Skip to main content

Στην Ελλάδα σήμερα ο Σαρλ Μισέλ- Διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ

Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα η τρίτη συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας και ΝΑΤΟ αναζητώντας ένα κοινό τόπο που θα καλλιεργήσει τις συνθήκες για να ευδοκιμήσει ένας διάλογος μεταξύ των δύο χωρών.

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα με την Ελλάδα- που είχε θέσει ως «κόκκινη γραμμή» για τη διεξαγωγή διαλόγου την απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού και των πολεμικών που το συνόδευαν-να καταθέτει τα σχόλια της ως προς τις προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στο μεταξύ ενδείξεις αποκλιμάκωσης βλέπει η ελληνική πλευρά με την αποχώρηση του Oruc Reis  από την περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου και την απόφαση της Τουρκίας να μην ανανεώσει τη Navtex.  

Σε δηλώσεις του για τα ελληνοτουρκικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός. «Απομένει να αποδείξει συνέπεια και συνέχεια, έτσι ώστε -μακριά από εντάσεις και εκβιασμούς- να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν  -με υπαιτιότητα της Τουρκίας- τον Μάρτιο του 2016», τόνισε.

Η τουρκική πλευρά από την άλλη δεν μεταφράζει ως οπισθοχώρηση την αποχώρηση του Oruc Reis. «Το Oruc Reis αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας για εργασίες συντήρησης και εφοδιασμό», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογραμμίζοντας πως η Τουρκία δεν περιμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα της επιβάλει κυρώσεις.  

Πιο αποφασιστικός στις δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας Ιμπραήμ Καλίν υποστήριξε ότι η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα της και στο μέτωπο και στο τραπέζι.

Η απάντηση της Ελλάδας σε αυτά είναι η διατήρηση της διπλωματικής οδού με τις συναντήσεις σήμερα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα, και τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι.

Παράλληλα, οι  Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα καθώς τα τουρκικά πλοία δεν έχουν επιστρέψει στις μητρικές τους βάσεις.

Να σημειωθεί ότι χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πήτερ Στάνο, ερωτηθείς για την αποχώρηση του Oruc Reis κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ανέφερε ότι αυτό που χρειάζεται η ΕΕ είναι να δει ότι σταματούν οι μονομερείς ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

naftemporiki.gr