Skip to main content

Γ. Γεραπετρίτης: Να εκδικάζονται με ταχύτητα οι αιτήσεις ασύλου

Στην αναγκαιότητα εκδίκασης «με πολύ μεγάλη ταχύτητα» των αιτήσεων ασύλου κατατίθενται από το σύνολο όσων φτάνουν στα νησιά, ώστε να ξεκαθαρίζει γρήγορα ποιοι πραγματικά δικαιούνται προστασία, αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης. 

Ο κ. Γεραπετρίτης, σε συνέντευξη του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», τονίζει ότι «το Διεθνές Δίκαιο επιβάλλει μια εξατομικευμένη προσέγγιση εκείνου που αιτείται άσυλο» και υποστηρίζει πως «πρέπει να υπάρξει μια γρήγορη αποκάθαρση εκείνων που πράγματι δικαιούνται προστασία σε σχέση με τους υπολοίπους, οι οποίοι θα επαναπροωθούνται».

Ο υπουργός Επικρατείας επισημαίνει πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει πράγματι μια κυβερνητική πολιτική αυστηροποίησης στα σημεία εισόδου, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες για να μην υπάρξει πολύ μεγαλύτερη διόγκωση του προβλήματος».

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, ο κ. Γεραπετρίτης εκφράζει την άποψη πως «από τα στοιχεία του φακέλου, κυρίως από τις μαρτυρίες προσώπων που ανήκουν στη δικαστική λειτουργία, προκύπτει ότι έχει υπάρξει πράγματι μια αρχή τέλεσης αδικήματος από τον κ. Παπαγγελόπουλο. Δεν υπάρχει κάποια περαιτέρω σύνδεση με οποιοδήποτε άλλο πολιτικό πρόσωπο”.

Ως προς την ψήφο των αποδήμων, ο κ. Γεραπετρίτης διευκρινίζει ότι «δεν ομιλούμε για χορήγηση δικαιώματος ψήφου. Γι’ αυτό που μιλούμε είναι να διευκολύνεται ο ήδη φορέας του εκλογικού δικαιώματος να το ασκεί από τον τόπο παραμονής του».

«Επίσης, σήμερα που μιλάμε η πρόταση για διαβαθμισμένη ψήφο, δηλαδή να μη μετράει στο σύνολο της Επικράτειας, ή να είναι μόνο συγκεκριμένος αριθμός με ταβάνι βουλευτών εκτός επικρατείας, είναι και οι δύο αντισυνταγματικές. Να συζητήσουμε αν θέλουμε να αλλάξουμε το Σύνταγμα, αλλά τώρα που μιλάμε τουλάχιστον τα περιθώρια είναι πάρα πολύ συγκεκριμένα» αναφέρει ο κ. Γεραπετρίτης.

Ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι εκ μέρους της κυβέρνησης δεν υπάρχει καμία προδιάθεση για να υπάρχει καταγγελία της Συμφωνίας των Πρεσπών και ούτε το επιτρέπει το Διεθνές Δίκαιο παρά μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν με την παραβίαση της συμφωνίας αυτής.

«Η συμφωνία στο μέτρο που έχει κυρωθεί από την Ελλάδα, ισχύει και θα γίνει σεβαστη. Η Ελλάδα παρακολουθεί την τήρηση της συμφωνίας και θα διασφαλίσει ότι αυτή γίνεται σεβαστή και από την απέναντι πλευρά» καταλήγει ο κ. Γεραπετρίτης.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΕΦΣΥΝ