Skip to main content

Πλαίσιο πολιτικής για τους αγρότες παρουσίασε στη Λάρισα η Φ. Γεννηματά

Αισιόδοξη ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ), θα καταλάβει την τρίτη θέση στις επερχόμενες εκλογές δήλωσε στη Λάρισα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στο πλαίσιο προεκλογικής ομιλίας της.

Παράλληλα, η κ. Γεννηματά παρουσίασε ένα πλαίσιο πολιτικής για την ύπαιθρο και τους αγρότες 12 σημείων, ενώ σχολίασε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ παίρνει βαθμό κάτω από την βάση και στους αγρότες.

Η κ. Γεννηματά επανάλαβε ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη έχουν το χρέος να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν, όπως είπε, σε ένα κυβερνητικό πλαίσιο μίας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας με ορίζοντας τετραετίας. «Ζητάμε από τους πολίτες ισχυρή εντολή ευθύνης και αξιοπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο αγροτικό ζήτημα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κοντά στους αγρότες και επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και το Αλέξη Τσίπρα, καταλογίζοντάς του ότι παραπλάνησε τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους.

Χαρακτήρισε «καταστροφικές» τις αποφάσεις από την «κακή προετοιμασία στην διαπραγμάτευση που έκανε ο κ. Τσίπρας και υπόγραψε ο κ. Καμμένος» και τόνισε: «Δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοσθούν αυτά τα αντιπαραγωγικά και καταστροφικά μέτρα για τους αγρότες».

Η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι προέχει η στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας που παράγει πλούτο και έπεται η φορολόγηση. «Αυτή είναι η προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ», είπε, ενώ ανάφερε ως βασική επιλογή την παραγωγή τροφίμων, ποιοτικών προϊόντων, με ταυτότητα και την διασύνδεσή της αγροτικής παραγωγής με τον τουρισμό.

Οι 12 προτάσεις για τον αγροτικό κόσμο που παρουσίασε η κ Γεννηματά από την Λάρισα είναι:

  1. αποκατάσταση της ομαλής καταβολής των οικονομικών εισροών στους αγρότες που έχουν διακοπεί (κοινοτικές ενισχύσεις, αποζημιώσεις για ζημιές, τραπεζική ρευστότητα) ώστε οι παραγωγοί να αξιοποιήσουν πλήρως τις παραγωγικές δυνατότητες των εκμεταλλεύσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των εξαγωγών και της βιομηχανίας τροφίμων.
  2. ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας με την μέγιστη δυνατή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων της νέα ΚΑΠ 2014-2020 ύψους 20 δισ. ευρώ, ώστε με τους πόρους 2,5 δις ευρώ, σε ετήσια βάση, να χρηματοδοτηθεί άμεσα η παραγωγική δραστηριότητα και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα. Παρεμβάσεις στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, ώστε να αποκτήσουν παραγωγικό προσανατολισμό με έμφαση στις εξαγωγές, την αειφορία και την προστασία της παραγωγής από την κλιματική αλλαγή.
  3. δίκαιο σύστημα φορολόγησης των αγροτών με αναγνώριση του ιδιαίτερα κρίσιμου ρόλου της γεωργίας και της κτηνοτροφίας για την απασχόληση.
  4. εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για τη ριζική αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και το χτύπημα των καρτέλ που κερδοσκοπούν εις βάρος των αγροτών.
  5. λήψη μέτρων μείωσης του κόστους παραγωγής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων.
  6. εισαγωγή της εφαρμοσμένης έρευνας και καινοτομίας στην πρωτογενή παραγωγή, με συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, για ανταποδοτικότητα και άμεση εφαρμογή. Η βελτίωση και επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας.
  7. ριζικές αλλαγές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στους Οργανισμούς και στις υπηρεσίες υλοποίησης της αγροτικής πολιτικής, ώστε να υποστηριχθεί με αποτελεσματικότητα το σχέδιο ανάπτυξης της υπαίθρου, με μεγάλη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων.
  8. θέσπιση κινήτρων για την προώθηση νέων, σύγχρονων και ισχυρών συλλογικών δομών (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών) που παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, σπόρων, ζωοτροφών και στην εμπορία των προϊόντων.
  9. εφαρμογή ολοκληρωμένης πολιτικής διαχείρισης του νερού, ώστε ως θέμα εθνικής σημασίας, να γίνει κομβικό σημείο για την ανάπτυξη και την ασφάλεια της χώρας.
  10. συμβουλευτικές δομές, αποτελεσματικές, αποκεντρωμένες, αξιόπιστες και φιλικές για τη διασφάλιση συνεχούς, έγκυρης και αποτελεσματικής ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των αγροτών για τις νέες παραγωγικές και τεχνολογικές εξελίξεις.
  11. σύγχρονο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και δίκτυο κοινωνικής προστασίας (Αγροτικά Ιατρεία, Κέντρα Υγείας, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι) και
  12. ενασχόληση πιο πολλών νέων ανθρώπων με την πρωτογενή παραγωγή με: δωρεάν γη από το κράτος, χρηματοδοτικά κίνητρα για την εγκατάστασή τους.

Πηγή: ΑΜΠΕ