Skip to main content

Μητσοτάκης-Τσίπρας υπέρ της ένταξης Β. Μακεδονίας και Αλβανίας στην Ε.Ε.

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Οι πληροφορίες λένε ότι Γαλλία, Ολλανδία και Δανία είναι οι χώρες που άσκησαν βέτο, ενώ ο Λιθουανός, νέος πρόεδρος του Συμβουλίου Κορυφής Γκιτάνας Ναουσέντα δήλωσε: «Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση διότι τρία κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις. Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση. Θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι η χθεσινοβραδινή εξέλιξη δεν στέλνει το θέμα στις καλένδες. Αφενός το θέμα προς συζήτηση μπορεί να επανέλθει σήμερα κατά τη δεύτερη ημέρα του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε, αφετέρου προβλέπουν ότι τελικά οι ηγέτες της Ε.Ε θα δώσουν το πράσινο φως σε μία από τις επόμενες συνόδους, αν δεν υπάρξει σήμερα κάποια εξέλιξη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Γαλλία, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και τη Δανία, είναι η χώρα που πρωτοστάτησε στο να μη ληφθεί απόφαση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων, της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Ο λόγος είναι ότι η Γαλλία ζητά επιτακτικά να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών – μελών και μέχρι να πείσει και τα υπόλοιπα κράτη, μπλοκάρει την ισχύουσα διαδικασία, καθώς όπως είναι γνωστό για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της Ε.Ε. Κρίσιμη για τις εξελίξεις θεωρείται η στάση της Γερμανίας, καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ από τη μία πλευρά πιέζει και μάλιστα σθεναρά για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε με την Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και από την άλλη, διαμηνύει -όπως έκανε και στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν- ότι στηρίζει τη θέση της Γαλλίας για ριζικές αλλαγές στην πολιτική διεύρυνσης της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της Αθήνας, πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσονται υπέρ της έναρξης των διαπραγματεύσεων και της Βόρειας Μακεδονίας (θέμα για το οποίο γίνεται και ο μεγαλύτερος ντόρος) και της Αλβανίας, καθώς θεωρούν τη συγκεκριμένη απόφαση βήμα υπέρ της σταθεροποίησης στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκαθαρίσει πως -ανεξάρτητα από τη διαφωνία τους- από τη στιγμή που ισχύει η Συμφωνία των Πρεσπών αφενός πρέπει να τηρείται από τους γείτονες, αφετέρου τα βήματα που θα συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής των Δυτ. Βαλκανίων πρέπει να γίνουν και η έναρξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε με την Βόρεια Μακεδονία (με την προϋπόθεση ότι τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών) είναι βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η κόντρα που εξελίσσεται στο εσωτερικό ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, αφορά περισσότερο την πολιτική «δολιοφθοράς» που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και λιγότερο την ουσία. Ο κ. Μητσοτάκης από την περίοδο που ήταν ακόμα αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε καταστήσει σαφές ότι άπαξ και η Συμφωνία των Πρεσπών εγκριθεί από την ελληνική Βουλή, θα την τηρήσει ως κυβέρνηση, καθώς δεν θα είχε και άλλη επιλογή.

Αυτό στο οποίο έχει δώσει μεγάλη βάση η κυβέρνηση είναι η τήρηση της Συμφωνίας και αυτό επειδή αποτελεί προϋπόθεση για τα επόμενα βήματα. Και αυτό όμως επιχειρεί να το διαχειριστεί με επικοινωνιακούς όρους η αξιωματική αντιπολίτευση, κυρίως επειδή δεν θέλει να προκύψει ως συμπέρασμα ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έλαβε τις πρόνοιες τήρησης της συμφωνίας από τον Ζάεφ.