Skip to main content

Αλ. Τσίπρας: Η Ευρώπη χρειάζεται ισχυρό θεσμικό πλαίσιο για να στηρίζεται στα δικά της πόδια

Όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρό θεσμικό πλαίσιο ώστε να μπορεί να στηρίζεται στα δικά της πόδια, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη συμμετοχή του ΔΝΤ στα προγράμματα στήριξης.

Όπως είπε από το Ταλίν της Εσθονίας, όπου είναι σε εξέλιξη η άτυπη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., ακόμη και εκπρόσωποι χωρών που θεωρούσαν αδιανόητο να υπάρχει ένα πρόγραμμα στήριξης χωρίς την παρουσία του ΔΝΤ, χθες μιλούσαν για την ανάγκη η Ευρώπη να δημιουργήσει τους δικούς της ανάλογους θεσμούς ώστε να μην είναι αναγκαία η πρόσκληση ξένων θεσμών για να στηρίξουμε τις δικές μας ανάγκες.

«Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει έναν νέο παγκόσμιο ισχυρό ρόλο, δεν μπορεί παρά να είναι ικανή να λύνει τα δικά της προβλήματα μόνη της» τόνισε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία διαλόγου που αποφάσισαν την Πέμπτη στο δείπνο θα έχει αποτελέσματα.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, όλοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη να γίνει ουσιαστική συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, γιατί, όπως είπε, έχουμε βγάλει όλοι συμπεράσματα και έχουμε γίνει σοφότεροι λόγω της κρίσης που αντιμετωπίσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα και τις δυσκολίες που είχαμε για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις και τις ξεπεράσαμε σε μεγάλο βαθμό.

Αφού εξέφρασε τη θέση ότι «δεν ανταποκριθήκαμε το ίδιο αποτελεσματικά σε ό,τι αφορά και την υπεράσπιση των αξιών μας» υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν γενναίες τομές στο θεσμικό πλαίσιο. Όπως ανέφερε, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, όμως είναι θετικό ότι όλοι καταλαβαίνουν πως πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτόν τον διάλογο.

Ως προς το σημερινό αντικείμενο της Συνόδου, την ψηφιακή οικονομία, ο Πρωθυπουργός μίλησε για τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα -εν αντιθέσει, όπως υποστήριξε, με τις προηγούμενες- σημειώνοντας ότι έχει κάνει σημαντικά βήματα για να καλύψει το κενό. «Τρέχουμε με ταχύτητα για να καλύψουμε την απόσταση και πιστεύω ότι ο στόχος μας, το να φέρουμε το αύριο σήμερα για όλους τους πολίτες, είναι ένας στόχος που μπορούμε να τον πετύχουμε και θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα αλλά και για τους πολίτες» είπε.

Στο ερώτημα εάν για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για το μέλλον της ΕΕ θα χρειαστεί αλλαγή της Συνθήκης, ο κ. Τσίπρας είπε πως «μπορούμε να βρούμε λύσεις για σημαντικές θεωρητικές τομές μέσα στο πλαίσιο των Συνθηκών». 

Ερωτηθείς, τέλος, για το εάν θα υπάρξει αποτελεσματική πρόοδος στο θέμα του Brexit τις επόμενες εβδομάδες, ανέφερε ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα το επόμενο διάστημα. «Οι διαπραγματεύσεις θα είναι ουσιαστικές και εντατικές και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βρούμε την καλύτερη δυνατή τομή για όλες τις πλευρές» συμπλήρωσε.