Για «θεσμικό πραξικόπημα» στο ΚΕΘΕΑ με τον διορισμό από τον υπουργό Υγείας «ενός πλήρως ελεγχόμενου κομματικού Διοικητικού Συμβουλίου» κάνει λόγο το δ.σ. του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων.
Όπως σημειώνει, «στη θέση των άμισθων και επιφανών που συγκροτούσαν για 33 χρόνια τις αιρετές διοικήσεις του ΚΕΘΕΑ», ο Βασίλης Κικίλιας «επέλεξε ανθρώπους άμεσα συνδεδεμένους με την παράταξή του, απολύτως ελεγχόμενους και ενίοτε με εξαιρετικά επιθετική ρητορική εναντίων αυτών που καλούνται να “διοικήσουν”. Ταυτόχρονα, επιχειρείται με εξαιρετικά μεγάλη επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιαστεί η κατάληψη ως προστασία και το πραξικόπημα ως ενίσχυση του αυτοδιοίκητου!».
Κατά τους εργαζόμενους στο ΚΕΘΕΑ, δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. «Είτε το ΚΕΘΕΑ είναι ένα ακόμη λάφυρο που διανέμεται στο κομματικό κράτος, είτε η κατάληψή του είναι ένα πρώτο βήμα σε ανομολόγητους σχεδιασμούς για τον χώρο της απεξάρτησης και της δημόσιας υγείας. Και τα δύο είναι εξαιρετικά ανησυχητικά, όχι μόνο για μας, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας».
Οι ίδιοι τονίζουν ότι παραμένουν «απόλυτα δεσμευμένοι στο αυτοδιοίκητο του Οργανισμού, όχι μόνο ως μορφή δημοκρατικής οργάνωσης δημόσιων φορέων, αλλά και ως αποκρυστάλλωση στο διοικητικό επίπεδο της αυτοδιαχειριστικής θεραπευτικής πρότασης του ΚΕΘΕΑ. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη λογική της δημόσιας και δωρεάν φροντίδας των εξαρτημένων και των οικογενειών τους, ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού, κοινωνικής τάξης και εισοδήματος. Και για αυτά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε».
«Δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε το διορισμένο Διοικητικό Συμβούλιο ως ορισμένου χρόνου και ενδεχομένως ειδικού σκοπού, το οποίο δεν θα λογοδοτεί παρά μόνον σε αυτόν που το διόρισε. Η δική μας αντίληψη προτάσσει διοικήσεις που θα εκπροσωπούν και θα λογοδοτούν στην κοινωνία, όχι μόνο για το ΚΕΘΕΑ, αλλά για όλους τους Οργανισμούς δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας τη χρηστή διοίκηση» αναφέρουν οι εργαζόμενοι.
Όπως υποστηρίζουν, μέχρι τώρα ο υπουργός Υγείας «δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία πρωτοβουλία για ουσιαστικό διάλογο. Αντίθετα, το σύνολο σχεδόν των θεσμικών παραγόντων της χώρας, δεκάδες πρωτοβουλίες από το εξωτερικό και δεκάδες χιλιάδες συμπολιτών μας το ζητούν. Οι εργαζόμενοι ζητούμε, για μια ακόμη φορά, την απόσυρση της ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ και την άμεση έναρξη διαλόγου για την επίλυση του προβλήματος που η ίδια προκάλεσε, με σεβασμό στο αυτοδιοίκητο του Οργανισμού» καταλήγει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ.