Οι ευθύνες για τις φονικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική είναι διαχρονικές, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM», σημειώνοντας πάντως ότι «υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη και στο πεδίο της Αυτοδιοίκησης».
«Προφανώς, όταν σε μια περιοχή δεν εκδηλώνεται για πρώτη φορά ένα πλημμυρικό φαινόμενο, αλλά έχει συμβεί πάλι με απώλειες ανθρώπινων ζωών και άλλες φορές εκεί, οι ευθύνες οι διαχρονικές είναι πολλές, που σχετίζονται με την έλλειψη ενός σχεδιασμού, με την κακή υλοποίηση έργων, με τη μη αξιοποίηση των πόρων, που παλαιότερα ήταν και πολύ περισσότεροι και τους κατασπαταλούσαμε εδώ κι εκεί (…)» είπε ο υπουργός Εσωτερικών, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια βάθος έρευνα και συζήτηση για να βγάλουμε τα σωστά συμπεράσματα».
«Δεν μπορούμε να είμαστε ευχαριστημένοι, όσο καλά και αν λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός, από τη στιγμή που έχουμε μία ανθρώπινη τραγωδία και τόσες πολλές απώλειες συνανθρώπων μας» πρόσθεσε.
Όπως είπε ο κ. Σκουρλέτης, ευθύνες βαρύνουν όλους τους βαθμούς που συγκροτούν την Πολιτεία, είτε αυτός είναι ο πρώτος βαθμός της αυτοδιοίκησης, είτε ο δεύτερος, είτε και το κεντρικό κράτος. «Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να βλέπεις να δίνονται άδειες κατασκευής μεγάλων αποθηκευτικών χώρων στη συγκεκριμένη περιοχή, πάνω στα ρέματα, όταν αυτές οι άδειες εκδίδονται από τους δήμους, από ανθρώπους που ζουν εκεί, γνωρίζουν την περιοχή και ξέρουν και τη μορφολογία της, άρα αυτό προφανώς είναι μία πολύ μεγάλη ευθύνη. Μπορεί να ήταν νομότυπη αυτή η διαδικασία, δεν ξέρω, να το ψάξουμε τι ακριβώς είχε γίνει. Προφανώς υπάρχει μια μεγάλη ευθύνη στο πεδίο της αυτοδιοίκησης. Από εκεί και πέρα υπάρχει ευθύνη και σε αυτούς που μελέτησαν, προκήρυξαν και υλοποίησαν τα έργα, διότι και πάλι μία πρώτη εικόνα δείχνει ότι πρόκειται για έργα, τα οποία προφανώς δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στο μέγεθος ενός ισχυρού και με ένταση καιρικού φαινομένου» εξήγησε.
Σχολιάζοντας αναφορές των ΜΜΕ που κάνουν λόγο για «εικόνα χάους και πλήρους εγκατάλειψης» επισήμανε ότι «αυτό δεν ισχύει» και ότι «από τις πρώτες ώρες υπάρχει ένα κέντρο επιχειρήσεων στην Ελευσίνα, στα γραφεία της αντιπεριφέρειας, όπου κατατίθενται όλα τα αιτήματα, αναφέρονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάτοικοι ή περιοχές και σε πολύ λίγο χρόνο επιχειρούν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και των υπόλοιπων συνεργείων να το αντιμετωπίσουν». «Θεωρώ λοιπόν ότι η κινητοποίηση ήταν ικανοποιητική» ανέφερε.
Ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε πως από χθες μικτά συνεργεία καταγραφής των ζημιών που αποτελούνται από μηχανικούς των δήμων, της περιφέρειας και του υπουργείου Υποδομών εργάζονται, έτσι ώστε επόμενες μέρες θα βγουν ΚΥΑ για να αρχίσει να υλοποιείται αυτή η διαδικασία των αποζημιώσεων.
Προανήγγειλε παράλληλα ότι μέσα στο 2017 το υπουργείο θα παρουσιάσει τον βασικό «κορμό» του νέου πλαισίου Αυτοδιοίκησης και εξέφρασε την ελπίδα ότι τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους θα γίνει νόμος του κράτους.
«Μέσα από αυτή την τραγωδία που ζήσαμε, αναδεικνύεται κάτι αρκετά επίκαιρο, μια δουλειά που κάνουμε στο υπουργείο και αφορά την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου Αυτοδιοίκησης του τομέα των αρμοδιοτήτων, να μπορέσουμε να αποσαφηνίσουμε αρμοδιότητες, ποιος βαθμός κάνει τι και τι κάνει το κράτος. Αυτό είναι ένα κουβάρι που ποτέ κανείς δεν τόλμησε να ξεδιαλύνει. Εκεί προσπαθούμε τώρα στο πλαίσιο των αλλαγών να εστιάσουμε τη δουλειά μας και ελπίζω μέσα στον χρόνο να παρουσιάσουμε τον κορμό αυτού του νέου πλαισίου της Αυτοδιοίκησης και να γίνει νόμος του κράτους τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους» ανέφερε.
Πηγή: ΑΜΠΕ