Skip to main content

Κυρ. Μητσοτάκης: Σχεδόν αδιανόητο ένα δεύτερο lockdown

Το σενάριο ενός δεύτερου γενικού lockdown απέκλεισε εν μέρει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον ιστορικό και συγγραφέα, Yval Noah Harari, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum 2020.

«Υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown» τόνισε, χαρακτηριστικά, μία ημέρα μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων, το οποίο σημειώθηκε την Παρασκευή.

Όσον αφορά το πρώτο κύμα της πανδημίας και τις διαφορές με το δεύτερο, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε τα εξής:

«Όταν χτύπησε το πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ξέραμε πολλά για τον ιό. Έτσι, η απόφαση ήταν καθαρή. Πήγαμε σε lockdown. Πήραμε την απόφαση πολύ-πολύ νωρίς και ήταν καθαρά η σωστή απόφαση αφού καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε τον ιό σε αυτό το πρώτο κύμα. Και ξέραμε ότι ήταν η σωστή απόφαση εκείνη τη στιγμή γιατί χρειαζόμασταν χρόνο να μάθουμε περισσότερα πράγματα για τον ιό και να ενισχύσουμε το σύστημα υγείας. Ξέραμε επίσης ότι θα έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες».

Αυτή τη στγμή, έσπευσε να προσθέσει, χρησιμοποιούμε περισσότερο τα τοπικά lockdown, την έξυπνη ιχνηλάτηση, το μαζικό testing κ.α.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να θέσει και ένα βασικό ερώτημα: Μπορούμε να ζήσουμε με τον ιό και να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τη συνήθη οικονομική δραστηριότητα δίχως ένα πλήρες lockdown και δίχως να συσσωρευτεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας;

Και απάντησε: Πιστεύω ότι κανείς δεν έχει την απάντηση ακόμη, γιατί έχουμε μπροστά μας τρεις-τέσσερις πολύ δύσκολους μήνες. Ελπίζω όμως και είμαι αισιόδοξος ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα από αυτά που ήδη λαμβάνουμε. 

Η αναφορά στον Τραμπ

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαγνώσθηκε θετικός στον κορωνοϊό. 

«Εύχομαι τα καλύτερα στον Πρόεδρο Trump και στην σύζυγό του στη μάχη κατά του ιού. Εάν συγκρατώ κάτι από αυτή την στενάχωρη υπόθεση είναι ότι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις, δεν εξαιρεί κανέναν, μπορεί να μας επηρεάσει όλους. Το να φοράς μάσκα δεν αποτελεί πολιτική δήλωση, είναι μία πράξη αυτοπροστασίας αλλά και αλληλεγγύης, καθώς προστατεύεις άλλους, ειδικά την οικογένειά σου, διότι γνωρίζουμε ότι οι περισσότερες μεταδόσεις γίνονται εντός του νοικοκυριού. Επομένως, πρόκειται για μία πράξη προστασίας αυτών που αγαπάς».

Ψηφιακός επιταχυντής

Πέραν των αρνητικών επιπτώσεων, όπως παρατήρησε τέλος ο κ. Μητσοτάκης, η πανδημία είχε και ορισμένες θετικές, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός.

«Η COVID είναι ένας ψηφιακός επιταχυντής. Καταφέραμε να παρέχουμε ψηφιακές υπηρεσίες κάνοντας μέσα σε εβδομάδες όσα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε επί δεκαετίες. Είναι σαφές ότι έχουμε κάνει πολλή δουλειά για να μετασχηματίσουμε το κράτος και θεωρώ ότι η ψηφιακή επανάσταση είναι ο μόνος τρόπος για να σπάσουμε τις παραδοσιακές γραφειοκρατικές δομές.

»Και καταφέραμε να ξεκινήσουμε αυτού του είδους τη διαδικασία ανασχεδιασμού του κράτους χρησιμοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, κάτι που εκτιμάται πάρα πολύ από τους πολίτες, είναι μια μη-ιδεολογική προσέγγιση που είναι πραγματικά ελκυστική για τους νέους και καταπολεμά μια γραφειοκρατία που κρατάει πίσω την Ελλάδα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Θα έλεγα ότι είναι μια ευκαιρία να κάνουμε ένα άλμα με το οποίο θα ξεπεράσουμε άλλες χώρες, επειδή το κάνουμε με τρόπο τόσο εντατικό και ο αντίκτυπος μπορεί να είναι πολύ σημαντικός».

naftemporiki.gr