Skip to main content

Στ. Πέτσας: Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό

Σπασμωδικές επιθετικές ενέργειες χαρακτηρίζει τις κινήσεις της Τουρκίας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Το να είναι κανείς προκλητικός, δεν τον κάνει και ισχυρό. Εμείς απέναντι στις προκλήσεις απαντάμε με ψύχραιμη αυτοπεποίθηση. Ψύχραιμη, γιατί δεν παρασυρόμαστε. Αυτοπεποίθηση, γιατί έχουμε καταφέρει, με διπλωματικές ενέργειες, να βάλει έναν κορσέ – ο οποίος φαίνεται πολύ στενός στην τουρκική πλευρά – όσον αφορά το αντικείμενο των συζητήσεων». υποστήριξε.

«Αυτός ο κορσές είναι πραγματικά στενός για την Τουρκία και κοιτάζει με σπασμωδικές επιθετικές ενέργειες να ξεφύγει από αυτόν. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Αλλά θα προασπίζουμε πάντα την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό είναι το πλαίσιο. Κάνουμε ό,τι πρέπει», συνέχισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1

Αναφερόμενος στο εμπάργκο όπλων που έχει τεθεί από την ελληνική πλευρά, κ. Πέτσας τόνισε ότι «όταν μπαίνει εμπάργκο όπλων σε αμερικανικά αεροσκάφη για να προστατευτούν τα νατοϊκά συμφέροντα, δεν είναι δυνατόν να μην μπαίνει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά υποβρύχια, για παράδειγμα. Αυτό το έχει θέσει ο πρωθυπουργός στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής στο ανώτατο επίπεδο και θα συνεχίσουμε». Εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα στο τραπέζι ώστε και αυτό το εργαλείο να προστεθεί στην εργαλειοθήκη των μέτρων που μπορεί να λάβει η Ευρώπη για να συνετίσει την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως σε διπλωματικό επίπεδο υπάρχει ικανοποίηση από το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα.

«Επομένως, αυτό που χρειάζεται είναι η συνέχιση της διπλωματικής πίεσης προς την κατεύθυνση που κινείται η Ευρώπη, έστω και με αργά βήματα. Ταυτόχρονα, σε επιχειρησιακό επίπεδο παρακολουθούμε με ψυχραιμία τις ενέργειες της άλλης πλευράς και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτό που χρειάζεται», υπογράμμισε επαναλαμβάνοντας την μακρόσυρτη πολιτική της ΕΕ. 

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνηθίσει μία μακρόσυρτη πολιτική μέχρι να καταλήξει κάπου. Κα ι ξαφνικά κάνει κάποια άλματα. Για παράδειγμα, τα συμπεράσματα που διαμορφώθηκαν τα ξημερώματα της 2ας Οκτωβρίου όταν έχουν ρητή αναφορά στα άρθρα 29 και 215 της Συνθήκης. Είναι για πρώτη φορά που μπαίνει ένας όρος αποτρεπτικής πολιτικής για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το έχουμε ξαναδεί αυτό στο παρελθόν. Κυρώσεις στο παρελθόν έχουμε δει, αλλά για θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, όχι για γεωπολιτικά συμφέροντα. Είναι μία στιγμή χειραφέτησης, αρκεί η Ευρώπη να ολοκληρώσει το βήμα της και να μην είναι μετέωρο», εξήγησε. 

«Η εργαλειοθήκη που έχει συμφωνηθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων του Αυγούστου, η εργαλειοθήκη Μπορέλ, είναι ενεργή και εμπλουτίζεται. Στις οικονομικές κυρώσεις, που κατά βάση περιλαμβάνει, προσθέσαμε -στην τελευταία Σύνοδο- και εμπάργκο όπλων. Θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται για να προασπίσουμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Οι προκλητικές ενέργειες, όταν είναι παράνομες, δεν παράγουν κανένα αποτέλεσμα. Υπερασπιζόμαστε και την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όλες μας οι ενέργειες κινούνται στην προστασία και της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων», κατέληξε.