Skip to main content

Φ. Γεννηματά: Δέκα προτάσεις για επιτάχυνση της ανάπτυξης

Δέκα προτάσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κατέθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» στο πλαίσιο της επίσκεψης της στην 81η ΔΕΘ.

Η κ. Γεννηματά πρότεινε:

  1. Μείωση των φορολογικών συντελεστών των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% στα επόμενα τρία χρόνια.
  2. Επαναφορά των έμμεσων (και ειδικών) φόρων στην παραγωγή στο προηγούμενο ύψος τους. Κατά προτεραιότητα στον τουρισμό, στο κρασί, στις ζυθοποιίες.
  3. Απαλλαγή για τρία χρόνια από συνταξιοδοτικές εισφορές των νέων που ξεκινούν τη δική τους επιχείρηση ή επαγγελματική δραστηριότητα (και αποπληρωμή τους στη διάρκεια του εργασιακού βίου).
  4. Καθιέρωση της «δεύτερης ευκαιρίας» για τους έντιμους και ικανούς μικρομεσαίους που «ατύχησαν», ώστε να επιχειρήσουν εκ νέου αξιοποιώντας την εμπειρία τους. Συμψηφισμός των οφειλών του κράτους με τα χρέη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε αυτό.
  5. Άμεση και δίκαιη επίλυση του θέματος των «κόκκινων δανείων» των τραπεζών με σεβασμό στην απασχόληση στις επιχειρήσεις, προστασία της Α΄ κατοικίας των δανειοληπτών ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομίας. Μείωση των πρόσθετων χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές και θέσπιση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις (και ιδίως τις μικρομεσαίες).
  6. Εθνικό Σχέδιο εξαγωγών με έμφαση στο branding και το clustering και υποστήριξη του μικρομεσαίου εξαγωγέα με αναβάθμιση του Enterprise Greece. Προγράμματα και κίνητρα για υποκατάσταση των εισαγωγών σε τομείς που μπορεί να ανταποκριθεί η ελληνική οικονομία.
  7. Κίνητρα σε νέους επιστήμονες, ώστε να εργασθούν στον πρωτογενή τομέα και στήριξή τους με δωρεάν παραχώρηση γης. Επιστροφή πέντε μονάδων ΦΠΑ σε παραγωγούς που συμμετέχουν σε οργανωμένα συλλογικά σχήματα, με καθιέρωση αγροτικού πετρελαίου. Για κάθε ζευγάρι νέων αγροτών, ασφαλιστικές εισφορές θα καταβάλλει μόνο ο ένας εκ των δύο, για τα πρώτα πέντε χρόνια.
  8. Ολοκλήρωση του Εθνικού και περιφερειακού – τοπικού χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να υπάρχει ασφάλεια δικαίου και να διευκολύνονται οι επενδύσεις.
  9. Επανεκκίνηση των διαγωνιστικών διαδικασιών αξιοποίησης των εθνικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και υποστήριξη του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» με επέκταση στα δημόσια και επαγγελματικά κτήρια με ισχυρά κίνητρα.
  10. Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους. Ανοιχτή διακυβέρνηση με επιλογή θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο με αξιοκρατία και διαφάνεια. Συνεχής αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και σύνδεσή της με την ταχύτερη ανέλιξή τους και τις μισθολογικές απολαβές τους. Επιλογή των Γενικών Γραμματέων με προκήρυξη και 5ετή θητεία.

Αναφερόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κ. Γεννηματά τον χαρακτήρισε «Τσάβες της Ευρώπης» που «κατέληξε o yes man των πιο συντηρητικών κύκλων». «Ένα χρόνο μετά, οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος μας βουλιάζουν όλο και περισσότερο μέσα στον βάλτο της στασιμότητας» είπε και πρόσθεσε πως «το μεγάλο “ριφιφί” του κ. Τσίπρα στην εμπιστοσύνη του Ελληνικού λαού αποκαλύφθηκε».

Ως προς τη Ν.Δ. και τον πρόεδρο της Κυριάκο Μητσοτάκη επεσήμανε ότι η αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν συνιστά καμία επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό πρόσημο της». «Η νέα ηγεσία της ΝΔ δεν μπορεί να παραγράψει τις πολιτικές ευθύνες, ούτε της καταστροφικής διακυβέρνησης 2004 – 2009, ούτε των Ζαππείων. Εξάλλου, ο κ. Μητσοτάκης σε όλα αυτά ήταν εκεί και ούτε μια λέξη αυτοκριτικής έχει ψελλίσει. Σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως “ώριμο φρούτο”», συμπλήρωσε η ίδια.

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για μια άλλη κυβέρνηση και άλλο Πρωθυπουργό κι έθεσε ως απαράβατο όρο την εθνική συνεννόηση.