Skip to main content

Χρ. Σπίρτζης για Μάτι: Καθαρίστηκαν τα ρέματα, δε θα υπάρξει πρόβλημα

Οι εργασίες καθαρισμού των ρεμάτων στην ευρύτερη περιοχή στο Μάτι, που επλήγη από την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου, έχουν ολοκληρωθεί και δε θα υπάρξει πρόβλημα σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου, ο κ. Σπίρτζης ανέφερε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες και οι διαδικασίες και είναι στη φάση της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου να δημοπρατηθούν τα έργα για το Μέγα Ρέμα Ραφήνας και τα ρέματα στους δήμους Μαραθώνα, Νέας Μάκρης, ενώ έχει ολοκληρωθεί και από την περιφέρεια η μελέτη για το Ρέμα Παπά.

Ο υπουργός έκανε, επίσης, λόγο για την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με έναν πιο ορθολογικό τρόπο η οικιστική περιοχή, ώστε, όπως είπε, «να εφαρμοστεί ένα πολεοδομικό σχέδιο που θα έχει επαρκές οδικό δίκτυο και οδεύσεις επαρκούς πλάτους, για να μη ξαναζήσει η περιοχή αυτό που έζησε».

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της δόμησης μέσα στα ρέματα. Εκεί συναντάμε πραγματικά πολλά προβλήματα στην προσπάθειά μας να δώσουμε μια λύση κλειστών αγωγών, για να μην υπάρχουν οι αθέμιτες καταστάσεις για την οριοθέτηση των ρεμάτων που συνήθως δημιουργούνται. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εφικτό, γιατί η περιοχή έχει και πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί» υπογράμμισε ο υπουργός Μεταφορών.

Από την πλευρά του, ο κ. Βλάχος ζήτησε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην κυβέρνηση κι έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των αντιπλημμυρικών έργων, τονίζοντας ότι είναι πολύ κρίσιμο το θέμα για το επόμενο διάστημα, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχει μια καθυστέρηση στο έργο για το ρέμα στον δυτικό και βόρειο Βουτζά».

Ακόμα, πρότεινε να δοθεί η δυνατότητα προσφυγής-ένστασης στους πολίτες που αισθάνονται ότι χάνουν το δίκιο τους από το σχέδιο που έχει δοθεί στη δημοσιότητα για τα αντιπλημμυρικά έργα.

Απαντώντας σχετικά με τα μέτρα ανακούφισης που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο κ. Σπίρτζης σημείωσε ότι έχουν γίνει 5.262 αυτοψίες σε πληγέντα κτίρια και 1.072 επανέλεγχοι σε οικήματα που είχαν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα και «κόκκινα», ενώ έχει υλοποιηθεί σχεδόν στο σύνολό του το έργο με τις έκτακτες επιχορηγήσεις που έπρεπε να δοθούν.

«Έχουν υποβληθεί 237 αιτήσεις χορήγησης και επιδότησης ενοικίου, εκτός από τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στις δομές της περιοχής και των δήμων. Παράλληλα, έχουν εγκριθεί 3.000 αιτήσεις κι έχει δοθεί το έκτακτο βοήθημα των 5.000 ευρώ και το τηλεπικοινωνιακό επίδομα των 1.200 ευρώ από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Συνολικά έχουν χορηγηθεί 14.610.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα και 542.300 ευρώ σε 77 επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο κ. Σπίρτζης.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι «έχουν προγραμματιστεί και υλοποιούνται οι δράσεις για την υλοτόμηση των αστικών περιοχών και οι δράσεις για την αποκομιδή του αμιάντου».

Πηγή: ΑΜΠΕ