Η απόπειρα της ‘Αγκυρας να προκαλέσει ένταση με την Ελλάδα και να προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας με τις κινήσεις του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας δεν ήταν μεμονωμένη κίνηση, αλλά εντάσσεται στην πάγια τακτική της γειτονικής χώρας να απειλεί, αντί να συζητά.
Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας, προσθέτοντας ότι η στάση αυτή, την έχει οδηγήσει σε διεθνή απομόνωση, καθώς δεν βρέθηκε ούτε μία χώρα να τη στηρίξει.
Ωστόσο, η Τουρκία αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα αστάθειας στην περιοχή, αναγνωρίζει ο κ. Τσάκωνας και προτείνει τη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος Διαχείρισης Κρίσεων μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στο τελευταίο επεισόδιο η άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς που ανάγκασε το «Μπαρμπαρός» να αποχωρήσει, επανέφερε με εμφαντικό τρόπο στο προσκήνιο το πρόβλημα στρατηγικής της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τη μια πλευρά ο Ερντογάν επιχειρεί ανοίγματα στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Ρωσία και από την άλλη, αδυνατεί να καταστεί αξιόπιστος και ουσιαστικός συνομιλητής με σταθερές θέσεις και προσανατολισμούς.
Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Σπουδών Ασφάλειας και Ανάλυσης Εξωτερικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου επισημαίνει πως «δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, η δυναμική, από την πλευρά της Τουρκίας, προσπάθεια, αποστολής μηνυμάτων μέσω της δραστηριότητας του «Μπαρμπαρός» να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτη ένταση, ακόμη και σε κρίση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Επισημαίνει επίσης ότι το ενιαίο σύστημα διαχείρισης κρίσεων, Ελλάδας -Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να είναι «άμεση προτεραιότητα για την Αθήνα και την Λευκωσία και επίσης να είναι ικανό, τόσο σε επιχειρησιακό, όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο να αντιμετωπίσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας».