Skip to main content

Τρεις μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Πού «τρέχει», πού «αγκομαχά»

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Τη στήριξη της κοινής γνώμης στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και της προανακριτικής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο εισπράττει η κυβέρνηση με βάση τις μετρήσεις που έχει στα χέρια της, με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου. Με βάση τα ίδια στοιχεία υπάρχει τάση επιστροφής της αισιοδοξίας στην οικονομία, προβληματισμός για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και στάση αναμονής στα εργασιακά.

Στη γενική ικανοποίηση από την πολιτική της κυβέρνησης, ένα ποσοστό λίγο πάνω από το 50% στηρίζει ή στέκεται θετικά, ενώ ένα ποσοστό πάνω από το 40% διαφωνεί ή στέκεται αρνητικά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση, φαίνεται να είναι οι κινήσεις της το μεταναστευτικό. Όχι επειδή οι πολίτες θεωρούν ότι κινείται σε λάθος κατεύθυνση, δηλαδή τη θεωρούν «σκληρή» πολιτική όπως της καταλογίζει η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά επειδή οι κάτοικοι πολλών περιοχών της ενδοχώρας που εμφανίζονται ως περιοχές που θα φιλοξενήσουν δομές μεταναστών, αντιδρούν. Το μεταναστευτικό είναι και ο μόνος τομέας διακυβέρνησης στο οποίο οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό πάνω από 50% ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς.

Στην οικονομία εμφανίζεται τάση επιστροφής της αισιοδοξίας, κυρίως στις τάξεις των ελευθέρων επαγγελματιών. Οι εργαζόμενοι εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από το πρόσφατο παρελθόν, εμφανίζονται όμως παράλληλα και επιφυλακτικοί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί υψηλά ποσοστά δημοτικότητας, όπως και τη μεγάλη υπέρ του απόσταση στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, από τον Αλέξη Τσίπρα. Οι θετικές γνώμες για τον πρωθυπουργό είναι περισσότερες από τις θετικές γνώμες για την κυβέρνηση.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα στοιχεία αυτά εμφανίζεται μία ελαφρά πτώση της δημοτικότητας του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, αντίστοιχη μικρή πτώση της δημοτικότητας του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος όμως ξεκίνησε από πολύ ψηλά,  άνοδος της δημοτικότητας του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, μικρή πτώση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος ωστόσο παραμένει ψηλά στη λίστα, ενώ στην πρώτη δεκάδα παραμένουν και οι Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Ν. Κεραμέως, Τ. Θεοδωρικάκος, Β. Κικίλιας, Αδ. Γεωργιάδης.

Χαμηλά στον πίνακα της δημοτικότητας βρίσκονται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης, ενώ εκτός των ραντάρ της κοινής γνώμης κινούνται υπουργοί όπως ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας, ο υπουργός Μεταφορών Κ. Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας Γ. Πλακιωτάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι η κοινή γνώμη τάσσεται στην πλειοψηφία της υπέρ των πρωτοβουλιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση σε θεσμικό επίπεδο. Μεγάλα νούμερα, πάνω από 70% συγκεντρώνει η πρωτοβουλία για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, θετικές γνώμες πάνω από 50% συγκεντρώνει η εξαγγελία για αλλαγή του εκλογικού νόμου, ενώ η κοινή γνώμη σε ποσοστό πάνω από 50% βρίσκει στη σωστή κατεύθυνση την απόφαση της πλειοψηφίας να παραπέμψει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο σε προανακριτική.