Skip to main content

Σιθωνία: Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά – Παραμένουν ισχυρές δυνάμεις πυρόσβεσης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας κήρυξε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννης Ταφύλλης, τη δημοτική κοινότητα Συκέας και την τοπική κοινότητα Σάρτης της δημοτικής ενότητας Τορώνης του Δήμου Σιθωνίας στη Χαλκιδική, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών της πυρκαγιάς που ξέσπασε χθες στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η πυρκαγιά είναι σήμερα χωρίς ενεργό μέτωπο, ωστόσο στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν 70 οχήματα της Πυροσβεστικής με 160 πυροσβέστες και πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, έχοντας ως σύμμαχό τους τον καιρό, καθώς οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν χθες στην περιοχή τις τελευταίες ώρες εξασθένησαν.

Τα σχολεία στη Σάρτη παρέμειναν και σήμερα κλειστά για προληπτικούς λόγους. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της κοινότητας Σάρτης Μιχάλης Σπανός «αποφασίστηκε τα σχολεία να μείνουν και σήμερα κλειστά για να αποφευχθούν τυχόν αναπνευστικά προβλήματα στους μαθητές λόγω του πυκνού καπνού που είχε σκεπάσει επί ώρες την περιοχή».

«Πολλοί από τους κατοίκους οι οποίοι έφυγαν χθες από το χωριό φοβούμενοι την επέκταση της φωτιάς, έχουν επιστρέψει και πλέον έχουμε μια καλή εικόνα της κατάστασης» πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, κατόπιν εντολής του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ, ζήτησε την ενεργοποίηση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την άμεση παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων από ανάλυση δορυφορικών εικόνων, για τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά στη Σιθωνία.

Το αίτημα έγινε άμεσα δεκτό από το Ευρωπαϊκό Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ERCC).

Στο πλαίσιο αυτό, άμεσα αναμένεται να παραληφθούν χαρτογραφικά προϊόντα από ανάλυση δορυφορικών εικόνων κλίμακας 1:15000 για την πληγείσα περιοχή, στα οποία θα αποτυπώνεται η πληγείσα έκταση, καθώς και διανυσματικά δεδομένα (vector) με την περίμετρο της πληγείσας έκτασης.

Τα χαρτογραφικά αυτά προϊόντα και οι δορυφορικές εικόνες θα παραληφθούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα και θα διατεθούν άμεσα σε όλους τους φορείς που έχουν αρμοδιότητες στο έργο της καταγραφής ζημιών, στο έργο της προστασίας και αποκατάστασης των πυρόπληκτων αυτών περιοχών, καθώς και στον προγραμματισμό έργων και δράσεων που συνδέονται με νέους πιθανούς κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν μετά την πυρκαγιά (κίνδυνος πλημμυρών, κατολισθήσεων κ.τ.λ.).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ