Skip to main content

Τι περιμένει η Αθήνα από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Με την πεποίθηση ότι η διπλωματική κινητικότητα σε συνδυασμό με την επιχειρησιακή αποφασιστικότητα πρέπει να παραμείνουν οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής έναντι της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο την Πέμπτη, ως έναν σημαντικό σταθμό στη συνολική προσπάθεια για αποκλιμάκωση της έντασης.

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή έδειξε για άλλη μία φορά ότι το ενωτικό κλίμα, στο οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί μέσα και έξω από τη Βουλή, δεν υπάρχει. Ακόμα και αν η συζήτηση αφορούσε τον κορωνοϊό, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εμφανίστηκε πιο επιθετικός και πιο διχαστικός από ποτέ εναντίον του πρωθυπουργού, ενώ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κινήθηκαν σε υψηλούς τόνους στην κριτική τους κατά της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση, έχει γίνει η παραδοχή ότι έχει να αναμετρηθεί με την κρίση στα ελληνοτουρκικά και τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στη δημόσια υγεία και την οικονομία και παράλληλα να αντιμετωπίσει την προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπονομεύει κάθε προσπάθεια εθνικού διαλόγου και συνεννόησης, τόσο στα μεγάλα, όσο και στα μικρά.

Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διπλωματικές προσπάθειες της Ελλάδας, με επόμενο σταθμό τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν, μεθαύριο Πέμπτη, στην Κορσική, ενώ οι δύο χώρες εργάζονται ήδη για τη λίστα των εξοπλισμών που θα συζητηθεί.

Σύμφωνα με την Αθήνα, η επικείμενη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας αναμένεται να αλλάξει τις ισορροπίες στην περιοχή, θα ενισχύσει την αποτρεπτική δύναμη της χώρας, ενώ στο πολιτικό-διπλωματικό πεδίο θα αποτελέσει μία σαφή κίνηση κατά της τουρκικής προκλητικότητας.

Από όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο αντιπροσωπειών θα βρεθούν η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των Μirage 2000, η πιστοποίηση των γαλλικών πυραύλων Scalp και Exocet, η παραλαβή άλλων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και η αγορά των Rafale.

Οι ίδιες πηγές μεταφέρουν ότι οι συζητήσεις με τη Γαλλία δεν είναι οι μόνες για την υλοποίηση της απόφασης επιχειρησιακής ενίσχυσης της χώρας, καθώς εξετάζονται προτάσεις από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και τις ΗΠΑ.

Κατά την ομιλία του το Σάββατο στο Forum της Θεσσαλονίκης – καθώς η ΔΕΘ φέτος λόγω κορωνοϊού δεν θα διεξαχθεί – ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει την άμεση προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τα υποβρύχια 214, την αναβάθμιση των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200, τον εκσυγχρονισμό των ελικοπτέρων Apache του στρατού ξηράς, την υποστήριξη των εκτοξευτών MLRS αλλά και την αγορά φρεγατών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι Ένοπλες Δυνάμεις θα ενισχυθούν σε προσωπικό με την πρόσληψη 5.000 ΕΠΟΠ,