Skip to main content

Κρας τεστ για το Μαξίμου το ν/σ με τα προαπαιτούμενα

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Τη Δευτέρα, αργά το απόγευμα, έρχεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου, πιθανότατα την Παρασκευή, να ακολουθήσει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια.

Το Μαξιμου επέλεξε, όπως είχε προαναγγείλει και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, να αποκλείσει τόσο τη λύση του κατεπείγοντος όσο και αυτή του ενός άρθρου αφού τελικά θα κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος και σε 19 άρθρα όπως «ανέβηκε» το Σάββατο στις 20:00 στο opengov.gr.

Ο λόγος είναι αφενός διότι υπήρχε χρόνος αφού η δέσμευση ήταν να γίνει νόμος του κράτους μέχρι τις 17 του τρέχοντος μηνός αφετέρου διότι υπήρχε ο αυξημένος κίνδυνος καταψήφισής του – ήδη Ν. Νικολόπουλος και Κ. Μπάρκας είχαν εκφράσει τις αντιρρήσεις τους – αλλά ούτε και ο νέος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επιθυμούσε η έναρξη της θητείας και μάλιστα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα να συνδεθεί με διαδικασίες που δεν προάγουν τον κονοβουλευτισμό.

Από εκεί και μετά στο Μαξίμου εκτιμούν ότι και οι 155 βουλευτές θα ψηφίσουν τα άρθρα του ν/σ ενώ στέκονται στη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και όπως λένε «να δούμε τι θα κάνουν τώρα εκείνοι που κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης μας έλεγαν να υπογράψουμε ότι μας φέρουν».

Στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η Νέα Δημοκρατία ευρισκόμενη επί της ουσίας σε προεκλογική περίοδο θα ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση στη Βουλή και για έναν ακόμη λόγο όπως λένε.

Για να καταδείξουν οι τρεις υποψήφιοι (Ευ. Μεϊμαράκης, Κυρ. Μητσοτάκης, Αδ. Γεωργιάδης) την αναγκαιότητα της κοινοβουλευτικής παρουσίας του νέου προέδρου του κόμματος σε μία έμμεση κριτική στην υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζιικώστα.

Ωστόσο, λένε τα ίδια στελέχη, έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν το ΠΑΣΟΚ – παρά τους υψηλούς τόνους της κ. Γεννηματά – το Ποτάμι για το οποίο πρόσφατα ο κ. Θεοδωράκης είπε για την κυβέρνηση ότι τα λίγα θετικά της θα τα στηρίξει, αλλά και της Ένωσης Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη.

Για την Ένωση Κεντρώων θα είναι το πρώτο κοινοβουλευτικό κρας τεστ και ως εκ τούτου ένα πρώτο δείγμα γραφής για τη στάση που θα κρατήσει στο Κοινοβούλιο και ειδικά στα «δύσκολα» νομοσχέδια που αφορούν στη συμφωνία ώστε η κυβέρνηση να καταγράψει εφεδρείες δια παν ενδεχόμενο.