Τη νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπέγραψαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο ομόλογός του Μάικ Πομπέο, σηματοδοτώντας την αναβάθμιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών.
Πρόκειται για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), το οποίο θεωρείται ότι θα επιταχύνει τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον.
Στις κοινές δηλώσεις τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών αναφέρθηκαν στη νέα σελίδα που ανοίγεται για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
«Η στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τις ΗΠΑ συνιστά εγγύηση ασφάλειας και πηγή σταθερότητας, ανάπτυξης και ευημερίας», «με τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις να βρίσκονται στο ιστορικό τους απόγειο» τόνισε ο Νίκος Δένδιας.
Εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για την υπογραφή του σημαντικού Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), επισημαίνοντας ότι «με την επικαιροποίηση της Συμφωνίας σήμερα, αναβαθμίζεται σημαντικά η στρατηγική συνεργασία των χωρών μας, ενώ συγχρόνως, αναδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο η κοινή μας βούληση να διασφαλίσουμε την αποτελεσματικότητα των αμυντικών μας δυνατοτήτων».
Κατά τον κ. Δένδια, η Συμφωνία αυτή ενισχύει την Ελλάδα και τις διμερείς σχέσεις, εξυπηρετεί τις ΗΠΑ, αλλά λειτουργεί κι ως παράγοντας σταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή κι αποτελεί και ένα μήνυμα προς οιονδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργεί στην περιοχή πέρα από τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της Θάλασσας.
«Είναι η τρίτη συνάντηση μας σε μερικούς μήνες. Οι χώρες μας ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένες. Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στο απόγειό τους.Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία και θα την επεκτείνουμε και στον τομέα των επενδύσεων. Θέλουμε να είμαστε σύμμαχοι της Ελλάδας σε πολλά θέματα και στο θέμα της ενέργειας» ανέφερε ο Μάικ Πομπέο, χαιρετίζοντας την υπογραφή της συμφωνίας.
Ο ίδιος διαμήνυσε πως οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν σύμμαχος της Ελλάδας σε πολλά θέματα ενέργειας, «για την ευημερία της Ελλάδας και της Ανατολικής Μεσογείου». Υπό αυτό το πρίσμα, ανέφερε πως τον περασμένο διάστημα συναντήθηκε με την ηγεσία της Κύπρου και του Ισραήλ, που θέλουν να συνεργαστούν στον τομέα της ενέργειας, τονίζοντας: «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν κανόνες σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και κανένας να μην κρατά την Ευρώπη σαν όμηρο. Θέλουμε να κάνουμε τη σχέση αυτή πιο μόνιμη» είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ