Skip to main content

Τα νέα πρόσωπα και η νέα δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την ομάδα των επιτρόπων που θα την πλαισιώσουν, καθώς και τη νέα δομή της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε η νεοεκλεγείσα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. 

Το νέο Σώμα των Επιτρόπων θα διαθέτει οκτώ αντιπροέδρους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Ύπατος εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας (Γιοζέπ Μπορέλ).

Οι αντιπρόεδροι θα είναι αρμόδιοι για τις κορυφαίες προτεραιότητες που διατυπώνονται στις πολιτικές κατευθύνσεις. Θα κατευθύνουν τις εργασίες μας ως προς τα σημαντικότερα οριζόντια θέματα, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, μια Ευρώπη έτοιμη για την ψηφιακή εποχή, μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων, η προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο και μια νέα ώθηση για την ευρωπαϊκή δημοκρατία. Οι επίτροποι βρίσκονται στο επίκεντρο της δομής του νέου Σώματος των Επιτρόπων. Θα διαχειρίζονται την εμπειρογνωμοσύνη που θα τους παρέχεται από τις Γενικές Διευθύνσεις.

Τρεις εκτελεστικοί Αντιπρόεδροι θα έχουν διττό ρόλο. Θα εκτελούν χρέη επιτρόπου αλλά θα είναι και αντιπρόεδροι αρμόδιοι για ένα από τα τρία κομβικά θέματα του θεματολογίου της προέδρου.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Θα διαχειρίζεται επίσης την πολιτική για την κλιματική δράση, με την υποστήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για την Κλιματική Δράση.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Μαργκρέτε Βεστάγκερ (Δανία) θα συντονίζει το συνολικό θεματολόγιο μιας Ευρώπης έτοιμης για την ψηφιακή αλλαγή και θα είναι η επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις (Λετονία) θα συντονίζει τις εργασίες σχετικά με μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων και θα εκτελεί χρέη επιτρόπου αρμόδιου για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και την ένωση κεφαλαιαγορών.

Οι άλλοι πέντε αντιπρόεδροι είναι:

  • Γιοζέπ Μπορέλ (Ισπανία, εν ενεργεία υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας): προτεινόμενος ΥΕ/ΑΕ, μια ισχυρότερη Ευρώπη στον κόσμο
  • Βιέρα Γιούροβα (Τσεχία, μέλος της Επιτροπής Γιούνκερ): Αξίες και διαφάνεια
  • Μαργαρίτης Σχοινάς (Ελλάδα, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με μακρόχρονη θητεία ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής): Προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής
  • Μάρος Σέφτσοβιτς (Σλοβακία, αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Γιούνκερ): Διοργανικές σχέσεις και προβλέψεις
  • Ντούμπραβκα Σούιτσα (Κροατία, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου): Δημοκρατία και Δημογραφία. Η κ. Σούιτσα θα ηγείται επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής, των εργασιών σχετικά με τη διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης.

Οι υπόλοιποι προτεινόμενοι επίτροποι είναι οι εξής:

  • Ο Γιοχάνες Χαν (Αυστρία) θα είναι αρμόδιος για θέματα προϋπολογισμού και διοίκησης και θα υπάγεται απευθείας στην φον ντερ Λάιεν. Επί μακρόν μέλος της Επιτροπής, γνωρίζει τη σημασία που έχει η οικοδόμηση μιας σύγχρονης διοίκησης.
  • Ο Ντιντιέ Ρέιντερς (Βέλγιο), ο οποίος έχει σπουδάσει Νομικά και διαθέτει πλούσια υπουργική εμπειρία από τα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων καθώς και Άμυνας. Στη νέα Επιτροπή θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης (συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του κράτους δικαίου).
  • Η Μαρία Γκαμπριέλ (Βουλγαρία) είναι μέλος της εξερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εργάστηκε με αφοσίωση και δυναμισμό για το ψηφιακό χαρτοφυλάκιο και τώρα θα αναλάβει διαφορετικές αρμοδιότητες για να εξασφαλίσει νέες προοπτικές στη νέα γενιά («Καινοτομία και Νεολαία»).
  • Η Στέλλα Κυριακίδου (Κύπρος) είναι κλινική ψυχολόγος με πολυετή εμπειρία στον τομέα των κοινωνικών υποθέσεων, της υγείας και της πρόληψης του καρκίνου. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Υγεία».
  • Η Κάντρι Σίμσον (Εσθονία), επί μακρόν μέλος του εσθονικού κοινοβουλίου, έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Υποδομών. Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Ενέργεια».
  • Η Γιούτα Ουρπιλάινεν (Φινλανδία) έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών και υπήρξε επί μακρόν μέλος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του φινλανδικού κοινοβουλίου· έχει επίσης εργαστεί και ως ειδική απεσταλμένη στην Αιθιοπία. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Διεθνείς εταιρικές σχέσεις».
  • Η Σιλβί Γκουλάρ (Γαλλία), πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι πεπεισμένη και ασυμβίβαστη Ευρωπαΐστρια. Από τη θέση της επιτρόπου αρμόδιας για θέματα εσωτερικής αγοράς θα κατευθύνει τις εργασίες μας σε θέματα βιομηχανικής πολιτικής και θα προωθήσει την ψηφιακή ενιαία αγορά. Θα είναι επίσης αρμόδια για τη νέα Γενική Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος.
  • Ο Λάσλο Τρότσανι (Ουγγαρία) είναι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας. Θα είναι αρμόδιος για θέματα γειτονίας και διεύρυνσης.
  • Ο Φιλ Χόγκαν (Ιρλανδία), μέλος της εξερχόμενης Επιτροπής, θα εμπλουτίσει το χαρτοφυλάκιο του εμπορίου στη νέα Επιτροπή χαρη στην εμπειρία του στα γεωργικά θέματα.
  • Ο Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), πρώην πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλίας, θα αξιοποιήσει τη μακρά εμπειρία του στο χαρτοφυλάκιο «Οικονομία».
  • Ο Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Λιθουανία), Λιθουανός υπουργός Οικονομίας και Καινοτομίας, θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Περιβάλλον και Ωκεανοί».
  • Ο Νίκολας Σμιτ (Λουξεμβούργο), έχοντας υπηρετήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διατελέσει υπουργός Απασχόλησης και Εργασίας του Λουξεμβούργου, θα είναι αρμόδιος για θέματα απασχόλησης.
  • Η Ελένα Ντάλι (Μάλτα) έχει αφιερώσει τον πολιτικό της βίο σε θέματα ισότητας, καθώς διετέλεσε υπουργός Κοινωνικού Διαλόγου, Καταναλωτικών Υποθέσεων και Πολιτικών Ελευθεριών και υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ισότητας. Θα διευθύνει το χαρτοφυλάκιο «Ισότητα».
  • Ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι (Πολωνία) υπήρξε επί μακρόν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της επιτροπής Γεωργίας και είναι εν ενεργεία μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Γεωργία».
  • Η Ελίζα Φερέιρα (Πορτογαλία) είναι εν ενεργεία αντιπρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας. Υπηρέτησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πολλά έτη καθώς και από τη θέση της υπουργού στον τομέα του σχεδιασμού αλλά και του περιβάλλοντος στην Πορτογαλία. Θα ηγηθεί του χαρτοφυλακίου «Συνοχή και Μεταρρυθμίσεις».
  • Η Ροβάνα Πλουμπ (Ρουμανία) είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (αντιπρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών) και έχει διατελέσει υπουργός Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής, Εργασίας, Ευρωπαϊκών Κονδυλίων, Παιδείας και Μεταφορών. Θα είναι αρμόδια για το χαρτοφυλάκιο «Μεταφορές».
  • Ο Γιάνεζ Λέναρτσιτς (Σλοβενία) είναι Σλοβένος διπλωμάτης. Έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επί σειρά ετών έχει εργαστεί στενά με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα είναι αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο «Διαχείριση Κρίσεων».
  • Η Ίλβα Γιόχανσον (Σουηδία) έχει διατελέσει υπουργός Απασχόλησης, αλλά και υπουργός αρμόδια για θέματα σχολείων, υπουργός υγείας και φροντίδας των ηλικιωμένων, καθώς και μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου. Αποτελεί επίσης εξόχως έγκριτη εμπειρογνώμονα σε θέματα απασχόλησης, ένταξης, υγείας και πρόνοιας. Θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο «Εσωτερικές Υποθέσεις».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει στη συνέχεια να δώσει την έγκρισή του σε ολόκληρο το Σώμα των Επιτρόπων, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου και του ύπατου εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας/αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα προηγηθούν ακροάσεις των ορισθέντων Επιτρόπων στις σχετικές κοινοβουλευτικές επιτροπές, σύμφωνα με το άρθρο 125 του Κανονισμού του Κοινοβουλίου. Μόλις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δώσει την έγκρισή του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διορίζει επίσημα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 7 της ΣΕΕ.