Η απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή είναι μια μεγάλη επιτυχία για την Ελληνική δικαιοσύνη, το αντιφασιστικό κίνημα και το δημοκρατικό κόσμο της χώρας, δήλωσε σε συνέντευξη του ο βουλευτής Βόρειας Αθήνας και τομεάρχης Εσωτερικών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Κ. Ζαχαριάδης.
Ο κ. Ζαχαριάδης, μιλώντας στον ιστότοπο piperata.gr επεσήμανε ότι μετά από αυτή την απόφαση, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξανά παράδειγμα για όλη την Ευρώπη. «Μπορεί να δείξει σε όλο τον κόσμο, πώς αρχίζει να ξηλώνεται το πουλόβερ του ναζισμού, του φασισμού, της ακροδεξιάς, του ρατσισμού, που δυστυχώς σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε άνοδο», σημείωσε.
«Αυτό το οποίο πρέπει να αποκωδικοποιήσουμε για την επόμενη μέρα, είναι ότι μπορούμε ως Ευρώπη, ως Ελλάδα, να θέτουμε έναν πολιτικό, κοινωνικό, κινηματικό και δικαστικό φραγμό στους ναζί και στους φασίστες. Ο σύντομος εικοστός αιώνας έχει δείξει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ποιο είναι το «λίπασμα» που τρέφει τους φασίστες και τους ναζιστές. Φτώχεια, ανέχεια, απόγνωση, αναζήτηση λύσεων στη μισαλλοδοξία, στον σκοταδισμό, συμπλήρωσε.
Χρειάζεται ωστόσο, όπως είπε, μια διαρκής δημοκρατική και αντιφασιστική εγρήγορση, χρειάζεται διαρκής θωράκιση, κοινωνική και οικονομική, καθώς μπαίνουμε σε μία ιστορικά μεγάλη οικονομική και κοινωνική περιδίνηση λόγω της νέας οικονομικής κρίσης και πρέπει διαβάζοντας με προσοχή και τη νεότερη αλλά και την παλαιότερη πανευρωπαϊκή και παγκόσμια ιστορία να φράξουμε εγκαίρως το δρόμο στις δυνάμεις του σκοταδισμού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πιστεύει ότι υπάρχει διασύνδεση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας με την Χρυσή Αυγή, ο κ. Ζαχαριάδης απάντησε ότι δεν χωρά αμφιβολία ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ο μεγάλος πολιτικός πυλώνας της δεξιάς και της κεντροδεξιάς στην χώρα στην μεταπολίτευση που έχει προσφέρει πολλά στη Δημοκρατία. Ωστόσο σημείωσε ότι «Είναι απολύτως σαφές επίσης ότι την τελευταία δεκαετία η Νέα Δημοκρατία επέλεξε δομικά να μετατοπισθεί και στο επίπεδο των στελεχών και στο επίπεδο της φρασεολογίας σε πιο ακραίες εκφάνσεις της δεξιάς πολυκατοικίας, όπως άλλωστε πολλά συντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη. Μέσα στην κρίση στην προσπάθειά της να διασωθεί έμπλεξε πολλές φορές την ακροδεξιά».
«Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι μας φωναχτά: Βοηθάει τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό ή τον φασισμό το να αποκαλείς «λάθρο», πρόσφυγες οι οποίοι έρχονται στην χώρα από την απόγνωση του πολέμου; Βοηθάει τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό ή βοηθάει το φασισμό να αποκαλείς τους γείτονες σου «γύφτο-σκοπιανούς»; Ποιον βοηθάει όταν λέει ότι «ανταλλάξαμε» την συμφωνία με την Β. Μακεδονία με τις συντάξεις;», σημείωσε.
Επίσης, ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι θα πρέπει να δούμε ιδεολογικά και πολιτικά τι συμβαίνει στις άλλες χώρες. Διότι δεν πρόκειται για μία αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας αλλά για ένα ολόκληρο πλαίσιο θέσεων και σχέσεων που ευνοεί την άνοδο της ακροδεξιάς. «Όποιος παρακολουθήσει τα τελευταία χρόνια την Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, θα δει ότι η προσχώρηση των κομμάτων της ιστορικής κεντροδεξιάς σε φρασεολογία πιο ακραία στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, η υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας, η έκρηξη των ανισοτήτων και ο πολλαπλασιασμός της απόγνωσης στα μεγάλα κοινωνικά στρώματα, ευνόησαν την έκρηξη των δυνάμεων της ριζοσπαστικής δεξιάς και της αντιδραστικής ακροδεξιάς».
Σχετικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δήλωσε ότι έχει δει πρωτοσέλιδα που ήταν πιο εύστοχα και πιο πετυχημένα από αυτό, αλλά και πρωτοσέλιδα τα οποία ήταν πιο ακραία και πολύ πιο ύπουλα από άλλες εφημερίδες.
Τόνισε επίσης ότι ο κοινοβουλευτισμός, η φιλελεύθερη δημοκρατία δεν χρειάζεται καθόλου τέτοιου είδους αντιπαράθεση όπως αυτή μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το πρωτοσέλιδο. Χρειάζεται αντιθέτως επιχειρηματολογία, ειλικρίνεια, καθαρές θέσεις και αντιπαράθεση ακόμα και σκληρή αντιπαράθεση όπου κρίνονται αρχές και αξίες, υπογράμμισε.
«Η μεγάλη αξία και σήμερα της Αριστεράς είναι ότι μπορεί και «γεννάει» αγωνιστικά, δημοκρατικά σύμβολα. Τέτοια είναι πλέον και ο Φύσσας στο συλλογικό, πολιτικό υποσυνείδητο και η μητέρα Φύσσα. Αυτές είναι οι δημοκρατικές παρακαταθήκες της Αριστεράς, εκεί βρίσκεται και το ηθικό πλεονέκτημά της. Αυτό υπερασπίστηκαν 30.000 πολίτες έξω από το δικαστήριο. Κι αυτό θέλει με κάθε θυσία να «θολώσουν» η δεξιά και τα media που καθοδηγεί ή την καθοδηγούν», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το εάν υπάρχει κρίση εντός παράταξης, ο κ. Ζαχαριάδης σημείωσε ότι. δεν προβλέπει κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα μια κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. «Από το πολιτικό σχέδιο, το οποίο δημοκρατικά αποφασίζουμε στα συλλογικά μας όργανα και εκφράζεται από τον Πρόεδρο του κόμματος, τον Γραμματέα, τα στελέχη της πρώτης γραμμής και τα τοπικά μας στελέχη σε όλη τη χώρα. Πρέπει να συσπειρώσουμε, να συνεργαστούμε και να ζυμωθούμε πολιτικά με άλλες ιδεολογικές και πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες βρίσκονται στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο και κάθε μέρα διαπιστώνουν τα συγκλονιστικά αδιέξοδα της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τη διεύρυνση του κόμματος και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις δήλωσε ότι θα το επιθυμούσε. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τον λόγο έχει το ίδιο το κόμμα. «Εάν θεωρεί ότι η πολιτική επιλογή για στρατηγική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία είναι μία σωστή επιλογή η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον ή εάν θα πρέπει να αναζητηθούν για τη χώρα, για την Προοδευτική παράταξη, ευρύτερες συναινέσεις, συζητήσεις και λύσεις στο εγγύς μέλλον», δήλωσε.
Αναφορικά με την στάση των Τούρκων μετά από όσα έχουν μεσολαβήσει με την ΕΕ υπογράμμισε ότι είναι άκρως επικίνδυνη, προκλητική και επεκτατική, ενώ χαρακτήρισε την Τουρκία έναν νευρικό και ασταθή γείτονα, ο οποίος δύσκολα ορίζεται και περιορίζεται στους κανόνες της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου, όπως τους αντιλαμβανόμαστε στην Ευρώπη. Και κάνουν λάθος, τόνισε, στην Ευρώπη όταν τον αντιμετωπίζουν όσοι τον αντιμετωπίζουν , μόνο με καρότο.
Σχετικά με την συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι έκλεισε με αναντίστρεπτο τρόπο την συμμετοχή της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, ενώ όπως είπε, η Συμφωνία των Πρεσπών, είναι μια μεγάλη πατριωτική κατάκτηση. «Όσοι μιλούν πανεύκολα για κωλοτούμπες ας κοιταχτούν και λίγο στον καθρέφτη τους», δήλωσε.
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Ζαχαριάδης είπε ότι είναι απολύτως σαφές ότι εάν δεν είχε υπογραφεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η Τουρκία θα είχε σήμερα στρατιωτική παρουσία στην «Βόρεια Μακεδονία», γιατί αυτό επεδίωκε και επιδιώκει. Το γεγονός, όπως δήλωσε, ότι αυτή τη στιγμή, ελληνικά F16 επιτηρούν το FIR της Βόρειας Μακεδονίας είναι μια κατάκτηση. Το πιθανότερο είναι, αν δεν είχαμε υπογράψει την Συμφωνία των Πρεσπών, η «Βόρεια Μακεδονία», ως «Μακεδονία» σκέτο – έτσι όπως την αναγνώριζαν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο – να είχε παραδοθεί στην αγκαλιά της Τουρκίας και να επιτηρούσαν τουρκικά αεροσκάφη τον εναέριο χώρο της.
«Φανταστείτε να είχαμε τουρκικά f-16 πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία, που θα μπορούσαν να βρίσκονται μέσα σε ένα λεπτό πάνω από την Θεσσαλονίκη», κατέληξε.
naftemporiki.gr