστ κατηγόρησε ακόμη τα συγκεκριμένα στελέχη ότι είπαν ψέματα στον Μάρτιν Σουλτς και τον εξαπάτησαν. «Γι’ αυτό, μετά την επιτυχημένη περίοδό του ως κορυφαίου πολιτικού στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, ο λάκκος με τα φίδια του Βερολίνου δεν του ταίριαζε» πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης της νεολαίας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Κέβιν Κιούνερτ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την εσωκομματική του εκστρατεία για την απόρριψη, από την ψηφοφορία των μελών, της συμφωνίας για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Πολλοί παρομοιάζουν την κίνηση του 28χρονου Κιούνερτ με την από «τα κάτω» κινητοποίηση για την ανάδειξη του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία των Βρετανών Εργατικών.