Skip to main content

Πρώτη συνεδρίαση της ομάδας διαπραγμάτευσης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου 

Συνεδρίασε σήμερα, υπό τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργο Κουμουτσάκο, για πρώτη φορά, η διυπουργική ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα προωθεί τις ελληνικές θέσεις κατά τη διαπραγμάτευση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Η ομάδα εργασίας αποτελείται από αρμόδια στελέχη και εκπροσώπους των νομικών υπηρεσιών των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησε να συγκεράσει τις διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κρατών-μελών. Το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι τέτοιο, που απαιτεί από την Ελλάδα έντονη και επίμονη διαπραγμάτευση για σειρά κρίσιμων θεμάτων για τη χώρα.

Τα βασικά συμπεράσματα στο παρόν στάδιο ήταν: 

Δεν επιτυγχάνεται η απαραίτητη ισορροπία μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης, καθώς προβλέπονται υποχρεωτικές συνοριακές διαδικασίες για τις χώρες πρώτης γραμμής, αλλά ευέλικτη και όχι αντίστοιχης δεσμευτικότητας, αλληλεγγύη για τα λοιπά κράτη-μέλη.

Είναι θετικό ότι υπάρχει πρόβλεψη για έκτακτο μηχανισμό αντιμετώπισης μεταναστευτικών πιέσεων με υποχρεωτική αλληλεγγύη. Ωστόσο, τονίστηκε ότι η αλληλεγγύη αυτή αποδυναμώνεται, λόγω των σύνθετων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτούνται για την εφαρμογή της.

Η προτεινόμενη πολιτική επιστροφών προς τις χώρες προέλευσης ή καταγωγής χρειάζεται ενίσχυση με ένα σύστημα σαφών κινήτρων και αντικινήτρων προς τις τρίτες χώρες.

Και άλλα μεσογειακά κράτη-μέλη πρώτης γραμμής διατηρούν σοβαρές επιφυλάξεις επί σημαντικών παραμέτρων των νομοθετικών προτάσεων που υπέβαλλε η Επιτροπή.

Η ομάδα θα συναντηθεί εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα.