Skip to main content

«Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει» ο Αλ. Τσίπρας

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει «και Ανάπτυξης», όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά την άτυπη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., δηλώνοντας ότι αποχωρεί από την Μπρατισλάβα «συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει».

Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι από τους 27 ηγέτες της Ε.Ε. έχουν κατανοήσει ότι βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση, η οποία θα γίνει υπαρξιακή κρίση, πως αν δεν αλλάξουμε θα οδηγηθούμε σε μεγάλα αδιέξοδα, σημείωσε, προειδοποιώντας ότι αν δεν ξαναγκαλιάσουμε την έννοια της αλληλεγγύης δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση.

Πρέπει να ξαναμιλήσουμε για το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, είπε και επισήμανε ότι οι πολίτες δεν εμπνέονται από την Ε.Ε. γιατί η ζωή τους χειροτέρευσε. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει νέο όραμα για να τους ξαναεμπνεύσει. 

Πρόσθεσε ότι παραμένουν οι διαφορετικές εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ωστόσο, μπαίνει, έστω και με αισχυντηλό τρόπο, στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.

Ενδεικτικά ανέφερε πως στα κοινά συμπεράσματα οι ηγέτες καλωσορίζουν την παρέμβαση Γιούνκερ στην Ευρωβουλή, η οποία, όπως σημείωσε, βάζει συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους σε προτεραιότητα. 

«Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό, ανολοκλήρωτο, και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση» συνέχισε.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι «δέκα εντολές του Μωυσή» γραμμένες πάνω σε πέτρα». «Καλοί είναι οι κανόνες, αλλά κάθε κανόνας για να μπορεί να λειτουργήσει πρέπει να έχει και εξαιρέσεις» πρόσθεσε και ζήτησε το Σύμφωνο Σταθερότητας να γίνει «και Ανάπτυξης». Και τα εργαλεία για την ανάπτυξη, όπως είπε, πρέπει να είναι συγκεκριμένα και μην διευρύνουν τις ανισότητες, άρα, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, υπογράμμισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση αυτή όχι με τη λογική του «ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά».

Καταλήγοντας επισήμανε πως στη σύνοδο «άνοιξαν κρίσιμα ζητήματα, κάπως αλλάζουν οι ισορροπίες, με δειλά βήμα ξαναμπαίνουν στο προσκήνιο στόχοι που είχαν ξεχαστεί».