Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard αναφέρεται στη σύλληψη του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου: «Λόγω ενδείξεων ότι έλαβε μίζες για εξοπλιστικά προγράμματα, η ελληνική δικαιοσύνη έκρινε προφυλακιστέο τον πρώην Έλληνα υπουργό Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου. Όπως μετέδωσε η κρατική ραδιοτηλεόραση η δικαιοσύνη εντόπισε σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού 2,8 εκατ. ελβετικά φράγκα (2,45 εκατ. ευρώ).
»Ο υπουργός δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει από πού προέρχονται αυτά τα χρήματα. Η δικαιοσύνη εκτιμά ότι πρόκειται για μίζες που σχετίζονται με την αναβάθμιση έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού».
Στην εφημερίδα Handelsblatt για το ίδιο θέμα, αναφέρεται ότι «ο πρώην σοσιαλιστής υπουργός αρνείται τις κατηγορίες. Μετά την απόφαση της δικαιοσύνης δήλωσε στους ρεπόρτερ ότι η δίωξή του έχει πολιτική σκοπιμότητα.
»Την ίδια ώρα προφυλακίστηκε και η σύζυγος του υπουργού αφού το ζευγάρι διατηρούσε κοινούς τραπεζικούς λογαριασμούς. Εάν και πότε θα γίνει δίκη παραμένει άγνωστο. Σε περίπτωση καταδίκης πάντως, ο Παπαντωνίου ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης μέχρι και 20 ετών».
Τέλος στα πλαστικά μιας χρήσης
Το θέμα που απασχολεί περισσότερο τους Γερμανούς σχολιαστές είναι η απόφαση της Κομισιόν να μειώσει σταδιακά τη χρήση πλαστικών μιας χρήσης στην Ευρώπη. Η εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten αναφέρει: «Μπορεί να κατηγορήσει κανείς την Ε.Ε. ότι με την απαγόρευση ενός μικρού αριθμού προϊόντων μιας χρήσης ασκεί συμβολική πολιτική. Αλλά όσο γελοίο κι αν φαίνεται: αυτά τα πλαστικά μιας χρήσης αντιστοιχούν στο ήμισυ των σκουπιδιών που υπάρχουν στις ευρωπαϊκές παραλίες. Πέραν αυτού δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μπορεί κανείς να ζήσει εύκολα και χωρίς αυτά».
Η εφημερίδα Landeszeitung επαινεί την πρωτοβουλία της Κομισιόν: «Η απόφαση του Στρασβούργου καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ΕΕ. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών κατάλαβε ότι ο αγώνας κατά των πλαστικών δεν μπορεί να αναβληθεί άλλο. Η απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης, όπως είναι τα πλαστικά ποτήρια ή καλαμάκια αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Αυτή η απαγόρευση πρέπει να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στο δρόμο για την καλύτερη προστασία των θαλασσών και ολόκληρης της πανίδας.
»Γιατί μπορεί η Ε.Ε. να λαμβάνει μέτρα κατά των “ορατών” απορριμμάτων αλλά ο “μη ορατός” θάνατος έχει ξεκινήσει προ πολλού. Γι’ αυτό ευθύνονται τα μικροπλαστικά τα οποία καταναλώνονται από μικρούς ζωντανούς οργανισμούς και καταλήγουν έτσι σε ολόκληρη την τροφική αλυσίδα. Μόλις αυτή την εβδομάδα επιστήμονες από την Αυστρία απέδειξαν την ύπαρξη πλαστικού σε ανθρώπινους οργανισμούς. Ακόμη δεν είναι σαφές ποιους κινδύνους μπορούν να προκαλέσουν αυτά τα μικροπλαστικά στην υγεία μεγάλων θηλαστικών. Σίγουρα όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι θέμα ποσότητας».